Foci vb 2014

Kötéssel a lábán edzett Ronaldo

Láthatóan nincs százszázalékos állapotban a portugálok világsztárja; vajon játszik-e vasárnap?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem beszél egymással a két német edző

A világbajnokság ideje alatt nem beszél egymással a két barát, a német válogatottat irányító Joachim Löw, valamint az Egyesült Államok szövetségi kapitánya, Jürgen Klinsmann.

– A kapcsolatunk most pihen, a világbajnokság eleje óta nem beszélünk. Mindkettőnknek sok dolgunk van ezekben a hetekben, és a csapatunkra koncentrálunk – magyarázta az önként vállalt tilalmat Joachim Löw, akinek Klinsmann az egykori főnöke, hiszen 2004 és 2006 között együtt irányították Németország legjobbjait.

A pálya szélén csütörtökön néznek majd farkasszemet, akkor játszik egymás ellen a német csapat és a Team USA.

Még mindig nem tudni, játszhat-e Hummels

Németország szövetségi kapitánya, Joachim Löw továbbra is aggódik, mert bizonytalan, hogy Mats Hummels pályára léphet-e szombaton, a Ghána elleni mérkőzésen. A Borussia Dortmund középhátvédjének combja a Portugália elleni 4-0-s siker során sérült meg. A helyettese az olasz Sampdoria csapatában szereplő Shkodran Mustafi lehet.

– Hummels nem kapott százszázalékos terhelést pénteken. Elkezdi a bemelegítést a meccs előtt, aztán majd meglátjuk – mondta a szövetségi kapitány.

Ha Ghána pontot szerez, Sarpei füvet nyír

A ghánai válogatott korábbi kiváló játékosa, a 37 éves Hans Sarpei kijelentette: ha országa csapata döntetlent játszik a németekkel, lenyírja a füvet Joachim Löw szövetségi kapitány kertjében.

A döntetlen lenne jó, mert győzelem esetén valami mást kellene felajánlanom. Szóval, miért nem tudok kaszálni a pázsitodon, Jogi? – tette fel a költői kérdést Sarpei a Kölner Express hasábjain.

Az angol kapitányt is marasztalják

Az Angol Labdarúgó Szövetség elnöke, Greg Dyke megerősítette, hogy szeretnék, ha Roy Hodgson szövetségi kapitány a posztján maradjon.

– Mindannyian csalódottak vagyunk, de azt akarjuk, hogy Roy Hodgson maradjon és folytatja a munkát. Semmi értelmét nem látjuk a menesztésének, mert jó munkát végzett. A sok pozitívum mellett sajnos kicsúsztunk a legjobb nyolcból a világranglistán. Már nincs olyan sok angol játékos a Premier League-ben, mint egykor, ez azt jelenti, hogy nem olyan nagyok a választási lehetőségek – mondta az elnök.

Minden doppingteszt negatív

Továbbra sem derült fény doppingesetre a világbajnokságon. A FIFA közleménye szerint eddig minden minta negatív eredményt hozott. Jelenleg az első 17 csoportmeccs után elvégzett ellenőrzések értékelései állnak a szövetség rendelkezésére. A vizsgálatokat nem helyben, hanem a svájci Lausanne-ban végzik.

Kétezer kilométeres kitérő?

A második csoportkörben Portugália, a harmadik fordulóban pedig Németország ellen játszik az Egyesült Államok csapata. Az egyik meccsre Manausban, a másikra Recifében kerül sor. A német Bild azzal viccelődik, hogy az USA válogatottja kiérdemli az utazási világbajnoki címet, de hozzáteszi, hogy minden tiszteletet megérdemelne.

Korábban ugyanis azt tervezték, hogy Manausból egyenesen Recifébe repülnek, de Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány meggondolta magát, a két meccs között mégis visszatérnek a Sao Paulóban lévő bázisukra. Ez azonban közelítőleg kétezer kilométeres kitérőt jelent.

A király marasztalná a kapitányt

A korai kiesés után komoly vita kezdődött Spanyolországban Vicente del Bosque szövetségi kapitány sorsáról. A szövetség részéről már közölték, hogy szeretnék, ha maradna, mert ő a lehető legjobb megoldás a posztra.

A szurkolók azonban kinyilvánították, hogy edzőcserét szeretnének. A Marca internetes felmérésén a válaszadók 68,6 százaléka (93.269 fő) az elbocsátás mellett foglalt állást, csak 31,4 százalék (42.727 fő) tartané meg a korábbi sikeredzőt.

A Radio Marca jelentése szerint VI. Fülöp spanyol király a Chile elleni vereség után felhívta del Bosquét, még egyszer megköszönte az eddigi sikereket, és elmondta, hogy a korábbi remek eredmények meggyőzték őt, tehát szintén marasztalta a kapitányt.

A Bayern-játékosok vezetik a vébé ranglistáját

Thomas Müller, Arjen Robben és Mario Mandzukics jóvoltából a német Bayern München vezeti a klubok világbajnoki gólversenyét. A trió eddig összesen nyolc gólt szerzett, így a német bajnokcsapat egyértelműen megelőzi az angol Manchester Unitedet (5) és a spanyol FC Barcelonát (4).

A Bundesliga játékosai eddig összesen 14 alkalommal voltak eredményesek. A második helyen az angol Premier League (13) és a spanyol Primera Division (10) következik.

Klubok gólrangsora

1. Bayern München 8 (Thomas Müller 3, Arjen Robben 3, Mario Mandzukics 2)

2. Manchester United 5 (Robin van Persie 3, Marouane Fellaini 1, Wayne Rooney 1)

3. FC Barcelona 4 (Neymar 2, Lionel Messi 1, Alexis Sanchez 1)

4. Real Madrid 3 (Karim Benzema 2, Xabi Alonso 1)

4. Liverpool 3 (Luis Suarez 2, Daniel Sturridge 1)

5. VfL Wolfsburg 2 (Ivan Perisics 1, Ivica Olic 1)

Saját játékosait bírálja a kameruni szövetség

A Kameruni Labdarúgó Szövetség nyilvánosan bírálatot fogalmazott meg, mert álláspontja szerint néhány játékos kötelességszegést követett el a Horvátország elleni 4-0-s vereség során, csütörtökön.

„Erőszakos cselekményekre került sor a közelmúltban, a Horvátország elleni mérkőzésen. Ezek nem tükrözik a sportszerűség értékeit, amelyeket a szövetség, a szakmai stáb és a válogatott egy emberként támogat. A szégyenletes viselkedéssel kapcsolatban belső vizsgálat zajlik, és akár szankciókkal is végződhet” – írja a szövetség közleménye.

Az illetékesek nyilván Alexandre Song kiállítására utalnak – aki hátulról megütötte Mario Mandzukicsot –, és Benoit Assou-Ekotto, illetve csapattársa Benjamin Moukandjo afférjára, kevéssel a lefújás előtt. Csak a sérült szupersztár, Samuel Eto’o akadályozta meg a verekedést.

– Utálom az ilyesmit. Ez nem elfogadható. Ez szégyen, és következményei lesznek – mondta Volker Finke szövetségi kapitány.

Mátyus számára Argentína a favorit

A 39 éves Mátyus Jánost nevezték ki az élvonalbeli Lombard Pápa vezetőedzőjévé. A Ferencváros egykori válogatott játékosa a Rangadó.hu érdeklődésére a világbajnoksággal kapcsolatban elmondta, hogy a fiával együtt minden meccset néznek.

– Rengeteg meglepetés van, én is csak ámulok-bámulok, hogy mennyire leáldozófélben van a rövid passzos, kicsikét statikus játék csillaga. Kíváncsian várom a fejleményeket. Diego Maradonán nőttem fel, és azóta az argentinoknak szurkolok. A németek sem szabad leírni, de mégis azt mondom, hogy a dél-amerikai nemzetek közül kerül ki a világbajnokság győztese. Remélem, hogy Argentína lesz az – mondta Mátyus János. A teljes interjú ide kattintva olvasható!

Vajon mire gondolt Song?

Kötéssel a lábán edzett Ronaldo

A német Bild azt írja, Portugália fellélegzett, mert Ronaldo pénteken újra edzhetett. Igen ám ,de a sztár láthatóan nincs százszázalékos állapotban, mert ismét egy kötéssel a bal térde alatt végezte a gyakorlatokat a válogatott mai tréningjén.

Kiesett a hajóról és eltűnt egy mexikói szurkoló

Az AP hírügynökség beszámolója szerint minden bizonnyal az Atlanti-óceánba fulladt egy mexikói szurkoló, miután kiesett az MSC Divina hajójáról. A közép-amerikai drukkerek a Brazília elleni döntetlent követően Fortelezából utaztak Recifébe, a Horvátország elleni utolsó csoportmeccs helyszínére, amikor a tragédia történt. A feltehetően ittas férfi egyelőre ismeretlen körülmények között kiesett – vagy ugrott – a hajóról, nagyjából 15 emeletet zuhant az óceánba, s azóta nem találják.

Photobomb a mexikói kapitánytól

Német bíró fütyül a belgáknak

A 37 éves müncheni játékvezető, Felix Brych megkapta második mérkőzését a világbajnokságon: ő lesz a vasárnapi Belgium–Oroszország meccs bírója Rio de Janeiróban. Az első meccsén, az Uruguay – Costa Rica találkozón magabiztos benyomást keltett és jó kritikákat kapott.

Argentína és Irán nem edzhetett a stadionban

Az argentin és az iráni válogatott a szombati meccs előtt rendhagyó módon nem edzhetett a stadionban, Belo Horizontéban. A FIFA ezt azzal indokolta, hogy óvni kell a gyepszőnyeget. A dél-amerikaiak egy sikerrel biztosíthatják továbbjutásukat. Pénteken délelőtt 75 perces foglalkozást akartak tartani, ami végül nem is maradt el, és természetesen az irániak is tréningeztek, de nem a meccs helyszínén. Ebben a stadionban rendezték korábban a Kolumbia–Görögország és a Belgium–Algéria meccset, és egy negyeddöntő, illetve egy elődöntő is lesz ott.

Kompany szombaton újra edzhet

A belga Vincent Kompany szombaton edzhet legközelebb – ezt Marc Wilmots szövetségi kapitány mondta a pénteki sajtótájékoztatón. Az edző hozzátette, játékosa ágyéksérülés, túlterhelés miatt hiányzik, és gyógytornász felügyeletével végzi a speciális gyakorlatokat. Mivel a Manchester City védője szombaton ismét edzhet, talán van esély a játékára vasárnap Oroszország ellen.

Anglia, a limbótáncos

Valami bűzlik Angliában – írja a brit EuroSport honlapja, hiszen a válogatottal 1958-ban fordult elő legutóbb, hogy már a csoportkört sem éli túl a világbajnokságon. Jelenleg a matematikai esély még megvan, de ezt Roy Hodgson szövetségi kapitány is hihetetlenül csekélynek nevezte.

Minél többet nézzük, annál rosszabb a helyzet – írja a cikk, ennek ellenére hat pontból álló listát állítottak össze, amely azt hivatott elmagyarázni, mi okozta az összeomlást. Kattints ideés olvasd tovább!

Csoda vagy átverés?

Az alábbi fotóról mi, és a vébé szervezői sem tudják eldönteni, hogy csodát, vagy szélhámost ábrázol. A brazil hölgy a mozgássérültek számára fenntartott helyre „parkolt” be tolókocsijával, aztán állva szurkolt.

A szervezők az esetről annyit mondtak, „ha valaki tolószékben érkezik, és feláll onnan, hogy ünnepeljen, az vagy csoda, vagy egy csaló. Ha nem tud igazolást felmutatni, elvesszük a jegyét.”

Nem fűzünk hozzá kommentárt

Vagy mégis? Az msn.com találta meg Neymart és Messit egy brazíliai strandon.

Ancelotti vigasztalja a veszteseket

A Bajnokok Ligája-címvédő Real Madrid vezetőedzője, Carlo Ancelotti felhívta csapata három spanyol válogatott játékosát – Iker Casillast, Xabi Alonsót és Sergio Ramost – a Chile elleni, kiesést jelentő vereség után. „Sportolói karrierjük egyik nehéz pillanatában bátorítottam, segítettem őket” – ismerte el saját honlapján a sikeredző, aki korábban úgy vélekedett, a spanyoloknak nem lesz könnyű dolguk, ha meg akarják védeni a címüket. Ilyen gyors kiesésre nyilván ő sem számított…

Olyan rosszul játszott, hogy le sem osztályozták Gerrard teljesítményét

A spanyol AS című lap szerint a tegnapi, Uruguay elleni találkozón (1-2) Steven Gerrard, az angolok csapatkapitánya olyan rossz teljesítményt nyújtott, hogy azt le sem osztályozták. A második gól előtt például Gerrard adott gólpasszt fejjel liverpooli csapattársának, az uruguayi Suáreznek. Persze, aligha így akarta…

Skótok ünnepeltek az uruguayi szurkolókkal

Nem csak az uruguayi drukkerek örülhettek csapatuk Anglia felett aratott 2-1-es győzelmének, hanem velük együtt a helyszínen örült több skót szurkoló is, akik inkább az angol vereség miatt voltak boldogok. A skót-angol ellentétnek – csakúgy, mint a legtöbb szurkolói rivalizálásnak – történelmei magyarázata van.

Mertesacker új cipője

Szombaton a Ghána elleni találkozó lesz a német Per Mertesacker századik mérkőzése a válogatottban, és az ünnepi alkalom apropóján új cipőt kapott az adidastól.

„Holnap fogom játszani a századik meccsemet a német válogatottban. Büszke vagyok minden egyes mérkőzésre, és remélem, még sok van hátra!” – írta a Twitteren az Arsenal középhátvédje.

A Fradi csapatkapitánya a németeknek drukkol

– A németeknek szurkolok, és klubszinten is a Bayern Münchenért rajongok. Remélem, hogy a németek nyerik a tornát. Eddig nagyon tetszik a világbajnokság, szerintem elég magas színvonalú mérkőzések vannak. Telt ház és jó hangulat uralkodik a meccseken, mi kell még – mondta az FTC csapatkapitánya, Gyömbér Gábor a DigiSport televízió péntek reggeli műsorában. – Szerintem megérett ez a generáció arra, hogy felérjen a csúcsra. Az előző vébén is szinte ez a keret volt, csak akkor még nagyon fiatalok voltak, és nem volt ennyi tapasztalat a hátuk mögött. Ha megnézzük a kezdőcsapatot, akkor a Bayern München gerincére épül ez a válogatott. A bajoroknak nagyon jó szezonjuk volt most, és tavaly is. Bízom benne, hogy be fog érni ez a generáció

– Argentína elég erős csapattal játszik most, szerintem nekik is nagy sanszuk van, illetve a brazilok az első két meccsükkel nem nagyon győztek meg, de szerintem hazai pályán velük is számolni kell.

Az interjú teljes szövege ide kattintva olvasható!

A Touré fivérek testvérüket vesztették

Noha Serey Die édesapja nem két napja, hanem tíz éve hunyt el, úgy tűnik, egy másik tragédia bekövetkezett. Számos francia forrás szerint Yaya és Kolo Touré egyik testvére, Oyala Touré 28 éves korában elhunyt. A szörnyű hírt nem sokkal a Kolumbia elleni vereség után tudták meg. A fiatalembert a rák győzte le.

A chilei Aranguiz hiányozni fog a hollandok ellen

A chilei csatár Charles Aranguiz sérülés miatt nem játszhat jövő hétfőn a Hollandia elleni meccsen. A jobb térde enyhén megrándult a Spanyolország elleni 2-0-s győzelem során, amikor ütközött Kokéval. Az MR-vizsgálat megerősítette a kisebb sérülés tényét.

Mégsem családi tragédia miatt sírt

Neymarhoz hasonlóan az elefántcsontparti Serey Die sem bírt könnyeivel a himnusz alatt. A nemzetközi sajtót bejárta a hír, hogy a középpályás édesapja két órával a kezdősípszó előtt hunyt el, Serey Die mégis vállalta a játékot, és a himnusz alatt ezért zokogott, és társai ezért próbálták nyugtatni. A játékos később az Instagramon cáfolta, hogy családi tragédia miatt érzékenyült volna el.

„Nem igaz, amit az apukám haláláról mondanak, mert ő 2004-ben hunyt el, most viszont a világbajnoksággal járó izgatottság hatott meg és a büszkeség, hogy Elefántcsontpartot szolgálhatom. Gondolni sem mertem volna, hogy egy napon ilyen szinten fogok játszani. Elnézést kérek a hibáért, amit vétettem, sajnálom, ha csalódást okoztam. Isten áldjon meg benneteket” – írta az afrikai játékos.

A találkozót végül Kolumbia nyerte 2-1-re – írja a telesport.hu.

Halálos gyerekáldozatot követelt az ünneplés

Egy eltévedt lövedék halálosan megsebesített egy 14 éves kislányt Kolumbiában, ahol a válogatott nyolcaddöntőbe jutását ünnepelték. Az El Tiempo című újság rendőrségtől származó információi szerint a gyereket a fején találta el egy lövés Caliban, miközben a tömeg az utcán ünnepelte Elefántcsontpart 2-1-es legyőzését. Tanúk beszámolói szerint az ünneplő tömeg mellett egy csoport motoros haladt el, melynek tagjai a levegőbe lövöldöztek. Az egyik lövedék gellert kapott, és eltalálta a kislányt.

Suárez valóra vált álomról beszél

Luis Suárez, az uruguayi válogatott Angliában légióskodó támadója válóra vált álomról beszélt, miután csapata az ő két góljával verte meg 2-1-re az angolokat a világbajnokság D-csoportjának második fordulójában.

A Liverpool csatára – a Premier League gólkirálya – a meccs után elárulta, hogy gyakran álmodozott erről. A 27 éves Suárez az első félidőben fejjel szerzett vezetést, majd a másodikban óriási bombával állította be a végeredményt, amellyel az angoloknak minimálisra csökkentek a továbbjutási esélyeik.

– Láttam a labdát, majd behunytam a szememet, és akkora erővel rúgtam bele, hogy abban benne volt minden, amin az elmúlt hetekben keresztülmentem, és azokért az emberekért is rúgtam, akik segítettek engem. Bement! – mondta elcsukló hangon a mérkőzés legjobbja, aki májusi térdműtétje miatt a Costa Rica elleni első találkozón még nem játszott.

Balotelli csókot akar az angol királynőtől

Mario Balotelli egy csókot kér az angol királynőtől cserébe azért, ha az olasz válogatott segít továbbjutni az angoloknak. Mint ismeretes, az angolok Olaszországtól és Uruguaytól is 2-1-es vereséget szenvedtek a brazíliai vébén, így már csak matematikai esélyük maradt a nyolcaddöntőbe jutásra.

Ehhez pedig az kell, hogy az olaszok pénteken Costa Ricát, jövő csütörtökön Uruguayt is legyőzzék, Anglia pedig lehetőleg minél nagyobb gólkülönbséggel megverje a közép-amerikaiakat az utolsó csoportkörben.

Mario Balotelli, az olasz válogatott csatára a Twitteren azt üzente a szigetországiaknak, hogy amennyiben legyőzik a csoportban szintén három ponttal álló Costa Ricát, csókot kér II. Erzsébettől.

A teve ma is döntött, francia sikert vár!

A kolumbiai kapitány büszke csapatára

Huszonnégy év után először jutott tovább világbajnokság csoportköréből Kolumbia válogatottja, amelynek argentin kapitánya büszke rutintalan együttesére.

– Két mérkőzést nyertünk eddig Brazíliában olyan játékosokkal, akik soha nem szerepeltek vébén. Ezúttal egy nagyon erős rivális ellen győztünk, márpedig az ilyen siker segíti fiatal játékosaim fejlődését – mondta elégedetten az Elefántcsontpart elleni 2-1 után Jose Pekerman szakvezető.

A dél-amerikai ország csapata legutóbb 1990-ben jutott nyolcaddöntőbe, később azonban sorozatos kudarcok érték, 1998 óta pedig ki sem került a világbajnokságra. A mostani torna előtt szintén nem alakult minden ideálisan a csapat körül, legnagyobb sztárja, Radamel Falcao nem épült fel sérüléséből, ám Brazíliában egyelőre nem érződik a hiánya.

– Nagyon boldog vagyok, mert egységes csapatom van, mely egy pillanatra sem nélkülözte a bátorságot és a hősiességet – lelkendezett Pekerman, azt ugyanakkor hozzátette, hogy továbbra is a következő feladatra kell koncentrálniuk.

Az elefántcsontparti kapitány a vereség ellenére nem volt elégedetlen játékosaival, sőt, Sabri Lamouchi szerint csapata nem érdemelt vereséget.

– A kolumbiaiak vártak a hibáinkra, és mi sajnos elkövettünk néhányat, ennek ellenére büszkének kell lennünk és össze kell szednünk magunkat. Úgy vélem, a döntetlenre mindenképpen rászolgáltunk, de most már arra kell koncentrálnunk, hogy legyőzzük Görögországot – nyilatkozta a szakember.

A csoport másik meccsén, a pont nélküli együttesek találkozóján gól nélküli döntetlent játszott Japán Görögországgal. Elsősorban az ázsiai csapat játékosai lehetnek csalódottak, mivel több mint egy félidőt emberelőnyben játszottak végig.

– Ez nem jó eredmény, mindenképpen győznünk kellett volna, de nem játszottunk elég gyorsan – kesergett Alberto Zaccheroni, a japánok olasz kapitánya.

Merész ígéretet tett a belga sztár

Marouane Fellaini egy interjúban arról beszélt, hogy megválik híres hajkoronájától, ha a belgák megnyerik a vébét. A belga játékost meglehetősen könnyű észrevenni a pályán, köszönhetően a mára védjegyévé vált hajzuhatagnak. A frizura a szurkolók körében is nagy népszerűségnek örvend, a lelátókon gyakran látni parókás rajongókat.

Aki azonban eddig nem vásárolt hasonló relikviát, már ne is tegye, ugyanis könnyen lehet, hogy néhány hét múlva teljesen átlagos külsővel láthatjuk a középpályást. Fellaini egy belga lapnak adott interjúban megígérte, hogy levágatja a híres frizurát, ha a válogatott megnyeri a brazíliai világbajnokságot.
– Hogy biztos vagyok-e ebben? Teljesen! – fogalmazott Marouane Fellaini. Nem ez az első alkalom ugyanakkor, hogy a Manchester United futballistája hasonló kijelentést tesz. A belga már korábban is beszélt arról, hogy megválik fürtjeitől, ha megnyeri a Bajnokok Ligáját.

Ha marad Manchesterben, akkor ez a veszély biztosan nem fenyegeti a következő szezonban, a vébén azonban csereként beállva remek teljesítményt nyújtva járult hozzá ahhoz, hogy a belgák végül 2-1-re legyőzték Algériát.

Egy csoportmeccs után felelőtlenség lenne messzemenő következtetéseket levonni, az azonban kétségtelen, hogy sokak szerint a fiatal belga csapat okozhat meglepetést. A vb-győzelem mindenesetre még kicsit odébb van, ám ha Fellaini az első meccshez hasonló formában futballozza végig a tornát, akkor a hajvágás nem rajta múlik majd – írja a telesport.hu.

Franciaország és Svájc egymás ellen

Az E-csoport második fordulójában szomszédos országok találkoznak, és Olaszország is pályára lép pénteken. A Franciaország–Svájc meccs győztese akár biztosíthatja a továbbjutását, sőt a franciák századik vébé-góljukat szerezhetik. Olvassa el előzetesünket, ide kattintva!

Rooney kisfia a lelátón sírt

Még Wayne Rooney kisfia, a négyéves Kai is megsiratta az angolok Uruguay elleni vereségét (2-1). Élőben szurkolt a papának, aki a mérkőzés 75. percében egyenlített, ezzel megszerezte pályafutása első világbajnoki találatát. Luis Su-rez azonban a hajrában megszerezte második gólját, és elrontotta az angolok kedvét Kai pedig sírva fakadt.

„Jobb mentális állapotban vagyunk”

Svájc csapatkapitánya, Gökhan Inler szerint válogatottjuk az Ecuador elleni győzelem után megnyugodott. Emlékezhetünk, hogy Haris Seferovics utolsó percben szerzett góljával nyertek 2-1-re a dél-amerikaiak ellen az E-csoport első fordulójában. A svájciak Franciaország legjobbjaival néznek farkasszemet a következő körben. Inler elmondta, hogy sokkal jobb mentális állapotban vannak most, mint az első mérkőzés előtt.

– Az első meccsen egy kicsit idegesek voltunk, mert Ecuador nem könnyű ellenfél. Nagy győzelemnek tudjuk be ezt a sikert, és újra bízunk magunkban. Az egész csapat sokkal nyugodtabb, pedig most Franciaország lesz az ellenfél. Szeretnénk jó meccset játszani a szomszédos országgal – magyarázta a csapatkapitány.

A 29 éves játékos vezéregyéniség a középpályán, ahol valószínűleg találkozik a franciák egyik legjobbjával, Paul Pogbával. Kettejük összecsapására már az olasz élvonalban is sor került, hiszen előbbi a Napoli, utóbbi a Juventus játékosa.

– Pogba hatalmas tehetség és még nagyon fiatal. Kétségkívül a franciák nagy erőssége. Volt alkalmam már beszélni vele néhány mondatot, és állíthatom, nagyon kedves fickó – mondta Inler.

Az angol kapitány nem akar lemondani

Két meccs, nulla pont – ez a mérlege az olaszoktól és Uruguaytól is vereséget szenvedő angol válogatottnak eddig a vébén. A csapatnak már csak matematikai esélyei vannak a továbbjutásra, Roy Hodgson szövetségi kapitány mégis azt nyilatkozta, hogy a posztján akar maradni, akkor is, ha már a csoportkörben búcsúzni kényszerülnek.

– Természetesen csalódott vagyok, de nem áll szándékomban lemondani. Ha a szövetségben mégis úgy gondolják, hogy nem én vagyok a megfelelő ember, akkor az az ő döntésük, nem az enyém – szögezte le a 66 éves edző.

Steven Gerrard csapatkapitány dicsérte Hodgsont, és hangsúlyozta, a csapat felelős a kudarcért, nem az edző.

Ki helyettesítheti Kompany-t?

Belgiumban lélegzetvisszafojtva várják a híreket csapatuk sérült sztárjáról. Csütörtökön már beszámoltunk róla, hogy veszélybe került a lágyéksérüléssel küszködő Vincent Kompany játéka az oroszok ellen.

– Várjuk a híreket az állapotáról – mondta Marc Wilmots szövetségi kapitány, de bővebben nem nyilatkozott a témáról. Amikor azzal vádolták, hogy taktikázik, és azért titkolózik, mert nem akarja, hogy az oroszok edzője, Fabio Capello megsejtsen valamit, azzal fenyegetőzött, hogy otthagyja az interjút, ha további kérdéseket tesznek fel neki ezzel kapcsolatban.

Csütörtökön egyébként Kompany hiányzott az edzésről, pedig ő nagy küzdő, a selejtezősorozatban Szerbia ellen például törött orral játszott. Éppen ezért ad okot aggodalomra, hogy ezúttal nem edzett, és Wilmots durva reakciója sem járult hozzá az optimizmushoz.

Ha Kompany nem játszhat az oroszok ellen, akkor Thomas Vermaelen (Arsenal), valamint Daniel van Buyten (Bayern München) lesz a két középhátvéd, de ez azért jelentős visszaesés lenne. Az angol bajnok Manchester City 28 éves védőjét, Kompanyt már hamburgi évei alatt is üvegembernek nevezték a sérülékenysége miatt.

Biztonsági intézkedések a szégyen miatt

A chilei szurkolók pusztítása nyomokat hagyott a riói Maracana Stadionon. Szerdán beszámoltunk róla, hogy mintegy száz chilei szurkoló betört a létesítménybe, a sajtóközpontban is randalíroztak, Leszakítottak néhány ajtót, megrugdosták a falakat, összetörték a televíziókat. A FIFA megdöbbenéssel fogadta az eset hírét, majd azonnal válaszolt: kevesebb mint 24 órával később bejelentették, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket a világbajnokság alatt Brazíliában.

Ralf Mutschke biztonsági főnök szégyenletesnek nevezte, hogy a huligánok bejuthattak a stadionba, és azon belül a sajtóközpontba.

– Megvizsgáltuk az esetet, és mindent megteszünk, hogy a hatóságokkal és a szervező bizottsággal együttműködve szigorítsuk a teljes biztonsági koncepciót. Biztosak vagyunk abban, hogy ilyesmi nem történik meg újra. Alapos megbeszélésekre van szükség, de a helyzet nem olyan rossz, mint ahogy néha bemutatják – mondta Mutschke.

További öt meccsnek, köztük a döntőnek ad otthont a Maracana, de hogy milyen konkrét intézkedésekre gondol a biztonsági főnök, az egyelőre rejtély. Mindenesetre hangsúlyozta, hogy a biztonsági szolgálatok jó munkát végeztek, sok kést és petárdát elkoboztak.

A görögök továbbra is optimisták

Görögország megszerezte első pontját a vébén, de gólt továbbra sem lőtt, hiszen 0-0 lett a Japán elleni meccs vége. Szokratisz Papasztatopulosz mégis elégedetten nyilatkozott a találkozó után.
– Ötvenkét percet tíz emberrel játszottunk, de jók voltunk. Meg kell nyernünk az utolsó meccsünket, és lehet, hogy akkor továbbjutunk a nyolcaddöntőbe – magyarázta a Borussia Dortmund 26 éves védője.

Fernando Santos szövetségi kapitány fájlalta, hogy csapata alig tudott veszélyt okozni Japán ellen. Az edző azonban kiemelte a védekezés hatékonyságát, hiszen Konsztantinosz Kacuranisz csapatkapitány kiállítása után, emberhátrányban sem kaptak gólt. Elégedett volt azzal, ahogy csapata küzdött az egy pontért, hiszen így még matematikai esélyük van a továbbjutásra, de ehhez a következő körben le kell győzniük Elefántcsontpartot.

– A szünetben azt mondtam a játékosoknak, hogy legyen masszív a védekezésünk. Ezt a részét jól megoldották, de a támadásoknál már nehézségekbe ütköztek – mondta Santos, aki szerint jobb esélyeik lettek volna, ha Aguliar bíró a zsebében tartja a sárga lapot az első félidőben. – Amikor Kacuraniszt kiküldték, az alapvetően megváltoztatta a meccs képét. A piros lap nélkül véleményem szerint megnyertük volna a mérkőzést.

Érdekesség, hogy Japánnak 553, a görögöknek viszont csak 177 passzuk volt. A csoportelső Kolumbiának le kell győznie Japánt, csak így juthat a legjobb tizenhat közé Görögország – persze, ha megveri Elefántcsontpartot. Tehát a sorsuk nem csak a saját kezükben is van.

Személyi változások Hondurasnál

A hondurasi szövetségi kapitány, Luis Fernando Suarez elmondta, hogy a franciák ellen 3-0-ra elvesztett meccs következtében több több pozícióban is változtatni fog csapata összeállításán Ecuador ellen. Az már biztos, hogy Jorge Claros fog játszani a kiállítása után eltiltott Wilson Palacios helyén, de a további változásokat csak nem sokkal a meccs előtt fogja ismertetni az edző.

Lelkiismeretes, jó munkaerő

Nem kizárt, hogy Sandro Ricci lesz a vébé sztárjátékvezetője, annyit írnak róla mostanság. Ez persze nem véletlen, hiszen egyrészt brazil, tehát hazai környezetben tevékenykedik, másrészt sportágtörténeti pillanat főszereplője volt, amikor a Franciaország–Honduras meccsen (3-0) a világon elsőként a gólvonal-technológia jelzésére ítélt gólt.

Már csütörtökön beszámoltunk róla, hogy a 39 éves bíró vezeti a Boateng-testvérek összecsapása miatt pikánsnak tartott Németország–Ghána meccset.

Az egyik újság most megírta róla, hogy civilben a brazil Fejlesztési-, Ipari- és Külkereskedelmi Minisztériumban dolgozik, ahol munkatársai pártatlannak, de nagyon lelkiismeretesnek tartják.

„Azt akarjuk, hogy del Bosque maradjon”

A Spanyol Labdarúgó Szövetség megerősítette: a korai kiesés ellenére azt szeretnék, hogy a válogatott szövetségi kapitánya, Vicente del Bosque kitöltse jelenlegi, 2016-ig szóló szerződését.
– Szeretnénk, ha maradna, mert nincs nála jobb. Ő nem nyújtotta be a lemondását, de ha megteszi, akkor is megkérjük, hogy maradjon – mondta a szövetség főtitkára, Jorge Perez egy spanyol rádióinterjúban.

Hangsúlyozta: a kudarc nem befolyásolja a 63 éves edző állását, azért viszont aggódik, nehogy a családja lebeszélje a folytatásról.

Sokak szerint egyébként a Chile elleni meccs után Vicente del Bosque nyilatkozata egyenértékű volt a lemondása bejelentésével.

Az agyrázkódás már a múlté

A hollandok védője, Bruno Martins Indi csütörtökön visszatért Porto Alegréből a csapat bázisára, Rio de Janeiróba. A Feyenoord 22 éves játékosát egy éjszakára, megfigyelésre kórházban tartották, mert az Ausztráliában elleni meccsen ütközött a rutinos csatárral, Tim Cahill-lel, és enyhe agyrázkódása volt. Nem kizárt, hogy a következő meccsen ismét pályára léphet. A hollandok ellenfele hétfőn Chile lesz, a tét a csoport első helye, illetve Brazília elkerülése a nyolcaddöntőben.

Martins Indi csapattársa, Jordy Clasie nem vett részt a csütörtöki edzésen, enyhe influenzája miatt a szállodában maradt.

Nem a németeknek szurkol

Idén is megnyerte a Bajnokok Ligáját és a német bajnokságot is a Wolfsburg női csapata, amelynek magyar válogatott játékosa, Jakabfi Zsanett a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta: az olaszoknak és a chileieknek drukkol a férfiak vébéjén.

– Eddig minden világeseményen az olaszoknak szurkoltam, de a szerdai Spanyolország–Chile meccs után már a chileieket is favorizálom. Ha továbbra is így játszanak, akkor úgy gondolom, elég sokáig juthatnak. Nem mondom azt, hogy Chile nyeri a világbajnokságot, de látni lehet, hogy nagyon jók és oda kell figyelni rájuk – mondta Jakabfi Zsanett. A teljes interjú ide kattintva olvasható!

Olvasói sztorik