Nemzetközi foci

Kinél van az előny?

A Chelsea nem kapott ki az Atlético otthonában, így viszont győzelemre van szüksége a szerdai visszavágón.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az egy héttel ezelőtti első mérkőzés után szinte az egész európai futballközvélemény egy emberként szólalt fel a Chelsea játéka ellen – ismerős lehet a helyzet a 2011–2012-es szezonból. Akkor Roberto di Matteo vezette a „buszt”, amit a londoniak beparkoltak kapujuk elé a Barcelona elleni elődöntőben, majd a müncheni fináléban a Bayern ellen. A hadművelet sikeres volt, John Terry emelhette magasba a trófeát, de új szurkolókat, ha szereztek is maguknak a Kékek, nem a látványos futballjukkal.

José Mourinho a madridi odavágó – és a hétvégi Liverpool elleni bajnoki rangadó – alapján egyértelműen a két évvel ezelőtti győztes taktikára alapozza mostanában csapata játékát. A Vicente Calderón Stadionban 26 (!) lövéssel próbálkozott a házigazda Atlético, ebből tíz utat is talált a kapuig, a kapuba azonban egy sem, jól állta a sarat a 18. percig Petr Cech, majd az ő sérülése után 41 éves cseréje, Mark Schwarzer is. Nem játszott szépen a Chelsea, de hatásosan, és maradéktalanul teljesítette portugál vezetőedzője haditervét, igaz, két vezéráldozattal, merthogy Cech mellett a csapatkapitány John Terry is harcképtelenné vált.

A londoni klub eddig hétből két alkalommal bukta el párharcát a Stamford Bridge-en idegenbeli döntetlen után, az idei szezonban a Galatasarayt isztambuli 1-1 után hazai 2-0-val búcsúztatták a 16 között. Gól nélküli odavágó esetén azonban kétszer is kiestek a Kékek egy továbbjutás mellett – a 2009-es elődöntőben a Barcelona spanyolországi 0-0 után 1-1-el jutott tovább.

– Erősek vagyunk otthon, emellett pedig biztos vagyok benne, hogy a szurkolóink legalább olyan hangulatot teremtenek majd, mint amilyen Madridban fogadott minket – bizakodik Gary Cahill, a londoniak védője. – Egyetlen mérkőzésre van a finálé. Az ellenfél játékosainak hatalmas álom, hiszen még sosem jártak BL-döntőben, de mi is a trófeáról álmodozunk, ezért mindent beleadunk szerdán.

Az Atlético Madrid története negyedik BEK/BL-elődöntő visszavágójára készül, pontosabban az első BL-re. 1959-ben és 1971-ben a Real Madrid, illetve az Ajax finálézhatott, 1974-ben azonban 2-0-s összesítéssel búcsúztatták a Celtic együttesét a Matracosok. Hétszer játszhattak hazai döntetlen után idegenbeli visszavágót, és négyszer sikerrel is vették az akadályt, ráadásul 0-0-s első meccs után 2/2 a mérlegük; 2010-ben az Európa-ligában a Sporting, 1973-ban a KEK-ben a Galatasaray drukkereit szomorították a madridiak.

– Az első mérkőzésen a Chelsea nagyszerűen védekezett – tekintett vissza Diego Simeone, az Atlético argentin szakvezetője. – A döntetlennel ők kerültek előnybe, de meg kell várnunk, mi történik szerdán. Nagyszerű lehetőség előtt állunk, a motiváció biztosan nem fog hiányozni.

Hazai oldalon Frank Lampard és John Obi Mikel nem játszhatnak sárga lapjaik miatt, a vendégeknél Gabi eltiltott. David Luíz, Willian, illetve Emiliano Insúa, Koke és Juanfran lesz kénytelen vigyázni, mert egy figyelmeztetés hamar eltörölheti döntős álmaikat. Persze csak egyik csapat juthat tovább a lisszaboni döntőbe – ha az első meccs alapján látványos visszavágót nem is, óriási küzdelmet mindenképp ígérhetünk.

Olvasói sztorik