NB I

Szegedtől Stuttgartig

Szabics Imre legtermékenyebb időszaka a Sturm Grazban volt, de Németországban is voltak emlékezetes pillanatai.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Sturm Graz ügyvezetője két hete bejelentette, hogy a klub magyar csatárára, Szabics Imrére már nem számítanak a továbbiakban. Honfitársunk úgy döntött, hogy befejezi játékos-pályafutását, ezután kiderült, az osztrákok másfajta szerepkörben számítanak rá. A jövőben a Sturm játékos-megfigyelőjeként tevékenykedik, feladata a fiatal tehetségek felkutatása lesz.

Szabics Imre szülővárosában, Szegeden kezdte a pályafutását, onnan fiatalon a Ferencvároshoz került. A 19 éves játékos korán kitűnt a tehetségével, így egy év elteltével leigazolta a Sturm Graz. Nem csoda, hiszen átlagban minden második mérkőzésén betalált. 24 meccs alatt 12 gól volt a mérlege. Az osztrákoknál a nemzetközi színtéren, a Bajnokok Ligájában is bemutatkozott. 1999-től 2003-ig 89 találkozón lépett pályára a kelet-osztrák klub színeiben, és 23 gólt lőtt.

2003-ban ismét váltott a támadó, több lehetőség közül a VfB Stuttgart csapatát választotta. Ekkor már a magyar felnőtt válogatottban is számításba vették, ahol szintén parádésan szerepelt: első 13 fellépésén nyolcszor talált be. Első Bundesliga-mérkőzése rendkívül emlékezetesre sikeredett: mindössze félórát tölthetett a pályán, de rögtön két góllal mutatkozott be, ami egyben csapata 2-0-s győzelmét is jelentette. A stuttgartiaknál 2005-ig 49 mérkőzésen szerepelt, ezeken 14 gólt termelt. Legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor a Manchester United elleni Bajnokok Ligája-találkozón góllal és gólpasszal járult hozzá az angol sztárcsapat legyőzéséhez. Később azonban fokozatosan kiszorult a csapatból. Kevin Kuranyi és Cacau mellett egyre kevesebbszer jutott szóhoz, így nem volt meglepetés, hogy távozott.

Ezt követően is Németországban maradt: a Kölnbe igazolt. Itt alig lépett pályára sérülése miatt, 11 meccs alatt egyszer sikerült gólt rúgnia, ezért továbbadták a Mainznak. Zömében új együttesében is csak kispadozott, de a válogatottban Bozsik Péter rendszeresen számításba vette, így klubcsapatába is egyre inkább visszaverekedte magát. A válogatottnál a Mált elleni, emlékezetes vereséget követően, Várhidi Péter irányítása alatt újra feledésbe merült, a Mainz színeiben sem sikerült betalálnia, ezért a német második vonalba igazolt. Az Augsburgban 2007 és 2010 között 52 meccsen szerepelt, és nyolcszor volt eredményes.

2010-ben aztán visszaigazolt a Sturm Grazhoz, ahol újra jól ment neki a játék, kulcsjátékossá vált. 83 mérkőzésen húsz alkalommal talált be, a Bajnokok Ligája-selejtezőben a Videoton ellen is eredményes volt. A nemzeti csapatba is rendszeresen behívta Egervári Sándor. Többször is betalált, végül 36 válogatottsággal, valamit 13 góllal fejezte be a karrierjét.

Ezek után talán több időt tölthet a családjával, aminek felesége, illetve négyéves kislánya, Liliána Zoé bizonyára nagyon örül. Érdekesség, hogy a Délmagyarország című napilap választásán ő lett az elmúlt évtized legjobb Csongrád megyei labdarúgója.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik