Nemzetközi foci

Egyesített orosz-ukrán liga

Pénteken bemutatták az egyesített orosz-ukrán bajnokság tervezetét.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Elkészült az egyesített orosz-ukrán bajnokság tervezete, amelyet pénteken mutatott be az orosz fővárosban Valerij Gazzajev, a szervezőbizottság vezetésével megbízott ismert orosz futballszakember.

Az edzőként híressé vált Gazzajev elmondta, különleges bajnokságot akarnak létrehozni azzal a céllal, hogy emeljék a két szomszédos ország labdarúgásának színvonalát, a stadionok látogatottságát. Az orosz szakember a Bajnokok Ligájában, valamint az Európa Ligában való szerepléshez szükséges pénzügyi stabilitás, valamint versenyképesség megteremtésével indokolta az Európában eddig példa nélkül álló közös bajnokság tervét.

Elképzelésük szerint a két európai sorozatban a hat legjobb orosz és a hat legjobb ukrán futballcsapat indulna, függetlenül attól, hányadik helyen végez az egyesített bajnokságon. Az átállás a 2015–2016-os futballszezonban történne meg, de ehhez még szükség van az orosz és az ukrán, valamint az európai labdarúgó-szövetség támogatására is.

Valerij Gazzajev elmondta, hogy a közös bajnokság egyik ötletgazdája Alekszej Miller, a Gazprom orosz állami gázóriás elnöke. „A Gazprom csak sikeres projektekbe fekteti a pénzét. Erről több alkalommal meggyőződtünk” – jelentette ki Gazzajev, aki emlékeztetett arra, hogy az orosz cég a Bajnokok Ligájának támogatója és nemrég szerződést kötött a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel (FIFA).

Hozzátette, hogy a gázóriás nem az egyetlen szponzora lenne a közös bajnokságnak, az általa nyújtandó támogatása összege nem fogja meghaladni a tervezett éves költségvetés 40 százalékát. A Gazprom mellett más cégeknek is felkínálják a támogatás lehetőségét.

Az összköltséget évi egymilliárd euróra (körülbelül 300 milliárd forint) tervezik. Ebből 800 millión az egyesített bajnokság felső divíziójában szereplő csapatok osztoznának, 100 millió euró maradna a bajnokságon részt vevő további együtteseknek, és 51 millió jutna a két ország labdarúgó-szövetségnek. Az egyesített orosz-ukrán futballbajnokságot egyelőre öt évre tervezik.

Olvasói sztorik