Nemzetközi foci

Franciák és svájciak egymás ellen

Az E-csoport második fordulójában szomszédos országok találkoznak, és Olaszország is pályára lép pénteken.

Kapcsolódó cikkek

A világbajnokság pénteki programja

D-csoport, 2. forduló
Olaszország – Costa Rica, Recife, 18 óra, játékvezető: Osses (chilei)
E-csoport, 2. forduló
Svájc–Franciaország, Salvador, 21 óra, játékvezető: Kuipers (holland)
Honduras–Ecuador, Curitiba, 24 óra, játékvezető: Williams (ausztrál)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Franciaország–Svájc meccs győztese akár biztosíthatja a továbbjutását, sőt a franciák századik vébé-góljukat szerezhetik. Didier Deschamps csapata Honduras 3-0-s legyőzésével kezdte a tornát, és ez a nyitány a statisztika alapján is bizakodásra adhat okot, az 1998-as vébécím óta ugyanis a franciák kétféleképpen szerepeltek a világtornán: vagy meccset sem nyertek és a csoportkörben búcsúztak, vagy döntőbe jutottak.

Az ellenfél ezúttal a masszív, alapvetően jó erőkből álló Svájc lesz, amely az első körben a 93. percben szerzett góllal verte 2-1-re Ecuadort. A szurkolók a két együttes korábbi összecsapásaiból kiindulva gólfesztiválban nem reménykedhetnek: Franciaország és Svájc a legutóbbi három egymás elleni mérkőzésén döntetlennel zárt, és ezeken összesen csupán két gól esett.

Deschamps vélhetően nem sokat változtat a hondurasiak elleni kezdőcsapatán, de elképzelhető, hogy a kétszer is betaláló – és a közép-amerikaiak kapusának „öngólpasszt” adó – Karim Benzemát ezúttal kirendeli a bal oldalra, középcsatárnak pedig Olivier Giroud-t, az Arsenal befejezőemberét állítja be.

Ottmar Hitzfeldnek, a svájciak német kapitányának szintén a támadósorban kell megalapozott döntést hoznia, Ecuador ellen ugyanis a két cserecsatár, Admir Mehmedi és Haris Seferovics volt a siker kovácsa, míg a rendszeresen kezdő Josip Drmics azon a meccsen nem szerzett gólt.

A franciák a századik világbajnoki góljukat szerezhetik a pénteki találkozón, míg Svájc 1992 után győzheti le ismét riválisát. Bármelyik együttes gyűjti be a három pontot, nagy lépést tesz a továbbjutás felé.

A csoport másik pénteki mérkőzése két olyan kolumbiai szövetségi kapitány harca is lesz, aki mindkét csapatot irányította már pályafutása során. Reinaldo Rueda, Ecuador szakvezetője a 2010-es vébén Honduras kispadján ült, ahol most az a Luis Fernando Suarez foglal helyet, aki 2006-ban Ecuadorral a nyolcaddöntőig jutott, a dél-amerikai válogatott történetének legjobb vébé-szereplését elérve.

A két csapat most találkozik először tétmérkőzésen, korábban 13 barátságos meccset játszott egymással. A pénteki összecsapás mindkét válogatott számára nagyon fontos, amelyik győz, annak még marad esélye a továbbjutás kiharcolására, a vesztes viszont nehéz helyzetbe kerül a záróforduló előtt. Honduras – amely harmadszor szerepel vébén – még sosem nyert meccset világbajnokságon, és 1982 óta gólt sem szerzett.

Olvasói sztorik