Nemzetközi foci

Az utolsó idei finn erőpróba

A skandináv bajnokságokban edződő játékosokra hosszú téli szünet vár a válogatott meccsek után.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nagy erőkkel készül következő Európa-bajnoki selejtezőjére a magyar válogatott. Dárdai Pál csapata a finneket fogadja péntek este az F-csoport negyedik fordulójában. Mindkét válogatott négy ponttal áll három kör után – aki most veszít, nagy hátrányba kerül a továbbjutásért zajló harcban.

Legutóbb tavasszal találkozott a magyar és a finn válogatott. A két együttes akkor barátságos mérkőzésen csapott össze Győrben, és némi meglepetésre a finnek 2-1-es sikerrel térhettek haza. Az akkori keretből 17 játékos most is meghívót kapott Mixu Paatelainen kapitánytól – a kezdőcsapatból itt lesz a kapus Niki Mäenpää, Kari Arkivuo, Niklas Moisander, Juhani Ojala, Jere Uronen, Perparim Hetemaj, Tim Sparv, Riku Riski és Teemu Pukki is.

Akik játékban maradtak

A finn keret egy része hazájában vagy valamely skandináv bajnokságban szerepel, ahol már véget ért az idény, de a többség még játékban van valamely őszi-nyári rendszerű pontvadászatban. Közülük kiemelhető a CSZKA Moszkva középpályása, Roman Eremenko, illetve a holland Ajaxban játszó védő, Niklas Moisander. A két játékos remek bajnokságban edződik, ráadásul a Bajnokok Ligájában is stabil résztvevőnek mondhatják magukat.

Lovrencsics Gergő poznani csapattársa, Kasper Hämäläinen az egyik legfoglalkoztatottabb játékos idáig az ősz során: 14 lengyel bajnokin és négy Európa Liga-selejtezőn lépett pályára, amelyeken összesen hatszor volt eredményes. Mellette a dán Bröndbyben védő Lukas Hradecky is rendszeresen pályára lép – 16 meccsen védett eddig, amelyeken húsz gólt kapott, és csapattársa, Teemu Pukki is kihagyhatatlan: szintén 14 bajnokin, illetve négy Bajnokok Ligája-selejtezőn jutott szóhoz, amelyeken hét gólt lőtt. A keretből a legtöbb lejátszott perccel – az őszt tekintve – Hradecky (1440 perc) rendelkezik, de Moisander (1340) és Hämäläinen (1330) is sok időt töltött a pályán.

Négyen jönnek alacsonyabb ligákból

A holland másodosztályú VVV Venlo kapusa, Niki Mäenpää; a német második ligából érkező Joni Kauko (FSV Frankfurt) és Joel Pohjanpalo (Fortuna Düsseldorf); valamint a spanyol harmadosztályban szereplő Real Madrid Castilla támadója, Eero Markkanen érkezik alacsonyabb osztályú csapattól, a több játékos – a légiósok és a hazai bajnokságban szereplő labdarúgók egyaránt – mind az élvonalban bizonyítanak.

Nagy formában a góllövő

Két játékos is hét gólnál jár már az ősz során: a dán Bröndbynél kölcsönben szereplő Teemu Pukki nyolc bajnokin öt gólt szerzett az élvonalban, míg a skót Celtic színeiben még a nyáron kétszer a BL-selejtezők során is eredményes volt. A német másodosztályban pillanatnyilag második helyen álló Fortuna Düsseldorf húsz éves támadója, Joel Pohjanpalo a legutóbbi nyolc bajnokin hét gólt jegyzett, így nem kis részt vállalt csapata tíz meccse tartó veretlenségében.

A válogatott után jöhet a hosszú téli szünet

Finnországban véget ért a szezon, a HJK Helsinki a bajnokságot és a kupát is megnyerte – utóbbi trófeát éppen Gruborovics Tamás csapata, az Inter Turku elől szerezte meg. A bajnok három játékost ad a válogatott mostani keretébe: Veli Lampi és Sebastian Sorsa a védelemben jelenthetnek erősítést, míg Teemu Tainio a középpályán bevethető. Rajtuk kívül a bronzérmes FC Lahti kapusa, Henrik Moisander képviseli még a finn pontvadászatot. Hozzátartozik, hogy a HJK még versenyben van az Európa Ligában is, így a már említett játékosokra még a bajnokság után is vár feladat.

A norvég bajnokságban edződött ebben az idényben Jarkko Hurme (Odd Grenland), Joona Toivio (Molde) és Riku Riski (Rosenborg) – a bajnokságot a Molde nyerte, második helyre a Rosenborg, a harmadikra a Grenland futott be –, valamint Sakari Mattila (Aalesund). A szintén véget ért svéd élvonalban Kari Arkivuo (BK Häcken), Jere Uronen (Helsingborg), illetve Markus Halsti (Malmö) lépett pályára – utóbbi szintén bajnoknak mondhatja magát. Ők mindannyian pihenőre mennek a magyar válogatott elleni selejtező, illetve a szlovákok elleni keddi barátságos meccs után.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik