Nemzetközi foci bajnokok ligája

Öt hely kiadó a Bajnokok Ligájában

Az utolsó fordulóban eldől, hogy a Manchester City, a CSZKA Moszkva vagy az AS Roma lép tovább a halálcsoportból.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ezen a héten zárul a két nemzetközi kupasorozat, a Bajnokok Ligája, valamint az Európa Liga csoportköre. Néhány kvartettben már csak formaiság az utolsó forduló, de több helyen még éles harc folyik a továbbjutásért.

Megyeriék csak győzelemmel mehetnek tovább

Megyeri Balázs csapata, a görög bajnok Olimpiakosz nehéz helyzetben van: a svéd Malmö ellen játszik az utolsó fordulóban, de ha nyer, akkor sem biztos a továbblépése. A második helyezett Juventus három ponttal előzi meg (9 pont), amely a csoport első helyén álló spanyol Atlético Madridot (12 pont) fogadja az utolsó körben. Ha a Juve pontot szerez, akkor Megyeriék nem jutnak tovább, viszont ha kikap, akkor az egymás elleni eredmény miatt – egy-egy győzelem mindkét oldalon, három-három rúgott góllal, de a görög csapat idegenben szerzett kettőt – egy Olimpiakosz-győzelem még egyenes kieséses szakaszt érhet.

A B-csoportban még két csapatnak vannak továbbjutási esélyei a csoportelső Real Madrid mögött. A hat pontjával második helyezett FC Basel a négy-négy pontos angol Liverpoolt és bolgár Ludogorecset előzi meg. A svájci együttes Liverpoolba látogat – ha pontot szerez, megvan a továbbjutás, ha kikap, akkor a Liverpool megy tovább. A Ludogorecs már csak az Európa Liga-indulásért harcol Madridban: ha nyer – ami bombameglepetés lenne –, akkor megéri a tavaszt a nemzetközi porondon, döntetlen esetén viszont már csak akkor léphet tovább, ha a Liverpool kikap a Baseltől.

Két helyet is ugorhat a Zenit

A C-csoportban akár a harmadik helyezett orosz Zenit is csoportelső lehet: a négyest a német Bayer Leverkusen vezeti (9 pont), megelőzve a nyolcpontos Monacót és hét ponttal álló orosz csapatot (a csoportban négy ponttal álló portugál Benfica már biztosan búcsúzik az európai mezőnytől). A Zenit a Monaco vendége lesz, ha nyer, biztosan továbbjut – ekkor az elsősége a Benfica–Leverkusen csatán múlna –, viszont ha nem sikerül begyűjtenie a három pontot, akkor marad a harmadik helyen, és a Leverkusen, Monaco páros között dől el az első két hely. A németek már továbbjutottak.

A D-csoportban a lényegi kérdések eldőltek: a német Borussia Dortmund és az angol Arsenal a BL legjobb 16 csapata között folytathatja – előbbi a harmadik helyen záró Anderlechtet fogadja, és ha nyer, akkor biztosan csoportelső –, a belgák az EL-ben indulnak tavasszal, a török Galatasaray pedig kiesett.

A Roma van nyerő helyzetben a halálcsoportban

Az E-csoportban még három csapat hajt a német Bayern München mögötti második kiadó helyre: az olasz AS Roma, az orosz CSZKA Moszkva és az angol Manchester City is öt-öt ponttal áll. Több lehetséges kimenetele is lehet a csoportnak, amely Bayern–CSZKA és Roma–City rangadókkal zárul. A legjobb helyzetben a Roma van: ha nyer, biztosan továbbjut, míg döntetlen esetén akkor lép tovább, ha a CSZKA nem győz Münchenben. A CSZKA és a City csak győzelemmel léphet tovább, de csak akkor, ha a másik mérkőzésen a pillanatnyilag ugyanannyi ponttal álló rivális nem szerez három pontot.

Az F-csoportban az elsőség a Barcelona – Paris Saint-Germain találkozón dől el: a házigazda spanyolok 12, a francia vendég 13 ponttal áll, míg az Európa Liga 32-es táblájáért a holland Ajax (2 pont) a ciprusi APOEL Nicosiával (1 pont) csatázik odahaza.

Egy iksz elég a Schalkénak

A G-csoportot az angol Chelsea nyerte, a második helyen a portugál Sporting áll (7 pont), megelőzve az öt pontot gyűjtő német Schalkét és a három ponttal álló szlovén Maribort. Utóbbi együttes a németeket fogadja az utolsó körben, ha nyer, kvalifikálja magát az Európa Ligába. A Schalkénak csak akkor érhet továbbjutást a győzelem, ha a Sporting nem szerez pontot – utóbbiból adódik tehát, hogy a portugáloknak már az egy pont is biztos továbbjutást jelent, de a Chelsea elleni idegenbeli vereség esetén is csak akkor bukják el a második helyet, ha a Schalke nyer Mariborban.

A H-csoportban már csak az Európa Liga-helyezés kérdéses: a harmadik helyezett Athletic Bilbao négy pontot szerzett idáig, a negyedik BATE Boriszov pedig hárommal áll. A fehérorosz csapat Baszkföldre látogat, és ha nyer, akkor övé a harmadik hely, minden más esetben a Bilbao megy tovább. A csoportot a portugál Porto nyerte, megelőzve az ukrán Sahtar Donyecket.

Tét nélkül az EL-ben a magyarok

Megyeri Balázs csapatának nem lesz könnyű dolga a BL-ben, Gulácsi Péter és Dzsudzsák Balázs azonban nyugodtan várhatja a csütörtöki csoportzárást az Európa Ligában. Mindkét játékos csapata csoportelső lett: az osztrák Red Bull Salzburg a D-csoportban végzett az élen, míg a Dinamo Moszkva eddig még pontot sem veszített az E-jelű négyesben. Utóbbi együttes a biztos második holland PSV Eindhoven otthonában játszik tét nélküli meccset, míg Gulácsiék a román Astra Giurgiou otthonában lépnek pályára – a házigazda már búcsúzott a további küzdelmektől.

Az Európa Ligában még hét csoport első helye kiadó, illetve összesen kilenc továbbjutó helyért folyik a küzdelem a záró fordulóban.

Pályán honfitársaink is

A BL- és EL-szereplő magyarokon túl nem sok légiósunknak lesz dolga hét közben: kedden Vadócz Krisztián csapata, az indiai Szuperligában szereplő Pune City lép pályára a Kerala Blasters otthonában a bajnokság 14. fordulójában. Szerdára egy magyar érdekeltségű mérkőzés jut: Futács Márkó együttese, a Mersin Idman Yurdu a Bursaspor vendége lesz a Török Kupa csoportkörének első fordulójában. Ahogy már említettük, Dzsudzsák Balázs és Gulácsi Péter csapatai csütörtökön játszanak, míg Megyeri Balázs klubja kedden lép pályára a BL-ben.

Olvasói sztorik