Nemzetközi foci

Hasonló a finn és a magyar bajnokság

Nincs nagy különbség a két pontvadászat között, igaz, a finn bajnok idén eljutott az Európa Liga csoportkörébe.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pénteken este a magyar válogatott Finnországot fogadja a ferencvárosi stadionban az Európa-bajnoki selejtezősorozat negyedik fordulójában. Érdekesség, hogy míg a mieinknél 16 játékos képviseli a hazai bajnokságot, addig az ellenfelünknél mindössze négy játékos kapott helyet a finn pontvadászatból.

A Rangadó.hu összeállításában a finn első osztályt, a Veikkausliigát mutatjuk be röviden.

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet (IFFHS) 1991-óta állítja össze a bajnokságok rangsorát a bajnoki találkozók, a kupameccsek és a klubok nemzetközi szereplése alapján. A 2014-es statisztikák szerint Magyarország harminc helyet rontva a 76. helyet foglalja el jelenleg, míg a finn első osztályt a 84. helyre rangsorolták – ezt megelőzően utóbbit az 57. helyen jegyezték.

Nincs ellenfele a HJK-nak

A bajnokságban immáron egyeduralkodónak számít a rekordbajnok, 27-szeres győztes HJK, amely 2009 óta minden évben az első helyre futott be a tavasz-őszi rendszerű pontvadászatban. A fővárosiak fölényét mutatja, hogy idén a kupát is megnyerték a bajnokság mellett. Nem véletlen, hogy a már említett négy játékosból hármat – Veli Lampi, Sebastian Sorsa és Teemu Tainio – a bajnoki címvédő ad a keretbe, mellettük pedig az FC Lahti kapusa, Henrik Moisander kapott még helyet.

2010 óta csupán 12 klub vág neki az élvonalnak – korábban 14 csapat indulhatott a legmagasabb osztályban –, és hasonlóan a magyar bajnoksághoz, a finn ligát is négy csapat képviselheti a nemzetközi porondon: a Bajnokok Ligájában a címvédő indul, míg az Európa Ligában a bajnokság második és harmadik helyezettje, illetve a kupagyőztes. Mivel idén mindkét trófeát a HJK nyerte, ezért kérdéses, hogy vajon Gruborovics Tamás csapata, a kupamásodik Inter Turku, vagy a bajnoki negyedik Vaasan Palloseura kapja meg az EL-indulás jogát a 2015–2016-os kiírásban. Idén nyáron egyébiránt négy finn csapat indulhatott az Európa Ligában: a tavalyi bajnoki hatodik MYPA ugyanis az UEFA sportszerűségi rangsora alapján kapott részvételi jogot.

A HJK mindemellett idén az Európa Liga csoportkörébe is bejutott, amivel az elmúlt évek legnagyobb finn sikerét érte el nemzetközi szinten. A csapat négy meccs után három ponttal áll: a dán Köbenhavn (0-2), a belga FC Bruges (0-3) és az olasz FC Torino (0-2) ellen vereséget szenvedett, ám a legutóbbi fordulóban visszavágott az itáliai együttesnek (2-1).

Egyetlen finn klubgyőzelem a magyarok ellen

Ha már a nemzetközi szereplés került szóba: a magyar csapatok eddig összesen nyolc találkozót játszottak finn ellenféllel a nemzetközi kupákban. Az MTK 2003-ban éppen a HJK-t győzte le összesítésben 3-2-re a BL-selejtezőben (idehaza 3-1-re nyert a magyar bajnok, de Finnországban 1-0-ra kikapott), míg 2000-ben az UEFA Kupában akadt össze a szintén fővárosi FC Jokerittel – utóbbi párharcban itthon 1-0-ra, idegenben 4-2-re nyert. A Ferencvárosnak 1989 szeptemberében jutott finn ellenfél a KEK-ben – az Üllői úton mintegy 22 ezer néző előtt 5-1-re nyert a Fradi az FC Haka Valkeakosken ellen, a visszavágón pedig egy szerényebb 1-1-gyel biztosította be a továbbjutást.

Az első finn-magyar párharcra 1965-ben került sor. A Budapesti Honvéd és a Lahden Reipas egyáltalán nem volt egy súlycsoportban: a KEK első fordulójában, Lahtiban 10-2-re nyert a többi között Tichy Lajos és Tóth Kálmán fémjelezte Kispest, a Népstadionban pedig 6-0 lett a vége.

Olvasói sztorik