Nemzetközi foci

Németország nincs híján a tehetségeknek

A dortmundi Matthias Ginter már húsz évesen világbajnoknak mondhatja magát.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A pénz nagy úr a modern futballban – mint az élet bármely más területén. A csúcsbajnokságok legjobb csapatainak tehát nem jelent gondot a fiatal tehetségeket elhozni a nevelőegyesületüktől. A vélemények megoszlanak, van, aki szerint minél előbb játéklehetőséget kell adni nekik, de akad olyan is, aki ezt túlságosan korainak tartja. Manapság már elképesztő összegeket utalnak át fiatal játékosokért, aztán általában kölcsönadják őket. Példaként akár egész Hollandiát említhetnénk, hiszen nagyon jó az utánpótlásképzésük, és korán bedobják a fiatalokat a mély vízbe, de megtartani még a nagyobb klubok sem tudják őket.

Sorozatunk harmadik része: Németország

Az utánpótlásképzés talán a németeknél az egyik, ha nem a legjobb a világon. A 2014-es brazíliai világbajnokságon is szemtelenül fiatal csapattal jutottak fel a csúcsra. Joachim Löw szövetségi kapitány nem fél akár 21 éven aluli játékosokat is bedobni a felnőtt válogatottba. A Bundesligát a topbajnokságok között tartják számon úgy, hogy rengeteg fiatal játékos kap lehetőséget a csapatokban. Nincs is olyan együttes Németországban, ahol ne lenne legalább egy, de inkább több 21 éven aluli a keretben. Több csapatban is fontos kezdőjátékossá nőtték ki magukat a nagyon fiatal labdarúgók.

Az ilyen típusú játékosok nagy jövő előtt állnak. Pierre Højbjerg például a német rekordbajnok Bayern Münchennél bontogatja a szárnyát. A dán középpályás mindössze 19 éves, de már nyolc bajnokin lépett pályára ebben az idényben. A Bayer Leverkusennél sem szívbajosak pályára küldeni az ifjakat. Az AS Romától kölcsönbe érkezett Tin Jedvaj védő létére már két gólt szerzett 14 meccs alatt. A 19 éves horvát tehetség a Bajnokok Ligájában is megkapta a bizalmat és élt is vele, mert egy találatot ott is jegyzett. Levin Öztunali és Julian Brandt mindössze 18 éves, de előbbi hatszor, utóbbi nyolcszor kapott szerepet a Bundesligában. Hakan Calhanoglu a huszadik életévét tapossa, de már stabil kezdőjátékos a Leverkusenben, és 17 találkozón négyszer volt eredményes. A török középpályásról még bizonyosan hallani fogunk a jövőben.

A Dortmundnál Matthias Ginter mindössze 20 éves, de már világbajnoknak mondhatja magát, hiszen tagja volt a német válogatottnak a vébén, bár egy percet sem játszott. A BVB-nél eddig nyolc találkozón kapott lehetőséget. A nagy rivális Schalke 04-nél is fel tudnak mutatni nagy tehetséget, akit Max Meyernek hívnak. A kreatív középpályás 19 éves, de 14 meccsen már két gólnál jár a Bundesligában. A Stuttgart idén nem szerepel jól, ellentétben a csapat 18 éves támadójával, Timo Wernerrel, aki 16 bajnokin eddig háromszor vette be az ellenfelek kapuját. A Wolfsburg 20 éves középpályásáért, Bernard Malandáért fél Európa sorban áll. A belga játékos eddig 10 mérkőzésen lépett pályára a farkasoknál.

Olvasói sztorik