Nemzetközi foci

Szalai Ádám, a magyar hullócsillag

A goal.com részletes elemzése szerint mintha egyre jobban szem elől tévesztené a következő lépcsőfokot a karrierjében...

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Eltiltás miatt nem játszhat a pénteki Borussia Dortmund – Hoffenheim bajnoki meccsen a vendégek magyar csatára, Szalai Ádám, a goal.comnémet kiadása mégis hosszú, részletes elemzést közölt eddigi pályafutásáról.

Kezdjük a legfrissebb emléknél: a Bayern München elleni meccsen olyan volt, mintha túlzottan tisztelné az ellenfelet, hiszen három méterről nem talált a hálóba, ehelyett teljes erővel Manuel Neuer kapus lábába lőtte a labdát. Pedig 2-1 lehetett volna az eredmény a hazaiak javára, tehát a Hoffenheim a szépítéssel visszajön a meccsbe, ismét esélye nyílik a pontszerzésre. A vége ehhez képest 4-0 lett, a Bild című lap pedig az év kihagyott helyzetének nevezte az esetet, úgyhogy nem kétséges: fekete nap volt ez számára.

Később Alexander Rosen klubigazgató is bírálta, és tovább rontott a helyzeten, hogy a Dante ellen elkövetett brutális szabálytalanság miatt – amely a frusztráció számlájára írható – piros lapot és kétmeccses eltiltást kapott. A cikk szerzője szerint talán az eltiltás még jól is jön a csatárnak, aki mainzi távozása óta mintha egyre jobban szem elől tévesztené a következő lépcsőfokot a karrierjében.

Ezután felidézték, hogy a Mainz – ahol végül három és fél évet töltött – 2010 elején igazolta le a spanyol Real Madrid tartalékcsapatától. André Schürrle, Lewis Holtby és Szalai remek triót alkotott, ők voltak a Bruchweg-Boys, amely letette a névjegyét a Bundesligában. A magyar játékos léggitározással ünnepelte góljait, a csapat pedig az első hét meccsét kivétel nélkül megnyerte. Az év második felében egy sérülés megállította honfitársunkat, de az akaratereje kifizetődőnek bizonyult, mert miután 2012–2013-ban is kiemelkedő szezont produkált, és a bajnokság egyik legeredményesebb játékosa lett, hirtelen néhány topklub is felfigyelt rá. A pletykák szerint a Borussia Dortmund, a VfL Wolfsburg, sőt az Arsenal is élénk érdeklődést mutatott iránta. A Bild szerint a Mainz menedzsere, Christian Heidel óriási összeget, húszmillió eurót kért érte; hat hónappal később, 2013 nyarán végül nyolcmillióért adták el a Schalkénak.

A kékeknél is jó kezdést produkált, mivel Klaas-Jan Huntelaar sérült volt, a magyar játékos a Bundesligában és a Bajnokok Ligájában is többször volt kezdő. A szezont végül hét góllal zárta, de Huntelaar felépülése után kizárólag csereként, vagy úgy sem számítottak rá. A Schalke vevőt keresett, és úgy tűnt, Szalai egy év után elfogadta, hogy a topklubok még mindig túl nagy kihívást jelentenek számára. Olyan csapatban akarta folytatni, ahol szívesen látják, és valóban játéklehetőséget kap. A Hoffenheim úgy döntött, hogy kifizet érte hatmillió eurót. Eddig három találatnál jár, de érdekes módon csak hazai pályán kap szerepet kezdőként, idegenben nem igazán.

Markus Gisdol vezetőedző inkább a francia Anthony Modeste játékát preferálja az idegenbeli mérkőzéseken. Ennek az lehet a magyarázata, hogy Szalaival összehasonlítva Modeste gyors ellentámadásokra képes. Előző klubja, a Schalke ellen gólt szerzett, és 2-0-ra nyertek, de a Bayern ellen mégsem volt kezdő, ez okozhatta a frusztrációt nála.

A cikk további statisztikákat közölt a játékosról. Eddig 161 szerelési kísérlete volt – az ötödik legtöbb a csapatban –, a párharcok 41 százalékát megnyerte, ami egy csatártól tisztességes érték. Meccsenként átlagban 18 passza van, ezek 63,5 százaléka megy csapattárshoz. Három gólja mellett gólpassza eddig nem volt. 16 alkalommal lőtt kapura, és további 14 kapura lövést készített elő a csapattársaknak.

A péntek esti, dortmundi meccset tehát még ki kell hagynia, de egy héttel később, az Eintracht Frankfurt ellen visszatérhet, ha edzője is úgy gondolja…

Olvasói sztorik