Nemzetközi foci

Kevés az aktív legenda a Bundesligában

Németországban a Schweinsteiger, Lahm és a Weidenfeller, Kehl párosok jelentik az állandóságot.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az elmúlt héten Steven Gerrard bejelentette, hogy az idény végén nem hosszabbít szerződést a Liverpoollal, hanem Amerika felé veszi az irányt. A vörösöknél valószínűleg még a legpesszimistább szurkolók sem gondolták volna, hogy StevieG valaha is elhagyja szeretett klubját, és nem onnan vonul vissza. Persze, az igazsághoz hozzátartozik, hogy David Beckham amerikai szerződése óta nagy divat lett, hogy a tengerentúlon, esetleg a Távol-Keleten, vagy az arab világban vezetnek le a világhírű futballisták.

Utóbbira példa a 2006-os aranylabdás sztár, Fabio Cannavaro. A legújabb divat és célállomás India lehet. 2014-ben egyébként is rengeteg olyan labdarúgó akasztotta szögre a stoplist, akiket korábban a szurkolók csillogó szemmel néztek. Névdobálás nélkül egyvalakit emelnénk ki, őt pedig úgy hívják, hogy Ryan Giggs. A legenda szó hallatára mindenkinek a topklubok legjobb játékosai ugranak be először, pedig az élvonal kisebb klubjainál is ugyanúgy ikonnak számít egy-egy játékos.

A Rangadó.hu ezúttal összeveti, hogy a négy topliga – Anglia, Spanyolország, Németország és Olaszország – mellett Magyarországon kik azok az aktív játékosok, akik a mai napig is fontos játékosai klubjuknak, és a visszavonulásuk után akár az adott együttesben legendák is lehetnek.

Sorozatunk harmadik része: Bundesliga

Németországban az elképesztő nagy erőkkel történő fiatalítás miatt az élvonalban kevés az olyan játékos, akit méltán nevezhetünk klublegendának. Persze, azért még így is akadnak olyan aktív játékosok, akikre fel lehet nézni, őket leginkább a Bayern München és a Dortmund keretében lehet megtalálni. A kisebb csapatok általában nagyon fiatal átlagéletkorral rendelkeznek, a néhány rutinos játékos pedig vagy nem játszik régóta az országban, vagy abban az együttesben. A németeknél jellemzően egyre fiatalabbak kerülnek fel a csapatok felnőtt kereteibe, tehát ha tíz év múlva csinálnánk ezt az összeállítás, valószínűleg rengeteg olyan játékossal találkoznánk, akik már hosszú idő óta meghatározó alapemberei a csapatuknak.

További találgatások helyett, a következő összeállításban bemutatjuk a jelen pillanatban aktívan futballozó klublegendákat a Bundesligában. Elsőnek Philipp Lahm nevét kell megemlíteni. A 31 esztendős hátvéd müncheni születésű, és két stuttgarti szezonján kívül (csak kölcsönben játszott ott) világéletében a bajor sztárklubot erősítette. Remek teljesítmény, hangyaszorgalom és gyorsaság jellemzi a játékát. 2003-ban lett a felnőtt csapat tagja, de csak a 2006–2007-es szezonban lett stabil kezdő, viszont azóta kihagyhatatlan.

Bastian Schweinsteiger régóta Lahm csapattársa, mind a Bayern Münchenben, mind a német válogatottban. A harmincéves középpályás 2002-ben, 18 évesen került fel az első csapathoz. 2005 óta gyakorlatilag kirobbanthatatlan a Bayern kezdőjéből. Több mint háromszáz tétmérkőzésen játszott a német rekordbajnoknál. Mindkét játékos legnagyobb sikere a 2013-as Bajnokok Ligája-győzelem, illetve a 2014-es világbajnoki cím.

Az elképesztő szurkolótáborral rendelkező Borussia Dortmund az elmúlt években élte fénykorát, viszont előtte nagyon padlón volt, és most sem túl rózsás a helyzete. Körülbelül hét évvel ezelőtt hatalmas adósságokkal küzdött a klub, és a megszűnés veszélye is fennforgott. Végül németekhez méltó precizitással a fiatalokkal kezdtek el foglalkozni, és évről-évre egyre feljebb jutottak. Azóta már megnyerték a Bundesligát, sőt 2013-ban Bajnokok Ligája-döntőt játszhattak a Bayern ellen, amit végül elveszítettek. Jürgen Kloppék számára az idei évad volt a mélyrepülés, de van két játékos, aki folyamatosan a legjobb tusását nyújtva, az állandóságot képviselte ezen a hullámvasúton.

Roman Weidenfeller és Sabastian Kehl egyaránt 2002-ben került a csapathoz, fél év különbséggel. A hálóőr és a fáradhatatlan középpályás is a 34. évét tapossa. Természetesen mondani sem kell, míg előbbi a csapatkapitány-helyettes, addig utóbbi viseli a karszalagot a mérkőzéseken.

A Bayer Leverkusen nagyon fiatal csapat, az egyik legrutinosabb játékosa, az első számú csatár, Stefan Kießling. A harmincéves támadó 2006 óta szolgálja a gyógyszergyáriakat. A legenda kifejezés azért még erős lenne, de néhány év, és akár rá is lehet aggatni. Ebből a szempontból hasonló karriert fut a világbajnok német hátvéd, Benedikt Höwedes. A még csak 26 éves játékos 2006-ban lett tagja a Schalke együttesének, de alapembernek csak 2008 óta számít Gelsenkirchenben. Mindenesetre ha a pályafutása további szakaszát is a Schalkéban tervezi, akkor jó úton jár.

Olvasói sztorik