Nemzetközi foci

C. Ronaldo – Ibrahimovic 4-2

Négy visszavágót rendeztek kedden este Európában: kijutottak a portugálok, a franciák a görögök és a horvátok.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Svédország–Portugália

A portugálok az első meccsen Cristiano Ronaldo góljával 1-0-ra győztek Svédország ellen. A két csapat legutóbbi három tétmérkőzésén ez volt az egyetlen találat, emiatt kedd este sem lehetett gólzáporra számítani.

Az egyébként kulturált népnek számító svédek nagy meglepetésre rendkívül sportszerűtlenül füttykoncerttel és hangorkánnal kísérték a portugál himnuszt.

Az első nagy helyzetig 15 percet kellett várni, akkor Bruno Alves egy szabadrúgás után életveszélyesen fejelt, de Isaksson védett. A folytatás is rendkívül jó iramú, taktikus focit hozott. A 36. percben Ronaldo lőtt 11 méterről, kapásból, de a labda arasznyival a keresztléc fölött suhant el. Három perccel később Hugo Almeida fejelt közvetlen közelről az oldalhálóba.

A szünet után Ronaldo közeli ziccerét lábbal védte a kapus, de les miatt már sípolt a játékvezető. A másik oldalon Sebastian Larsson került elképesztően nagy helyzetbe, de egy méterről a kivetődő Rui Patricio kapusba lőtt. Nagyszerűen kezdődött a második félidő, nem volt megállás, és az ötvenedik percben Ronaldo már nem hibázott, magabiztosan a hálóba lőtt (0-1). Ezután sem tudott jelentős változást elérni a játék képében a svéd válogatott, de a 68. percben egy szöglet után, Ibrahimovic fejesével mégis egyenlíteni tudtak (1-1).

Egy perccel a gólt követően Källström elesett a tizenhatoson belül, de Joao Pereira nem bántotta, és mivel ezt a játékvezető is jól látta, nem adott tizenegyest. A skandinávokat ez sem vetette vissza: a 72. percben Ibrahimovic 18 méterről, szabadrúgásból bombázott a hálóba (2-1). A svédek átvették az irányítást, és egyre-másra rohamoztak, de az első adandó alkalommal kontráztak a portugálok, és Cristiano Ronaldo lőtt egy ugyanolyan gólt, mint bő negyedórával korábban (2-2). Nem telt el két perc, jött egy újabb ellentámadás, ami azzal végződött, hogy a vendégek egymás hegyén-hátán ünnepelték Ronaldo mesterhármasát (2-3).

Pillanatokon belül hatalmas fordulatot hozott a játék. A 81. percben csak centiken múlt a CR negyedik találata, de a labda elpattogott a kapufa mellett. A 87. és a 92. percben egy-egy távoli lövést küldött a kapu mellé. Több gól nem született, ami azt jelenti, hogy a párharc során csak a két világsztár, Ibrahimovic és Cristiano Ronaldo talált a hálóba.

Franciaország–Ukrajna

Az ukránok 2-0-ra megnyerték az első meccset, de akik azt gondolták, hogy ezzel már el is dőlt a továbbjutás, azoknak Mamadou Sakho a visszavágó 22. percében egy góllal üzent, ezzel visszahozta a francia reményeket. Ennek egyenes következménye volt az újabb hazai találat a 34. percben, ami Karim Benzema nevéhez fűződik. A szünet után szinte azonnal emberelőnybe került a korábbi világbajnok Franciaország, mert Hacseridi megkapta második sárga lapját. Guszev a 72. percben öngólt vétett, ezzel már a franciák álltak továbbjutásra. Bár az első mérkőzés után a közvélemény már nem bízott a csapatban, ők hittek magukban, és kijutottak a vébére (3-0)!

Horvátország–Izland

Az északi szigetországban rendezett első találkozón nem esett gól. A visszavágón Mario Mandzukic jóvoltából a horvátok szereztek vezetést, de a Bayern München játékosát még a szünet előtt kiállították. A fordulás után az emberhátrányban játszó hazaiak Darijo Srna révén ismét betaláltak, ezzel eldőlt a kijutásuk (2-0).

Románia–Görögország

Néhány nappal ezelőtt a görögök 3-1-re nyertek Románia ellen, de a továbbjutás csak a visszavágó 23. percében dőlt el végérvényesen, amikor Görögország idegenben gólt szerezett. A hazaiak ennek ellenére nem adták fel, bíztak benne, hogy a második félidőben képesek lehetnek három gólt lőni, és egyet sem kapni. Reményeiket táplálta, hogy Toroszidisz öngóljával az 55. percben sikerült egyenlíteniük. Mivel a folytatás nem hozott több gólt, a magyarokkal azonos selejtezőcsoportból érkező román csapat nem jutott ki Brazíliába, a 2004-es Európa-bajnok görögök viszont ott lehetnek a világbajnokságon (1-1).

Cikkünk folyamatosan frissül!

Világbajnoki pótselejtező, visszavágók

Svédország–Portugália 2-3 (0-0)

Gólszerzők: Ibrahimovic (68., 72.), illetve Ronaldo (50., 77., 79.)

Továbbjutott: Portugália (kettős győzelemmel, 4-2)

Franciaország–Ukrajna 3-0 (2-0)

Gólszerzők: Sakho (22.), Benzema (34.), Guszev (öngól 72.)

Kiállítva: Hacseridi (47.)

Továbbjutott: Franciaország (3-2)

Horvátország–Izland 2-0 (1-0)

Gólszerzők: Mandzukic (27.), Srna (47.)

Kiállítva: Mandzukic (38.)

Továbbjutott: Horvátország (2-0)

Románia–Görögország 1-1 (0-1)

Gólszerzők: Toroszidisz (öngól 55.), illetve Mitroglou (23.)

Továbbjutott: Görögország (4-2)

Egyiptom–Ghána 2-1 (1-0)

Továbbjutott: Ghána (7-3)

Algéria – Burkina Faso 1-0 (0-0)

Továbbjutott: Algéria (3-3, idegenben lőtt góllal)

Már biztos világbajnoki résztvevők

Dél-Amerikából: Brazília, Argentína, Kolumbia, Ecuador, Chile

Ázsiából: Japán, Ausztrália, Irán, Dél-Korea

Európából: Olaszország, Hollandia, Belgium, Németország, Svájc, Bosznia-Hercegovina, Oroszország, Spanyolország, Anglia, Horvátország, Görögország, Portugália, Franciaország

Észak- és Közép-Amerikából: Egyesült Államok, Costa Rica, Honduras

Afrikából: Nigéria, Elefántcsontpart, Kamerun, Ghána, Algéria

Olvasói sztorik