NB II

Kilátástalan helyzet Siófokon

Egyelőre nem kap mentőövet a profi foci a várostól; egy hónappal elhalasztották a döntést.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Azonnali pénzügyi segítséget, mentőövet kért a siófoki futballklub a város képviselő-testületétől, amely egy hónappal elhalasztotta a döntést.

Az utánpótlást működtető Bányász SE kérelme alapján a fiatalok támogatására, 2015-re biztosított 55 millió forintból 27,5 milliónak az átcsoportosítását javasolta Szajcz Adrián fideszes képviselő a siófoki testület ülésén, úgy, hogy azt a felnőtt csapatra lehessen fordítani. Üres az NB II-es BFC Siófok kasszája, a játékosok immár több hónapja fizetés nélkül futballoznak – írja a sonline.hu.

A legendás, 1984-ben MNK-t nyert Bányász középpályásának, Szajcz Miklósnak a fia úgy ítélte meg: a Bányász kérése támogatható, és a döntés a válsághelyzet miatt nem tűr halasztást. Idézte: a felnőtt és az utánpótlás csapatok működtetése elválaszthatatlan egymástól, a közel háromszáz fiatalból mintegy kétszázat kellene elküldeni, ha megszűnne a felnőtt csapat Siófokon. Szajcz javaslata szerint a 27,5 millió forintot az önkormányzat a reklámkerethez csoportosítsa át, majd a város cége, a Balaton-parti Kft. kössön reklámszerződést a BFC Siófokkal.

– Magyarul: minden folytatódjon ugyanúgy, ahogyan korábban történt? – kérdezte Lengyel Róbert polgármester. – A város színlelt reklámszerződések révén folyassa át a közpénzt a profi futballra? Én jogszabálysértő szerződést nem vagyok hajlandó aláírni. 2014-ben is Siófok városa tartotta el ilyen módon a profi futballt. Mi a biztosíték, hogy ha ez a pénz elfogyna, nem jönnének újabb húsz-harminc millióért? Szponzor híján a profi focisták bérét miért a város állja? Akik most azt rikácsolják városszerte, hogy dobjunk mentőövet, azoknak nem látom a nevét a szponzori listán. Kónyáné Zsarnovszky Judit jegyző szerint a sporttörvény nem engedi meg a profi futball támogatását közpénzből, a reklámszerződés pedig bújtatott támogatás.

Szamosi Lóránt beruházási és fejlesztési tanácsnok (Fidesz) amellett érvelt, hogy a hatszázmilliós stadionrekonstrukciót se szabadna veszni hagyni, „most mentőövként valamiféle ideiglenes megoldást kell találni, természetesen a régi gyakorlat sem folytatható”. Idézte az önkormányzat idevágó rendeletét: a város közvetlen támogatást hivatásos sportklubnak nem nyújt, csak reklám- és névhasználati támogatást. Csorba Ottó, a pénzügyi bizottság elnöke (Fidesz) arra szólította fel a jogvégzetteket, hogy ne blokkolják a javaslatokat, hanem a megoldást keressék.

– A Bányász, mint a BFC Siófok tulajdonosa nem végez gazdasági tevékenységet, ez a tulajdonosi forma ezért nem is tartható fenn, a BFC Siófok Kft. működtetése így nem biztosítható – vélekedett Csorba. – Erre azonban még nem született megoldás, de most krízishelyzet van, és csak pénzügyileg, mert szakmailag már rendbe jöttek a dolgok, a csapat előrelépett a bajnoki tabellán. A stadion és az utánpótlás érdekében is segítenünk kellene. Akik ma ezt kérik, semmi kivetnivalót nem tettek, teszik a dolgukat, ráadásul fizetés nélkül. Nyújtsunk mentőövet, az más kérdés, hogy mi lesz a nyártól, benevezhető-e a csapat a következő bajnokságba, de ha a most zajló idényt se tudja befejezni, akkor a jövőről sincs értelme beszélni…

A siófoki képviselő-testület végül azt szavazta meg: az önkormányzati hivatal a következő, májusi ülésre tárja fel, milyen lehetőségek vannak a támogatási kérelem teljesítésére.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik