Nemzetközi foci bajnokok ligája

A forma és a rutin harca

Hetedik BL-elődöntőjére készül a Chelsea – a sorozatban még veretlen Atlético ellen azonban történelmi tettet kell végrehajtania.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Még soha, egyetlen angol csapat sem nyert a Vicente Calderón Stadionban. Kedd este a Chelsea tehet egy próbát. Annyi biztos, nem adják majd olcsón a bőrüket. A rutin pedig velük van.

José Mourinho zsinórban ötödik alkalommal jutott el a Bajnokok Ligája ezen fázisáig, és visszatér abba a városba, amelyet három évig otthonának nevezhetett. Érdekesség, hogy a második számú európai kupasorozat két legutóbbi győztese találkozik, a madridiak 2012-ben, a londoniak 2013-ban hódították el az Európa Ligát.

A keddi házigazda nem csupán az egyetlen veretlen csapat az idei BL-ben, de a legstabilabb védelemmel is rendelkezik, tíz mérkőzésen csupán öt gólt kapott. A spanyol ligában listavezetők, az elmúlt nyolc bajnokijukon hibátlanok, pénteken az Elchét verték 2-0-ra, ezzel a két találattal pedig megdöntötték a klub egy idényen belüli gólrekordját (109-nél járnak minden sorozatot tekintve). Emellett a La Ligában is a legjobb védelemmel büszkélkedhet az Atlético – 34 mérkőzésen 22-szer mattolták kapuját az ellenfelek.

– A Chelsea nagyszerű klub, nagyszerű szakvezetővel – vélekedett a madridiak középpályása, Thiago az elődöntő sorsolása után. – Döntőkhöz és trófeákhoz szoktak hozzá. A londoniak lesznek a favoritok, de reménykedünk, hogy meglephetjük őket. Visszatekintve a Barcelona elleni párharcra, nagyszerűen játszottunk. Pontosan azt tudtuk teljesíteni, amit elterveztünk. Mi voltunk a „nagy csapat” azon az estén.

Londonban szép és hosszú sorozat szakadt meg húsvét hétvégéjén, José Mourino 78. hazai bajnokiján először szenvedett vereséget a Kékek kispadján. A 42. életévét taposó ausztrál kapus, Mark Schwarzer először lépett pályára a csapat mezében a bajnokságban. Január 19. után Connor Wickham egyenlítő találatáig összesen 840 percen keresztül maradt hazai pályán érintetlen a Chelsea hálója.

– Ebben a fázisban már nincs egyszerű ellenfél – hangzott a Chelsea vezérigazgatója, Ron Gourlay első reakciója. – A legfontosabb, hogy itt vagyunk a legjobb négy között, ahol már minden csapat hatalmas játékerőt képvisel. Biztos vagyok benne, hogy José Mourinho nagyszerűen fel fogja készíteni a csapatot a két nagyon nehéz találkozóra.

A két klub eddig háromszor találkozott európai kupamérkőzésen: a 2009–2010-es idényben azonos csoportba kerültek, Londonban 4-0-ra győztek az angolok, a madridi 1-1 után pedig a Chelsea továbbjutása és az Atlético búcsúja is bizonyossá vált. A legfrissebb emlék azonban a 2012-es Európai Szuperkupa-mérkőzés, ahol az EL-győztes madridiak Falcao mesterhármasával 4-1-re mosták le a londoni Kékeket.

A keddi találkozón a svéd Jonas Eriksson fújja majd a sípot. A hazaiaknál Insúa, Koke, Juanfran és Gabi áll egy sárgára az eltiltástól, míg a londoni klubnál Luíz, Lampard, Mikel és Willian van hasonló helyzetben. Az egyedüli eltiltott Braniszlav Ivanovics.

Olvasói sztorik