NB I

Dánia az esélyesebb, de mi is nyerni akarunk

Dzsudzsák Balázs szerint a dán csapat tagjai nyilvánvalóan előrébb tartanak, mint a magyar csapat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Sajtófélórát tartott a magyar válogatott a Dánia elleni felkészülési mérkőzés előtt, amelyet csütörtökön 20:15-től a Nagyerdei Stadionban rendeznek.

A kerettagok csaknem hiánytalanul megjelentek Debrecenben, akadt azért egy-két hiányzó, Megyeri Balázs egy térdsérülés miatt nem utazott el a csapathoz, míg Gulácsi Péter az esti órákban csatlakozik az együtteshez. A mai napon Pintér Attila szövetségi kapitány két edzést tartott a játékosoknak az Oláh Gábor utcai stadionban, valamint délután egy sajtótájékoztató is szerepelt a csapat programjában.

A sajtóeseményen a keret debreceni kötődésű játékosai voltak a főszereplők. Varga József elmondta, hogy bár angliai kölcsönjátéka sikeres volt, a Middlesbrough nem tudja kivásárolni szerződéséből, ezért egyelőre nem tudja, hol folytatja pályafutását.

Dzsudzsák Balázs elárulta: már nagyon várja, hogy pályára léphessen a Nagyerdei Stadionban, ahol egy stadiontúra keretében már járt korábban, és biztos benne, hogy debreceni kötődésű focistaként telt ház előtt az új arénában futballozni egészen felemelő élmény lesz csütörtökön.

– Topklubokban játszanak a dán csapat tagjai, akik nyilvánvalóan előrébb tartanak, mint a mi válogatottunk – nyilatkozta Dzsudzsák Balázs, az orosz Dinamo Moszkva légiósa. – Ennek ellenére mi akarunk dominálni és telt ház előtt szeretnénk megnyerni a mérkőzést.

Tőzsér Dániel hozzátette: korábban csak egy fél mérkőzést játszott hivatalosan a Lokiban, de nagyon sokat jelent neki a város, és könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy pályafutása egy későbbi szakaszában lesz még a DVSC játékosa.

– Barátságos derbi lesz, de fontos lenne nyernünk Debrecenben – szögezte le az angol Watfordban játszó Tőzsér Dániel.

Pintér Attila arról beszélt, hogy az utóbbi hetekben alaposan elemezték a finnek elleni márciusi meccset, és a következő legfontosabb feladata, hogy a csapat javítsa a hibákat. A kapitány azt is megjegyezte, hogy kissé szomorú, amiért az év elején még jól működő rendszeres összetartások nem folytatódtak tavasszal. Elismerte, hogy a dánok a magyar válogatott előtt járnak, jó néhány klasszis futballistával is rendelkeznek, ezért ők a csütörtöki meccs esélyesei.

A kapitány elmondta, hogy a dánok a nyolcvanas évektől igen komoly erőt képviselnek a labdarúgásban. A mostani csapatukat az 1992-es, Európa-bajnok válogatotthoz hasonlította, és kollégáját, a 14 éves tevékenykedő Morten Olsent dicsérte. Hozzátette: ha ennek az időnek a felét megéli szövetségi kapitányként, akkor már boldog lesz, hiszen az azt jelentené, hogy jó eredményeket produkál a magyar csapat.

– Ki kell mondani, bármennyire is nem szeretnénk: ennek a mérkőzésnek az esélyese inkább a dán csapat, de mindenki tudja, hogy telt ház várható a debreceni stadionban, és ez a mérleg nyelvét felénk billentheti. Ugyanolyan szervezettnek kell lennünk, mint ellenfelünknek – kezdte Pintér Attila, aki a folytatásban három témakörrel kiemelten foglalkozott.

A Finnország elleni mérkőzésről

Az első harminc perc nagyon jól működött, ekkor meg is tudtuk szerezni a vezetést, de ezután a vezetés tudatában ösztönösen visszaállt a csapat, ami semmiféleképp nem volt jó a továbbiakra nézve. Nagyon gyorsan veszítettük el a labdát a megszerzése után, egy-két passz után nem tudtuk úgy folytatni a játékot, ahogy szerettük volna, illetve nem is tudtuk felépíteni a játékunkat, ami óriási probléma volt, hiszen nem tudtunk támadásokat befejezni. Nem tudtunk úgy labdát szerezni, hogy abból végig tudjuk vinni az akcióinkat.

Visszautalva a finn mérkőzésre: a labdakihozatalunk nem volt olyan, amilyennek kellett volna. Azért nem volt olyan, mert hátulról nem kezdtünk el építkezni, hanem a második vagy az első hátul megjáratott passz után rúgtuk fel, amikor tovább kellett volna építkezni. De hiába rúgtuk fel, elöl nem olyan játékosaink vannak, akik meg tudják tartani, illetve a mi játékunknak nem erre kell épülnie. Bele kellene jönnie annak a magyarságnak, ami jellemző volt a magyar futballra, és az nem az, hogy hátulról rugdaljuk fel, hanem az, hogy hátulról elkezdjük felépíteni. Ezen mindenképpen meg kell próbálnunk javítani ebben a három napban.

Az elmaradt összetartásokról

Stratégiai döntés volt, amikor elvállaltam a megtisztelő kapitányi felkérést. Úgy gondolom, két nap nem elég, hogy a válogatottat fel tudjuk úgy építeni, hogy minél eredményesebb tudjon lenni. Ezért úgy gondoltuk, az összetartások nagyon fontosak, hiszen enélkül a magyar válogatott nem tud eredményesen szerepelni. Különböző okok miatt ezek az összetartások elmaradtak, ami nagyon fog hiányozni. Nem tudom, mire lesz elég ez a három nap, annak ellenére, hogy megpróbáltuk nagyon megszervezni. Ha a játékosok nem folyamatosan kapják azokat a taktikai elemeket, amelyekkel fel tudnánk építeni a válogatottat, akkor a saját dolgunkat nehezítjük meg, és ez semmilyen szempontból nem jó.

Úgy ítélem meg, hogy a válogatott akkor tud eredményes lenni, ha ezek az összetartások megvannak. Ha nem, akkor ne ringassuk magukat nagy álmokba, hiszen a magyar labdarúgás akkor volt eredményes, amikor minél többször együtt tudott lenni a válogatott. Nagyon bíztam benne, és az elején tényleg működött. Majd jött a bajnoki hajrá, és a klubok egyik percről a másikra, ilyen-olyan kérései miatt nem tudtuk megtartani. Azt ígértem, ha egy csapat nem adja, akkor nem viszem be a többit. Azt gondolom, ez az igazságos döntés, hiszen egyetlen csapatot sem hozhatok hátrányba, illetve előnybe. Nagyon sajnálom, hogy ez nem így volt, nekünk fognak hiányozni ezek a napok. Hogy ebben a három napban hogyan tudjuk ezt pótolni, jelenleg nem tudom. Továbbra is hiszek az összetartásokban, és jónak tartom. Remélem, ezek után az előre egyeztetett napok esetében nem lesz ilyen, és minden klubedző be fogja tartani, amit ígért

A Dánia elleni mérkőzésről

A játékosok mindent el fognak követni és meg fognak tenni, hogy minél több olyan elem maradjon a fejükben, amit próbálunk taktikailag felépíteni. De mivel nincs meg ez a folyamatosság, és nagyon meg kellett tervezni, hogy ne is fáradjanak el, és fejben is frissek tudjanak maradni, számomra is a következő mérkőzés fogja megadni, hogy igazából hol tartunk, és mire volt elég ez a három nap, hogy egy ilyen fontos mérkőzésen, a nagyon erős dán válogatott ellen mennyi lesz az, amit meg fogunk tudni oldani.

Abban is nagyon sokat kell előrelépnünk, hogy labdavesztés után az azonnali labdaszerzésünk meglegyen, hiszen könnyebb három métert futni, mint visszafelé hatvanat. Ha vissza tudunk támadni és labdát tudunk szerezni, abból azonnal olyan nyomást tudunk az ellenfél kapujára gyakorolni, amiből gólszerzési lehetőség lesznek. Azon leszünk, hogy a kilátogató szurkolóinkat ki tudjuk szolgálni, és mindent megteszünk azért, hogy jól érezzék magukat.

A debreceni játékosok szerepeltetéséről

Mindig a legjobb játékosokból próbáltam összeállítani a keretet, most is ezt teszem. Minket nem annak kell vezérelnie, hogy a csapatban debreceni, győri, esetleg Videoton-játékos játszik, hanem annak kell játszania, aki a legjobb állapotban van, és a legjobban tudja megoldani a válogatottban az adott posztot, és a csapat minél eredményesebb tudjon lenni.

Pintér Attila azt is elmondta, hogy a csütörtök esti meccs előtt mindössze egyszer edzenek majd a Nagyerdei Stadionban, ugyanúgy, mint a dánok.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik