Nemzetközi foci bajnokok ligája

Legyűrhető a német átok?

Sosem nyert még Münchenben a Real Madrid, amely most egy döntetlennel is kiegyezne a Bayern ellen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Egygólos előnyből várja a németországi visszavágót a Real Madrid, amelynek mérlege a bajor fővárosban enyhén szólva is siralmasnak nevezhető: nyolc alkalommal nyert a Bayern, a madridiak csupán egy döntetlent harcoltak ki.

Legutóbb 2012 tavaszán vendégeskedtek a spanyolok Münchenben, akkor Ribéry góljára Özil még válaszolni tudott, majd Gomez a kilencvenedik percben megnyerte a meccset a hazaiaknak. A visszavágó 2-1-es madridi sikert hozott, majd büntetőpárbajban a bajorok jutottak be a hazai pályán megvívott (és elvesztett) fináléba – a stadionból szinte kilőtt büntetőjével Sergio Ramos pedig „mémsztárrá” vált az interneten.

Kanyarodjunk vissza a múlt szerdai odavágóra, ahol az első perctől az utolsóig a Bayern akarata érvényesült, 64 százalékos labdabirtoklás, 11 kaput eltaláló lövés állt a neve mellett – a mérkőzés egyetlen gólját azonban a 19. percben Karim Benzema szerezte egy jól kivitelezett kontratámadás végén, és nem mellesleg a madridiak első lövéséből. Újabb gólokra is a hazaiaknak volt több esélyük a Bernabéuban, Ronaldo után azonban Di María is kihagyta hatalmas helyzetét. Az eredmény a második félidőben nem változott, 2012 februárja óta először nem szerzett gólt idegenbeli BL-meccsen a Bayern, míg a Real zsinórban nyolc hazai sikernél jár a sorozatban.

A Bajnokok Ligája történetének első címvédésére készülő Bayern lehet a Juventus után az első csapat, amely sorozatban három döntőt játszik, a torinóiaknak ez 1996 és 1998 között sikerült. A 16. BEK/BL-elődöntőjüket játszó müncheniek (eddig tízet vettek sikerrel) kilenc alkalommal fordítottak idegenbeli vereség után. 1-0-s hátrányból pedig hatból ötször jutott tovább a Bayern, csupán a Milannak sikerült megtartania előnyét az 1990-es elődöntőben, akkor is csak idegenben lőtt góllal.

– A stadionban biztosan óriási lesz a hangulat – véli Arjen Robben, a müncheniek holland játékosa. – A keretben lévő tizennyolc játékosunk mindent ki fog adni magából, de szükségünk van a szurkolóinkra is. A madridiak önbizalommal telve érkeznek majd, hiszen előnyben vannak, de tudják, nálunk nem lesz könnyű dolguk.

Robben nyilatkozatát a statisztikák is alátámasztják: a Real Madrid elmúlt 23 idegenbeli európai kupameccséből ötöt veszített el, ebből négyet Németországban. Hazai győzelem után 56-ból 43 alkalommal kerültek ki győztesen a párharcból, 1-0-s madridi siker után pedig hatból négyszer, a Juventus azonban 1996-ban és 2005-ben is megtréfálta őket és 2-0-ra nyert a visszavágón. A 25. BEK/BL-elődöntőjüket játsszák a királyiak, 12-szer továbbjutottak, ugyanennyi alkalommal buktak el a döntő kapujában, így az utóbbi három évben is.

Idén azonban nincs apelláta: 12 évnyi böjt után kerek tizedik kupasikerükre készülnek a madridiak.

– Hatalmas álom a Bajnokok Ligája megnyerése – nyilatkozta a Real védője, Sergio Ramos az UEFA hivatalos honlapjának. – Szerencsére csaknem mindent megnyertem, amit meg lehet, a BL azonban még hiányzik. Nem mondom, hogy folyamatosan csak erre gondolok, de ha valami hiányzik még az önéletrajzodból, az felkelti a figyelmed. Nagyon örülnék, ha végre felemelhetnénk a trófeát.

A kedd esti találkozó a Barcelona pénteken elhunyt korábbi edzője, Tito Vilanova, valamint az élők sorából vasárnap távozó Vujadin Boskov, korábbi Real Madrid-tréner emlékére egyperces gyászszünettel kezdődik – azután azonban minden a két csapat, valamint a lisszaboni döntő körül foroghat majd.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik