Nemzetközi foci

Buffon és Totti, avagy az olasz legendák

Több itáliai csapatban még mindig vezéregyéniségnek számítanak a klubikonok.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az elmúlt héten Steven Gerrard bejelentette, hogy az idény végén nem hosszabbít szerződést a Liverpoollal, hanem Amerika felé veszi az irányt. A vörösöknél valószínűleg még a legpesszimistább szurkolók sem gondolták volna, hogy StevieG valaha is elhagyja szeretett klubját, és nem onnan vonul vissza. Persze, az igazsághoz hozzátartozik, hogy David Beckham amerikai szerződése óta nagy divat lett, hogy a tengerentúlon, esetleg a Távol-Keleten, vagy az arab világban vezetnek le a világhírű futballisták.

Utóbbira példa a 2006-os aranylabdás sztár, Fabio Cannavaro. A legújabb divat és célállomás India lehet. 2014-ben egyébként is rengeteg olyan labdarúgó akasztotta szögre a stoplist, akiket korábban a szurkolók csillogó szemmel néztek. Névdobálás nélkül egyvalakit emelnénk ki, őt pedig úgy hívják, hogy Ryan Giggs. A legenda szó hallatára mindenkinek a topklubok legjobb játékosai ugranak be először, pedig az élvonal kisebb klubjainál is ugyanúgy ikonnak számít egy-egy játékos.

A Rangadó.hu ezúttal összeveti, hogy a négy topliga – Anglia, Spanyolország, Németország és Olaszország – mellett Magyarországon kik azok az aktív játékosok, akik a mai napig is fontos játékosai klubjuknak, és a visszavonulásuk után akár az adott együttesben legendák is lehetnek.

Sorozatunk negyedik része: Serie A

A Serie A-ban nem hivatkozhatnak arra, mint a Bundesligában, hogy az utánpótlás és a fiatalítás miatt nincsenek klubikonok. Itáliában a csapatok átlagéletkora is magas, és a harmincas játékosok is csapatról-csapatra vándorolnak, persze, bajnokságon belül. Nem tudni, miért, de a klubok inkább a tapasztalt, középszerű játékosok mellett teszik le a voksukat a saját nevelésű fiatalok helyett, ezért bőven vannak jelenleg futballozó klubikonok. A Juventus és az AS Roma különösen ide tartozik, ugyanis nem csak egy legendát találunk a két együttes keretében. A két milánói klubban rengeteg remek futballista fordult meg, és néhány éve még olyan neveket lehetett említeni, mint Javier Zanetti, Esteban Cambiasso, Paolo Maldini, és még sorolhatnánk. Az átalakuló keretek miatt a klubikon kifejezést egyik aktív labdarúgóval sem lehet párhuzamba vonni.

Az elején olyan csapatokkal indítunk, amelyekben mára már csak perememberek a korábban ünnepelt sztárok. A Chievónál Sergio Pellissier nevét kell megemlíteni, aki 2000-ben került a veronai együtteshez. A 35 esztendős csatár utolsó két szezonjában jobbára az utolsó negyedórákban szállt be, de a gólokkal azért így sem maradt adós. A Fiorentinánál is hasonló cipőben jár Manuel Pasqual, aki tíz éve szolgálja a firenzei klubot, de az utóbbi időben nem számítanak rá a kezdőcsapatban.

A sort a topklubok játékosaival folytatjuk, akik még mindig nagy erősségük csapatuknak. Az AS Roma tavalyi szezonja jól sikerült, és eddig az ideire sem lehet panasz. A fővárosiak tapadnak a bajnoki címvédő Juventusra, és hőn áhított céljuk, hogy 14 év után ismét bajnokok legyenek. A Giallorossinál van, ami 21 szezon óta nem változik, mégpedig Francesco Totti a kezdőcsapatban. A farkasok csapatkapitányának neve teljesen összeforrt a klubbal, és méltán jelenthetjük ki, hogy egy legendáról beszélünk, olyan játékosról, aki idén is vezéregyénisége a Romának. A 38 esztendős olasz támadó soha nem játszott másik klubban, pedig hívta a többi között a Real Madrid is, de ő végül maradt.

Daniele De Rossi is a közönség kedvence a fővárosban, őt is rengeteg csapat környékezte meg, például a Manchester United, de ő is azt a klubot választotta, ahol profi labdarúgó lett, az AS Romát. A Juventusnál a Buffon, Chiellini duó számít aktív klubikonnak, hiszen még a másodosztályba is követték a csapatot. Gianluigi Buffon 2001 óta tagja a torinóiaknak, és jelenleg ő a csapatkapitány. A 36 éves kapusról is ódákat lehet zengeni, mint ahogy ezt meg is teszik Olaszországban.

Daniele Conti a legendás csatár, Bruno Conti fia, aki Rómában kezdte a pályafutását, majd 1999-ben a Cagliari gárdájához igazolt, és valószínűleg visszavonulni is innen fog. A 35 esztendős csapatkapitányra még mindig szükség van a szicíliaiak középpályáján. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy az utóbbi tíz évben csupán egyetlen szezonja volt, ahol tíz sárga lapnál kevesebbel zárt. A rekordja tavalyelőtt volt, amikor 17 alkalommal figyelmeztették így. Az Udinese támadója, Antonio Di Natale tavaly majdnem visszavonult. Ő 2004-től tagja a csapatnak, és még az idei szezonban is messze a legeredményesebb játékos. Az Serie A tavalyi újonca, az idén már stabilabban szereplő Sassoulo csapatkapitánya, Francesco Magnanelli 2005-ben csatlakozott az együtteshez, és akkor is tagja volt a zöld-feketéknek, amikor még a harmadosztályban szerepeltek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik