Nemzetközi foci

Dzsudzsák továbbra is hisz a kijutásban

A Dinamo Moszkva légiósa lassacskán megtanul oroszul, és bízik csapata kupagyőzelmében.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az eurofootball.ru interjútkészített a magyar válogatott és a Dinamo Moszkva középpályásával, Dzsudzsák Balázzsal. Megtudthattuk: alkalmasnak tartja klubját az Orosz Kupa megnyerésére, a Panathinaikosz fanatikus szurkolói motiválták őt az Európa Liga-meccsen, jól halad az orosz nyelv elsajátításával, és továbbra is bízik a válogatott Európa-bajnoki kijutásában.

– A második helyen állunk, bár volt két elkerülhető vereségünk. A nyáron jól erősítettünk, és az európai kupában is versenyben vagyunk. Úgy gondolom, mindenki elégedett lehet – kezdte Dzsudzsák Balázs.

– Pedig az első vesztes meccsükön, a Szpartak ellen még vezettek is…
– Az egész mérkőzést mi uraltuk, rengeteg helyzetünk volt. Az ellenfél előtt nagyjából két lehetőség adódott, és azokat ki is használta. Remélhetőleg tavasszal bosszút állhatunk rajtuk.

– Szentpéterváron megalázó vereséget szenvedtek.
– Igen, nagyon kellemetlen, hogy vereség lett a vége. Akkor is jól játszottunk, a döntetlen lett volna a reális. Azt hiszem, nem volt teljesen kész a védelmünk. Danny nagyon jól játszott, a Zenit ráadásul szerzett egy szép gólt a végén, amire nekünk már nem volt válaszunk.

– Az Európa Liga csoportkörét győzelemmel kezdték, ráadásul a görög Panathinaikosz otthonában, ahol hagyományosan nem könnyű játszani.
– Örülök, hogy jól sikerült az a mérkőzés. A legfontosabb, hogy nyertünk, mert az első csoportmeccsen ez a legfontosabb. Jó volt játszani abban a stadionban, zsúfolt lelátók előtt. Ha a PSV ellen is nyernénk, kiváló lehetőséget teremtenénk magunknak a továbbjutásra.

– A Panathinaikosz szurkolói közismerten indulatosak. Szeret ilyen légkörben játszani?
– Igen, miért ne? Telt házas stadion, jó hangulat – ez az igazi foci. Nem zavar, ha a rajongók az ellenfelet támogatják, éppen ellenkezőleg, ezáltal nő a motivációm.

– Néhány nappal ezelőtt kezdetét vette az Orosz Kupa is, ezért most három fronton kell helytállniuk.
– Nehéz ilyen sok meccset játszani, különösen, hogy a vezetők elvárása minden alkalommal a győzelem. De a csapatunkban sok magas szintű játékos szerepel, így nyugodtan lehet forgatni minket. Remélem, a következő kupamérkőzésünkön, a Sinnyik Jaroszlavl ellen is nyerni fogunk.

– Az Orosz Kupa a legkevésbé fontos a Dinamo számára?
– Minden sorozat és minden meccs fontos! A kupa például azért, mert négy mérkőzés megnyerésével máris a döntőbe találnánk magunkat. És ki ne akarná megnyerni? Mindig jó, hogy begyűjtünk egy trófeát. Azt mondom, a Dinamo alkalmas a kupagyőzelemre!

– Segít az újonnan érkezett külföldi csapattársainak a gyors beilleszkedésben?
– Manoljev már a PSV-ben is a csapattársam volt, nagyszerű játékos, ismerem a képességeit. Sokat beszélünk, egymás közelében élünk, együtt edzünk. De jó kapcsolat alakult ki Alex Büttner és Valbuena, illetve köztem is. Mint mondtam, kiválóan igazolt a klub, ezek a srácok a legmagasabb szinten, nagy klubokban játszottak, de most a Dinamót választották ez a legfontosabb.

– Csercseszov karizmatikus edző. Milyen a közös munka az ő irányításával?
– Megváltozott a rendszer és a mentalitás is. Ő egy tipikus maximalista, nem szeret veszíteni, és nem szereti, ha veszítünk a koncentrációnkból. Jó hangulatot teremtett a csapatban. Finom taktikus, aki mindig tudja, kit kell a kezdőbe állítani, és kit kell cserélni. Rövid: magas szintű szakember.

– Csercseszov több nyelven beszél. Hogyan kommunikálnak?
– Igen, ő nagyon jól tudja az angolt és a németet. Néha mondjuk oroszul beszél, de azt is egyre jobban megértem, hiszen immár minden nap hallom. Azt hiszem, a közeljövőben már beszélni is fogok tudni.

– Milyen folytatást hozhat a magyar válogatott számára az Európa-bajnoki selejtezősorozat?
– Elvesztettük az első meccset, ezért a következő két mérkőzésen (Románia és a Feröer-szigetek ellen) győznünk kell. Most új edző érkezett a csapathoz, és remélem, jól fogunk játszani a következő meccsen. Csak egy célunk lehet: hogy kijussunk az Európa-bajnokságra!

Olvasói sztorik