Nemzetközi foci

Katar: a vesztegetés magasiskolája

A Sunday Times szerint Putyint, Beckenbauert és Blattert is megkörnyékezték a vébével kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Franz Beckenbauert, a német labdarúgás egykori világsztárját és Joseph Blattert, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökét is megkörnyékezte Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam – írta a The Sunday Times.

A tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap a múlt héten kezdett feltáró riportsorozatot arról, hogy a birtokába került adatok szerint Hammam, az ázsiai konföderáció (AFC) volt elnöke, a FIFA egykori alelnöke – akit korrupciógyanús ügyeiért a szövetség már korábban eltiltással sújtott – kenőpénzekkel megvásárolta hazája számára a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. A lap közölte, hogy hatalmas mennyiségű, több milliónyi olyan dokumentumhoz – köztük emailekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz – jutott hozzá, amelyek a korrupt ügyleteket bizonyítják.

A riport vasárnap közölt második részéből kiderül, hogy a katari üzletember és egykori sportvezető az Oroszország által elnyert – Anglia által is megpályázott – 2018-as és a Katarnak ítélt 2022-es vb-ről szóló döntések előtt Moszkvában járt Putyin vendégeként. A látogatást Vitalij Mutko, az orosz pályázati bizottság elnöke szervezte.

A The Sunday Times birtokába jutott adatok szerint Putyin – aki akkoriban az orosz miniszterelnöki tisztséget töltötte be – nem csupán Hammammal, de a katari emírrel is találkozott, akivel a közös földgázkitermelés lehetőségeit tekintették át.

A brit lap által megszerzett dokumentumok szerint a katariak is felfigyeltek arra, hogy a 2018-as világbajnokság orosz pályázati csapatát a Putyin környezete által ellenőrzött gázipari óriáscég, a Gazprom korábbi illetékesei irányítják.

Az adatokból kiderül az is, hogy Hammam diszkrét találkozókat szervezett Blatter számára a katari királyi családdal és üzleti együttműködési tárgyalásokra Katarba invitálta Franz Beckenbauert, a FIFA végrehajtó bizottságának egykori tagját annak a német olaj- és gázszállító cégnek a vezetőivel együtt, amely Beckenbauert tanácsadóként alkalmazta.

Hammam mindemellett 1,7 millió dollárt fizetett több ázsiai, afrikai és karibi futballszövetség tisztviselőinek támogatásuk elnyerése végett – írja a lap.

A FIFA egyik főszponzora, a Sony elektronikai vállalatcsoport a The Sunday Timesnak eljuttatott közleményében a lap értesüléseinek alapos és megfelelő kivizsgálását követelte.

A The Sunday Times által megszerzett terhelő dokumentumok alapján máris sportági vezetők, politikusok, korrupcióellenes szakértők szorgalmazzák a 2022-es világbajnokság rendezési jogát odaítélő eljárás újraindítását.

John Whittingdale, a brit parlament sport-, média- és kulturális ügyekért felelős alsóházi bizottságának elnöke már a riport első részének múlt heti közzététele után kijelentette, hogy véleménye szerint elsöprő erejű indokok vannak a döntési folyamat újbóli elkezdésére.

Whittingdale a BBC-nek nyilatkozva kijelentette azt is, hogy az ügy miatt Joseph Blatter FIFA-elnök helyzete tarthatatlanná válhat.

Ed Miliband, az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője a riport második részének vasárnapi ismertetése után szintén azt mondta, hogy erőteljesen indokolt lenne a pályázati eljárás azonnali újraindítása, ha a lap megdöbbentő értesülései bebizonyosodnak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik