Nemzetközi foci

Télen rendezik a katari vb-t

A nagy nyári hőség miatt lehetetlen lenne a szokásos időpontban tartani a tornát.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Maradjunk a tényeknél… A 2022-es világbajnokságot nem a szokásos nyári időpontban, hanem fél évvel később, november 15-e és 2023. január 15-e között rendezik majd meg – jelentette be a FIFA főtitkára, Jerome Valcke a Radio France-nak adott interjúban.

A vb helyszínén nyaranta az átlaghőmérséklet eléri a 40 celsius-fokot, így a játékosok és a szurkolók is igen kellemetlen helyzetben találhatták volna magukat. Ugyan a szervezők a tervek szerint megpróbálták volna mesterségesen hűteni a klímát, legalább a stadionok környékén, ám ez az ötlet a jelek szerint nem jelentett végleges megoldást.

A torna fél évvel későbbi megrendezése már hosszú ideje téma volt. Igaz, az európai topligák és élcsapatok képviselői is jelezték, elfogadhatatlannak tartják a módosítást, mivel ezzel teljesen felborul a nemzeti bajnokságok üteme. Elég csak a Premier League-re gondolni, ahol egyetlen hétre sem áll meg a labda…

Jim Boyce, a FIFA alelnöke a nyilatkozatra reagálva elmondta, Valcke kijelentései nem hivatalosak, a döntéshozó testület ugyanis csak az év végén hoz végleges határozatot a vb “elhalasztásáról”.
“Érthetetlen, miért beszélt erről. Ez továbbra is csak elképzelés, tudtommal év végén, vagy 2015 elején várható a végső döntés, és jelenleg igenis kitartunk a nyári rendezés mellett” – mondta az északír sportvezető.

A FIFA a saját szabályára hányt fittyet

A FIFA pályázati anyagok szerint valamennyi pályázónak az északi félteke nyári hónapjaiban megrendezendő világbajnokságra tekintettel kellett pályázatát összeállítania, azaz a pályázati eljárás lényeges részét képezte az, hogy a nyertes rendező ország a vb-t június/július hónapokban rendezné. Bár a katari pályázatról készült hivatalos FIFA elemzés 7-8. oldalai is kiemelik, hogy Katarban az említett időszakban nagyon meleg van [nappal 37 fok, míg éjszaka is legalább 31 fok van], a FIFA végrehajtó bizottsága mégis Katarnak ítélte a vb rendezési jogát – írta még hónapokkal ezelőtt a sportmarketing.hu.

Olvasói sztorik