Nemzetközi foci

Változott Dzsudzsák mentalitása

A Dinamo Moszkva magyar válogatott középpályásának még sosem volt olyan kemény edzője, mint Sztanyiszlav Csercseszov.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hosszú interjút közölt Dzsudzsák Balázzsal az orosz sovsport.ru honlap. A Dinamo Moszkva válogatott középpályása elmondta, csapata komoly változáson ment keresztül az új edző, Sztanyiszlav Csercseszov érkezése óta. Véleménye szerint a francia válogatott Valbuena esetleges érkezésével nem változik jelentősen a versenyhelyzet a posztján. Jövője kapcsán csak annyit mondott, mostanában nem sokat foglalkozott azzal, mi lesz a sorsa, mert élő szerződése van, így csak annyi a dolga, hogy az edzésmunkája alapján bekerüljön a kezdőcsapatba.

– Emlékszik, milyen gondolatai voltak, amikor megtudta, hogy Dan Petrescu után Sztanyiszlav Csercseszov lesz a Dinamo edzője?
– Nem számítottunk edzőcserére, de Csercseszovról azt hallottam, hogy jó szakember, aki szeret fegyelmet tartani a játékosok között. Korábban is figyeltem őt, és tudom, hogy az Amkar, és a Tyerek erős csapattá vált az irányításával. Ezek a kis klubok történelmet írtak vele. Orosz bajnok volt és a válogatottban is szerepelt, ez sokat jelent – kezdte Dzsudzsák Balázs.

– Egy ideje már együtt dolgoznak; változtatott valamin az edző?
– Természetesen. A csapat mentalitása is megváltozott, és az enyém is. Csercseszov – amennyire csak lehetséges – jó hangulatú edzéseket tart, de az a célja, hogy kizárólag a gyakorlatokra összpontosítsunk. Ez az, ami változott, mivel az ő érkezése óta már mindenki megérti a követelményeket. Talán ő a legkeményebb edző eddigi karrierem során, de illik hozzánk, mert az előző szezonban nem gyakran végeztünk ilyen jellegű munkát.

– Hogy tud dolgozni az orosz edző tolmács nélkül?
– Ez nem probléma. Ha azt akarja, hogy megértsünk valamit, akkor angolul beszél.

– Petrescu télen napi két edzés tartott, Csercseszov az ausztriai edzőtáborban csak egyet. Miért?
– Amikor Moszkvában készültünk, két edzésünk volt, de a jövő héten komoly meccs vár ránk az Európa Ligában, így a terhelés valamelyest csökken. Csercseszov általában a napi két edzés híve.

– Ön személyesen is profitált az érkezéséből, mert állandósult a pozíciója a pályán.
– Igen. Petrescu idején felváltva kellett játszanom a két szélen, pedig egész életemben csak a bal oldalon szerepeltem. Csercseszov egy beszélgetés során világosan kifejtette, mit szeretne látni tőlem, és én tényleg jobban érzem magam. Ez érezhető is volt a barátságos mérkőzéseken, hiszen elkezdtem gólokat rúgni és gólpasszokat adni.

– Milyen a kommunikáció az orosz játékosok és a külföldiek között?
– A kommunikáció problémamentes, mindenki tud legalább néhány szót angolul. Mi légiósok néha megpróbálunk viccelődni, és oroszul beszélni. A külföldiek és az oroszok között megfelelő az egyensúly.

– Csapattársa lehet Mathieu Valbuena, aki szintén középpályás, és szintén a bal oldalon játszik. A verseny fokozódik…
– Még nem tagja a csapatnak, tehát értelmetlen versenyről beszélni. Természetesen jó futballistáról van szó, aki a világbajnokságon is játszott. Láttam néhány mérkőzésüket, és jó benyomását keltett. Erős a csapatunk, amelynek minden pozíciójáért verseny van. Zsirkov, Szmolov, Ionov és Kokorin is tud játszani a bal oldalon, tehát Valbuena érkezésével nem változik jelentősen a helyzet.

Olvasói sztorik