Nemzetközi foci

Egy évet tolódhat a katari vébé

Könnyen elképzelhető, hogy mégsem 2022-ben, hanem a következő esztendőben rendezik a tornát.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hivatásos labdarúgók nemzetközi érdekvédelmi szervezete, a FIFPro Európai Divíziója idén áprilisban tartotta évi rendes közgyűlését Dublinban.

Bár még igen távolinak tűnik, a konferencián szó esett a 2022-es világbajnokság megrendezésének időpontja körül kialakult vitáról is. Mint ismert, a kettővel az idei torna után következő vébé helyszíne Katar lesz, ahol a nyári hónapokban a sivatagi hőség miatt egészségügyi szempontokra tekintettel lehetetlen megrendezni a mérkőzéssorozatot – írja a HLSZ honlapja.

Alternatívaként szóba került, hogy fél évvel korábban (2022. január-február), néhány hónappal később (2022. november-december), vagy még ennél is később (2023. január-február) rendezzék meg. Azonban minden időpontnál figyelembe kell venni, hogy a körülbelül egy hónapon át tartó torna, valamint az arra való felkészülés mennyiben érinti a nemzeti bajnokságok menetét, a válogatottak mérkőzés-naptárát (selejtezősorozatok), sőt, a (téli) olimpiai játékokat. Utóbbival ütközne a focivébé időpontja, ha azt 2022 elején kívánnák megrendezni.

A november-decemberi időpont ugyanakkor a bajnokságok többségét szakítaná félbe. Feltehetőleg a 2023. év eleji időpont befolyásolja a legkisebb mértékben az egyéb válogatott- illetve klubszintű versenyrendszerek programját, azonban döntés természetesen még nincs ebben a kérdésben.

A játékos-szervezet feladata ugyanakkor, hogy felemelje szavát a játékosok túlterhelése ellen, hiszen abból a szempontból sem mindegy, hogy melyik fent időpontra esik a választás, hogy mennyi pihenőidő jutna a vébé előtt, illetve után a résztvevőként érintett játékosoknak.

Olvasói sztorik