Nemzetközi foci

Győzelmi kényszerben Anglia és Uruguay

A D-csoportban pont nélkül álló csapat Uruguayjal találkozik csütörtökön – a tét a továbbjutás.

Kapcsolódó cikkek

A csütörtöki program

C-csoport, 2. forduló:
Kolumbia–Elefántcsontpart, Brazíliaváros 18 óra, játékvezető: Howard Webb (angol)
Japán–Görögország, Natal, 24 óra, játékvezető: Joel Aguilar (salvadori)
D-csoport, 2. forduló:
Uruguay–Anglia, Sao Paulo 21 óra, játékvezető: Carlos Velasco Carballo (spanyol)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Sao Paulóban az a tét, hogy melyik együttes marad versenyben a nyolcaddöntőbe jutásért. A találkozót az angolok várhatják optimistábban, miután az Olaszország elleni nyitómeccsükön jó teljesítményt nyújtottak, ellentétben az előzetesen lesajnált Costa Rica ellen szinte értékelhetetlenül futballozó dél-amerikai együttessel.

– Nem hiszem, hogy sokat kellene változtatnunk a játékunkon, csak egy kis szerencsére lett volna szükségünk szombaton is, de a pozitívumokra tudunk építeni. A lényeg viszont, hogy szükségünk van a jó eredményre, ezzel mindenki tisztában van – nyilatkozta Daniel Sturridge, az angolok eddigi egyetlen góljának szerzője.

Roy Hodgson szövetségi kapitány fiatal, gyors támadókra épített csapata azért is lehet bizakodó, mert Costa Rica bizonyította az első fordulóban, hogy az uruguayi védelemnek nagyon komoly problémát jelent a nagy lendülettel érkező csatárok elleni játék.

– Fejben és játékban is nagyon gyorsak, mindenképpen le kell őket lassítanunk, különben nehéz helyzetben leszünk – méltatta a rivális csatárait Oscar Tabarez, Uruguay szakvezetője.

A legutóbbi vébén negyedik, 2011-ben Copa America-győztes együttesnél nagyon bíznak benne, hogy a válogatott legnagyobb sztárja, Luis Suarez már ott lehet a pályán a csütörtöki meccsen, és Diego Forlannal meg Edinson Cavanival együtt eredményes lesz a támadójátékuk.

– Százszázalékos állapotban vagyok, más esetben nem is lennék itt – nyilatkozta Suarez, az angol bajnokság gólkirálya, hozzátéve, hogy mindent megtett a felépülés érdekében.

A magyar idő szerint 21 órakor kezdődő találkozónak óriási a tétje, mert a vesztesnek legfeljebb papíron maradhat esélye az utolsó kör előtt, de biztosan kiesik, ha a pénteki Olaszország – Costa Rica meccs döntetlennel zárul. Uruguay veresége esetén akkor is búcsúzik, ha az olaszok a papírformának megfelelően megnyerik második meccsüket, míg az angolok búcsúját ugyanebben az esetben Costa Rica pénteki győzelme jelentené.

Elsők lehetnek az Elefántok

A pénteki – magyar idő szerint – 18 órás meccs mindkét résztvevője sikerrel vette az első fordulót: Kolumbia magabiztos, 3-0-s győzelmet aratott Görögország ellen Armero, Gutiérrez és Rodriguez góljával, míg Elefántcsontpart hátrányból fordítva verte 2-1-re Japánt, Bony és Gervinho találatával.

– Ez a mérkőzés olyan lesz, mintha a csoport döntője lenne – mondta az elefántcsontparti válogatott szövetségi kapitánya, Sabri Lamouchi. A 42 esztendős francia szakember szerint az a csapat, amelyik megnyeri a mérkőzést, gyakorlatilag továbbjut a csoportból. Az Elefántok első alkalommal léphetnének tovább az egyenes kieséses szakaszba: eddigi két világbajnoki szereplésük során, 2006-ban és 2010-ben ez nem sikerült nekik. Lamouchi kitért csapata legnagyobb sztárjára, a japánok ellen csereként beálló Didier Drogbára is, akinek kezdőcsapatba jelölésén erősen gondolkodik.

– Az emberek szeretik őt, de meg kell érteniük, hogy sérülésből tért vissza – mondta Lamouci a 36 éves támadóról.

– Görögország ellen bizonyítottuk, hogy tudunk jól játszani, helyzeteket kialakítani, és be is lőjük azokat – dicsérte együttesét a Kolumbiát irányító, 42 éves argentin José Pekerman, aki kifejtette, az első mérkőzésén minden játékosa úgy teljesített, ahogy elvárta, így csapata magabiztosan várja a folytatást. A két válogatott világbajnokságon korábban nem találkozott. Elefántcsontpart az afrikai résztvevők közül egyedüliként szerzett három pontot a torna első fordulójába, Ghána, Algéria és Kamerun vereséggel, Nigéria pedig gól nélküli döntetlennel kezdett. A csoport másik találkozóján Görögország és Japán számára a továbbjutási esély megőrzése a cél: a vesztes csapat nagy valószínűséggel búcsúzik a tornától.

Olvasói sztorik