Hírek

Ribéry érzelmi oldala döntő lehet

Szélesi Zoltán szerint a francia sztár nem igazán tudja függetleníteni magát az Aranylabda-esély okozta nyomástól.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az egykori 27-szeres válogatott labdarúgó, Szélesi Zoltán a pénteki Ukrajna–Franciaország világbajnoki pórselejtezővel kapcsolatban a SportKlub televízió Dodzsem című műsorában elmondta, ha a franciák csapatként megtalálják a győzelem felé vezető utat, a sikerességük kulcsát, hogy újra kollektívában tudnak gondolkozni, akkor a remek játékosaik meg fogják oldani azt a problémát, ami most tapasztalható a válogatottjuknál.

– A közvélemény a francia játékosok ellen van, a népszerűségi indexük alacsonyabb, mint a politikusoknak.
– A játékosok ezt biztosan érzékelik, hiszen a médiában ezt nem rejtik véka alá, és a közvélemény-kutatásokat is meglebegtetik – mondta Szélesi Zoltán. – Hogy a játékosokat ez milyen szinten fogja megviselni, mennyire veszik magukra, mennyire olvassák ezeket a híreket, az másodlagos dolog. Hogy egy ilyen világklasszis játékosokat felsorakoztató válogatott ezen mennyire tud túllépni, vagy foglalkoznak-e egyáltalán ezzel a kérdéssel, az nem nagyon szokott kiszivárogni az öltözőből. Mindenféleképpen említésre méltó, hogy a valóban nem túl közkedvelt Nicolas Sarkozy-nél negatívabban sorolták a játékosokat. A kapus, Hugo Lloris a legszimpatikusabb. Ő a csapatkapitány, de az elmúlt két találkozón sérülés miatt nem védhetett. A többiek, a világsztárok, például Nasri, vagy az Aranylabda-várományos Ribéry megítélése negatív. Azt is hozzá kell tenni, hogy utóbbit Németországban félistenként kezelik, hiszen olyan teljesítményt produkál a Bayern Münchenben, hogy Franciaországot leszámítva az egész világ lassan Ronaldo és Messi köreiben emlegeti.

– A franciák meghívták a keretbe Evrát, aki jó néhány rutinos játékost kiosztott. Egy kicsit hasonlít a sztori a Szalai-beszédhez. Vajon ők hogy kezelik az ilyesfajta krízishelyzeteket?
– Láttunk már politikai krízishelyzeteket Franciaországban, amikor egy-két autót felgyújtottak a vandálok, de erre most a válogatott kapcsán nem fog sor kerülni. Párhuzamot vonhatunk Szalai Ádám és Evra nyilatkozata között, hiszen nyíltan vállalták a véleményüket. Evra a Manchester United játékosa, nem kevés tétmérkőzés és válogatottság van a háta mögött. Nem tudom, egészséges dolog-e, hogy olyan nagyságokat is megtalált a szavaival, a negatív kritikájával, mint Luis Fernandez. Nehéz megmondani, hogyan tudják lecsillapítani a kedélyeket.

– Nehezedik-e bármiféle nyomás Ribéry-re az Aranylabda miatt?
– Vannak olyan tényezők, amiket a játékosok kikapcsolnak, például a nézőket, a külső hatásokat. Az Aranylabda viszont szerintem egy olyan horderejű elismerés, ami rányomhatja a bélyegét a szereplésére, attól függetlenül, hogy hihetetlenül jó szezon van mögötte, és az elmúlt években is nagyon jó futballt játszott, illetve a csapata, a Bayern München is. Az érzelmi oldalról talán gyengébb Ribéry, és szerintem nem tudja úgy függetleníteni magát ettől a nyomástól. Azt nem lehet tudni, hogy számára ez kisebb vagy nagyobb nyomás, de úgy gondolom, hogy ez valamilyen szinten látszani fog rajta.

– Nem mondhatjuk, hogy az ukrán–francia párosítás lefutott lenne… Mit vár a pénteki mérkőzéstől?
– Óriási közhely, hogy hatpontos mérkőzés várható, de ezt olvashattuk több fórumon is. Ha megnézzük a játékoskereteket, Franciaország toronymagasan nyeri ezt az összehasonlítást, a mérleg nyelve feléjük billen, ellenben ha megmaradunk a statisztikák mellett, akkor az ukránok – ha jól tudom – az utolsó tétmérkőzésükből hatot megnyertek, az angolokkal két döntetlent játszottak. Csapatként nagyon jól funkcionálnak, nagyon jól meg vannak szervezve a csapatrészek, különösen a védelemre gondolok. Úgy gondolom, az első mérkőzés döntetlen-szagú, a visszavágón pedig a francia válogatott mellé tenném a voksomat. Kicsit félretenném, hogy a francia csapatot milyen szurkolói vélemények veszik körül, milyen az elbírálásuk, mert egyénekből összeállítva világválogatott is lehetne, hiszen elképesztő játékosai vannak. Ha csapatként megtalálják a győzelem felé vezető utat, a sikerességük kulcsát, hogy újra kollektívában tudnak gondolkozni, akkor ez a sok-sok szuper játékos biztosan meg fogja oldani azt a problémát, ami most tapasztalható a válogatottjuknál.

Olvasói sztorik