Nemzetközi foci

„Vagy most, vagy soha!”

Szabics Imre szerint a válogatott összetartások kivitelezhetősége hosszú távon megkérdőjelezhető.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Tavaly ősszel meglepően fiatalon, 32 évesen, és nagyon hirtelen vonult vissza Szabics Imre, a magyar válogatott és a Sturm Graz csatára. Mindez csak a kívülállók számára volt rendkívül furcsa fordulat, a részéről alaposan átgondolt döntésről beszélhetünk, hiszen az osztrák klubnál rábízták a játékosmegfigyelő-részleg kialakítását és vezetését. Azóta rendszeresen feltűnik több ország, de elsősorban Ausztria és Magyarország pályáin, és árgus szemekkel figyeli a tehetségeket.

Mindeközben a Red Bull Salzburg – a magyar kapus, Gulácsi Péter remeklésének is köszönhetően – magabiztosan vezeti a tabellát, a graziak viszont csak a középmezőnyben találhatók. A Rangadó.hu érdeklődésére Szabics Imre elmondta, klubja anyagilag nincs könnyű helyzetben, ennek ellenére próbálnak ütőképes keretet kialakítani a következő idényre. Válogatottunk korábbi játékosa Pintér Attila összetartásairól is kifejtette a véleményét, és röviden bár, de annál frappánsabban az Európa-bajnoki selejtezőcsoport sorsolását is kommentálta.

– Hosszú évek után ez volt az első felkészülési időszak, amelyben nem játékosként volt érintett…
– Nagyon sok feladatunk volt, hiszen a felkészülési időszakban sokkal több mérkőzést tudtam megnézni, mint amikor zajlik a bajnokság – kezdte Szabics Imre. – Nagyon intenzív hetek állnak mögöttem ebből a szempontból, és nem volt időm belegondolni, hogy hosszú idő óta ez volt az első alapozás, amelyen nem vettem részt. A felkészülési mérkőzések nagyon hasznosak számunkra, mert azokat a játékosok, zömében fiatalokat is megismerjük, akik nem játszanak állandóan.

– Kialakulóban van már az a rendszer, amit a közelmúltban hoztak létre a klubnál?
– Jó irányba haladunk. Először meg kell ismerni a piacot, ebben jól állunk. Mindenhol képben vagyunk a játékosokkal és a posztokkal kapcsolatban. Már van annyi ember a listánkon, hogy ha kell a csapatba egy játékos, akkor többet is tudunk javasolni posztonként. Most nem igazoltunk senkit, ilyen szempontból a nyári időszak lesz az első. Persze, akkor sem az lesz a döntő, hogy kit tartunk minőségi szempontból a legjobbnak, hiszen az anyagiak is szerepet játszanak. A mi feladatunk feltérképezni, hogy kik jöhetnek szóba, tehát a minőség megítélése, valamint az első tárgyalás, de az anyagi részét az igazgató határozza meg.

– Mikor lehet ismét harcban a dobogóért a Sturm Graz?
– Az a probléma, hogy kétezer-tizenhárom nagyon rossz év volt az egyesületnél. Nem az elvárásoknak megfelelően szerepelt a csapat, ez nézőszámcsökkenést hozott, ami érezhető bevételkiesést okozott. Nagyon ütőképes csapatot szeretnénk összeállítani a következő szezonra, de kevesebb pénzből kellene jó kvalitású keretet kialakítanunk, ami nem könnyű feladat.

– Korábbi válogatott játékosként mi a véleménye Pintér Attila rendszeres összetartásairól?
– Nagyon jó ötlet, hiszen minél többet tud együtt készülni a válogatott, annál jobb. A törekvés, a kezdeményezés nagyon jó, de a kivitelezhetősége hosszú távon szerintem megkérdőjelezhető.

– Mit szól az Európa-bajnoki selejtező sorsolásához?
– Vagy most, vagy soha!

Olvasói sztorik