NB II

Kilátástalan helyzet Siófokon

Rangadó
Rangadó

2015. 04. 30. 15:31

Egyelőre nem kap mentőövet a profi foci a várostól; egy hónappal elhalasztották a döntést.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Azonnali pénzügyi segítséget, mentőövet kért a siófoki futballklub a város képviselő-testületétől, amely egy hónappal elhalasztotta a döntést.

Az utánpótlást működtető Bányász SE kérelme alapján a fiatalok támogatására, 2015-re biztosított 55 millió forintból 27,5 milliónak az átcsoportosítását javasolta Szajcz Adrián fideszes képviselő a siófoki testület ülésén, úgy, hogy azt a felnőtt csapatra lehessen fordítani. Üres az NB II-es BFC Siófok kasszája, a játékosok immár több hónapja fizetés nélkül futballoznak – írja a sonline.hu.

A legendás, 1984-ben MNK-t nyert Bányász középpályásának, Szajcz Miklósnak a fia úgy ítélte meg: a Bányász kérése támogatható, és a döntés a válsághelyzet miatt nem tűr halasztást. Idézte: a felnőtt és az utánpótlás csapatok működtetése elválaszthatatlan egymástól, a közel háromszáz fiatalból mintegy kétszázat kellene elküldeni, ha megszűnne a felnőtt csapat Siófokon. Szajcz javaslata szerint a 27,5 millió forintot az önkormányzat a reklámkerethez csoportosítsa át, majd a város cége, a Balaton-parti Kft. kössön reklámszerződést a BFC Siófokkal.

– Magyarul: minden folytatódjon ugyanúgy, ahogyan korábban történt? – kérdezte Lengyel Róbert polgármester. – A város színlelt reklámszerződések révén folyassa át a közpénzt a profi futballra? Én jogszabálysértő szerződést nem vagyok hajlandó aláírni. 2014-ben is Siófok városa tartotta el ilyen módon a profi futballt. Mi a biztosíték, hogy ha ez a pénz elfogyna, nem jönnének újabb húsz-harminc millióért? Szponzor híján a profi focisták bérét miért a város állja? Akik most azt rikácsolják városszerte, hogy dobjunk mentőövet, azoknak nem látom a nevét a szponzori listán. Kónyáné Zsarnovszky Judit jegyző szerint a sporttörvény nem engedi meg a profi futball támogatását közpénzből, a reklámszerződés pedig bújtatott támogatás.

Szamosi Lóránt beruházási és fejlesztési tanácsnok (Fidesz) amellett érvelt, hogy a hatszázmilliós stadionrekonstrukciót se szabadna veszni hagyni, „most mentőövként valamiféle ideiglenes megoldást kell találni, természetesen a régi gyakorlat sem folytatható”. Idézte az önkormányzat idevágó rendeletét: a város közvetlen támogatást hivatásos sportklubnak nem nyújt, csak reklám- és névhasználati támogatást. Csorba Ottó, a pénzügyi bizottság elnöke (Fidesz) arra szólította fel a jogvégzetteket, hogy ne blokkolják a javaslatokat, hanem a megoldást keressék.

– A Bányász, mint a BFC Siófok tulajdonosa nem végez gazdasági tevékenységet, ez a tulajdonosi forma ezért nem is tartható fenn, a BFC Siófok Kft. működtetése így nem biztosítható – vélekedett Csorba. – Erre azonban még nem született megoldás, de most krízishelyzet van, és csak pénzügyileg, mert szakmailag már rendbe jöttek a dolgok, a csapat előrelépett a bajnoki tabellán. A stadion és az utánpótlás érdekében is segítenünk kellene. Akik ma ezt kérik, semmi kivetnivalót nem tettek, teszik a dolgukat, ráadásul fizetés nélkül. Nyújtsunk mentőövet, az más kérdés, hogy mi lesz a nyártól, benevezhető-e a csapat a következő bajnokságba, de ha a most zajló idényt se tudja befejezni, akkor a jövőről sincs értelme beszélni…

A siófoki képviselő-testület végül azt szavazta meg: az önkormányzati hivatal a következő, májusi ülésre tárja fel, milyen lehetőségek vannak a támogatási kérelem teljesítésére.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Juventus' Portuguese forward Cristiano Ronaldo plays with bottle of water as he walks around the Mestalla stadium in Valencia on September 18, 2018 on the eve of the UEFA Champions League football match between Valencia CF and Juventus. / AFP PHOTO / JOSE JORDAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.