Nemzetközi foci bajnokok ligája

Bármi megtörténhet

Győzelmi kényszerben játszik Guardiola jelenlegi csapata, míg korábbi klubja zsinórban hetedik elődöntőjéért küzd.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Bayern München – Manchester United (az első mérkőzésen 1-1)

Ha csak a statisztikákat nézzük, akár azt is mondhatnánk, a Manchester United a párharc egyértelmű esélyese. Az angolok ugyan még sosem nyertek Bajorországban, de előző két meccsük után győztesen hagyták el Németországot, ráadásul a Bayern az idei BL-szezonban már két angol csapat ellen is játszott otthon, nyerni viszont a Manchester City és az Arsenal ellen sem sikerült.

Az Old Traffordon folyamatos volt a bajorok meddő fölénye, egészen addig, amíg Nemanja Vidics az 58. percben fejesből megszerezte a vezetést a hazaiaknak. Kilenc perccel később Schweinsteiger egalizált, majd a kilencvenedik percben negatív hőssé vált, Wayne Rooney ellen elkövetett szabálytalansága miatt megkapta második sárga lapját, így szerda este csak a lelátón ülhet – ráadásul valóságos médiaharc indult Anglia és Németország lapjai között.

Nincs jó formában a Bayern München (magához képest legalábbis), több nagy sorozatának is vége szakadt szombaton, amikor az Augsburg otthonában 1-0-s vereséget szenvedett. 2012 októbere óta 53 mérkőzésen voltak veretlenek a Bundesligában, és az elmúlt 65 ligameccsükön (minden sorozatot tekintve pedig hatvan találkozón át) nem maradtak rúgott gól nélkül. Persze, a szombati találkozón nem a legjobb összeállításában lépett pályára a Bayern – Ylli Salahi és Mitchell Weiser először lépett pályára a ligában, Pierre Höjbjerg pedig első alkalommal tehette ezt kezdőként.

A manchesterieknél szép rekordbeállításra van esély – ha Ryan Giggs játszik, ez lesz 142. BL-csoportmérkőzése, beállítva ezzel Raúl González csúcsát. Emellett idegenben nagyon sínen vannak a vörösök, szombaton 4-0-ra győztek Newcastle-ben, ami zsinórban harmadik sikerük volt az Old Traffordtól távol. Más kérdés, hogy 1992 óta nem kaptak ki ennyiszer a ligában egy szezon alatt (szám szerint tízszer), otthon pedig hat alkalommal találtak legyőzőre – ez eggyel több, mint az elmúlt három évben összesen.

Az első mérkőzésen kiállított Schweinsteigeren kívül Javi Martínez sem játszhat, ő sárga lapjai miatt eltiltott. A hazaiaknál rajtuk kívül Thiago, Contento és Shaqiri sérült, a vendégeknél van Persie továbbra sem játékképes. Mandzukics, valamint Ferdinand sárga lapjaik miatt veszélyeztetettek.

Atlético Madrid – FC Barcelona (az első mérkőzésen 1-1)

A spanyol házi rangadón sem egyszerű megtippelni, ki jut majd a legjobb négy közé. Az Atlético elmúlt négy hazai BL-találkozóját megnyerte, miközben a katalánok utoljára négy éve szenvedtek vereséget a Vicente Calderón Stadionban. Már az első mérkőzésen közel állt a nagy bravúrhoz a spanyol listavezető, Diego bombagóljára azonban Neymar válaszolni tudott. Apropó, Diego: ez volt az első gólja 2008 novembere óta a Bajnokok Ligájában – akkor még a Werder Bremen színeiben talált be, a ciprusi Anorthoszisz Famaguszta volt a szenvedő fél.

Csupán a két madridi klub volt veretlen még az idei BL-kiírásban, ám a Real kedden este kikapott Dortmundban. Minden sorozatot tekintve pedig a Matracosok 26 mérkőzésből csupán egyszer kaptak ki otthon – épp a Real Madrid ellen, a Király Kupa februári elődöntőjében. Vezetik a spanyol bajnokságot, zsinórban öt siker van a hátuk mögött (a hétvégén a Villarrealt győzték le 1-0-ra). Eddig megszerzett 79 pontjuk már túlszárnyalta a tavalyi teljesítményüket, amikor pedig utoljára ennél több állt a szezon végén a nevük mellett, bajnokok lettek: 1996-ban, 87 ponttal.

Bár Katalóniában a korábbi dicső napoknak már vége, az idei BL-kiírásban azért ők rendelkeznek a legtöbb passzal és a legtöbb jó átadással is – egy kis emlék a Guardiola-korszakból. A Barca hét meccse veretlen, ebből hatot megnyert, szombaton a Real Betis 3-1-es vereséggel távozott a Nou Campból. Lionel Messi továbbra is hajszolja a rekordokat (utóbbi 16 meccsén húsz alkalommal talált be), 351 találatnál jár a Barcelona színeiben, ennél több gólt egy spanyol csapatnál még senki sem jegyez. A ligában szerzett gólokat tekintve Telmo Zarra még előtte áll (az állás jelenleg 251-240). A Bajnokok Ligájában Messinek még négy találat kell Raúl rekordjának beéréséhez – nagy összegben nem fogadnánk rá, hogy legkésőbb jövőre nem fogja teljesíteni.

Eltiltott nincs a szerdai mérkőzésen, Insúa, Juanfran és Gabi, a másik oldalon Iniesta és Fabregas van egy sárga lapra ennek elérésétől. Piqué és Valdés sérültek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik