Hírek

Valóban szerencsések a horvátok?

Ukrajna a franciák ellen folytathatja veretlenségét a pénteken kezdődő pótselejtezőkön.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pénteken rendezik a világbajnoki pótselejtezők első mérkőzéseit Európában. A legjobb nyolc csoportmásodik a már megszokott oda-visszavágós rendszerben dönti el, melyik négy csapat csatlakozhat a 2014-es brazíliai világbajnokság mezőnyéhez. A Rangadó.hu összeállításában a nyolc résztvevő eddigi teljesítményét összegezzük.

Portugália – Svédország

Fájhat az F-csoportban másodikként záró portugálok szíve, hiszen az Izrael ellen otthon elbukott két pont utólag nagyon sokat számított. Az őket megelőző oroszok ugyanis csupán döntetlent értek az utolsó fordulóban Azerbajdzsánban, így Cristiano Ronaldóék mindössze egyetlen ponttal maradtak le csoportbeli riválisuktól.

Svédország kihozta a maximumot a csoportmeccsekből: másodikként zárt a németek mögött a C-jelű hatosban úgy, hogy 4-0-s hátrányból felállva egyedüliként pontot is csent a világbajnoki címre is esélyesnek tartott rivális otthonából. Megszorongatni azonban nem lehetett a favoritot, így maradt a második hely.

Ukrajna – Franciaország

Hét forduló óta veretlen az ukrán válogatott a világbajnoki selejtezősorozatban. A H-csoportban Anglia mögött egyetlen ponttal lemaradó együttes csupán egyszer kapott ki a tíz mérkőzése során: tavaly októberben hazai pályán buktak három pontot Montenegró ellen. A csoportelső angolokkal viszont két döntetlen volt a mérlegük, így hiába a remek forma, meg kell mérkőzniük a franciákkal a vébészereplésért.

A spanyolok mögött végzett a második helyen a francia válogatott az I-csoportban. A címvédő ellen mindössze egyetlen pontra volt képes, ráadásul azt idegenben sikerült bezsebelnie. A hazai vereség mellett még egy Grúzia elleni, idegenbeli döntetlen is becsúszott, de a biztos továbbjutás egyértelműen a spanyolok elleni, hazai meccsen ment el.

Görögország – Románia

A G-csoportból némi meglepetésre Bosznia-Hercegovina és Görögország emelkedett ki. A két csapat 25-25 pontot gyűjtött a tíz forduló alatt, azonban a bosnyákok úgy megszórták ellenfeleiket, hogy gólkülönbségben nem lehetett őket utolérni. A görögök ráadásul egyszer sem bírtak riválisukkal: hazai pályán 0-0-s döntetlent értek el, Boszniában pedig 3-1-es vereséget szenvedtek.

A román válogatottat talán nem is kell bemutatni: a mieinkkel egy csoportból indulva kvalifikálták magukat a pótselejtezőkre. Románia a harmadik leggyengébb csoportmásodikként lehet ott a hajrában. Háromszor szenvedtek vereséget a D-csoportban, azonban a közvetlen riválisaik ellen jól szerepeltek, így továbbjutást ért a teljesítményük.

Izland – Horvátország

Egy viszonylag könnyű hatosból, a svájci elsőséggel záruló E-jelűből kvalifikálta magát az izlandi válogatott. A FIFA-rangsor alapján a nyolc pótselejtezős csapat közül Izland számít a leggyengébbnek. A kis szigetország azonban becsülettel végigküzdötte magát a selejtezőkön, és még az is belefért számukra, hogy a csoportutolsó Ciprus ellen egy alkalommal vereséget szenvedtek – egyébiránt ez volt Ciprus egyetlen győzelme a mostani selejtezőkben.

Szerencsés csapatnak mondják a horvátot a sorsolás miatt. Való igaz, papíron a legkönnyebb ellenfelet kapta. Azonban fontos megjegyezni, hogy a horvátok egyáltalán nincsenek jó formában: tétmeccsen utoljára március 26-án Wales ellen arattak győzelmet. Azóta három vereség és egy döntetlen a mérlegük, így bukták el például a csoportelsőséget az A-csoportban.

Olvasói sztorik