NB II

Az utolsó csontváz is kihullott a szekrényből

A Vasas elnöke, Markovits László tudja, hogy vannak olyanok, akik nem tudtak azonosulni a szurkolók Orbán-levelével.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Vasárnap ünnepelte 104. születésnapját a Vasas Sport Club, amelynek elnöke, Markovits László az évforduló kapcsán átfogó interjút adott a klub honlapján. Kifejtette: szomorúnak tartja, hogy 2015-ben még mindig azt a gumicsontot rágják, hogy bal- vagy jobboldali klub-e az angyalföldi? A cikkben már a megújuló Fáy utcai létesítmény tervét is nyilvánosságra hozták.

– A közelmúltban a miniszterelnök úr a szurkolóknak írt válaszlevelében támogatásáról biztosította a Vasas-családot. Mit szólt ehhez levélváltáshoz?
– Tudom, hogy vannak olyan drukkerek, akik nem tudtak a Szurkolói Klub által írt levéllel azonosulni, mondván, a Fradi-stadion avatóján kifütyülték Orbán Viktort, mégsem kért tőle senki bocsánatot. Voltak, akik pedig azzal érveltek, hogy ha már a többi nagy hagyományú budapesti egyesület kap stadiont, akkor a Vasas is megérdemeli, ezért felesleges ilyen behízelgő leveleket küldözgetni. Én ezzel szemben úgy érzem, ez egy kulturált, európai hangvételű, tényeket tartalmazó reakció volt. Egy biztos, ebben a kérdésben csak a végeredmény számít, azaz, hogy a Vasas-család minél előbb egy új stadionban, kulturált közegben tudjon meccset nézni. Ennek érdekében született meg az Illovszky Team gondolata is – mondta Markovits László.

– Mi ez az elképzelés pontosan?
– A stadionrekonstrukció az elmúlt évtizedek legjelentősebb klubon belüli fejlesztése lesz. Mivel a stadion az egész Vasasnak épül, fontosnak tartom, hogy a családon belül minden érintett részt vegyen a végső tervezési és kivitelezési folyamatban.

– Hol tart most a stadion ügye?
– Nagyon komoly munka előzte meg, hogy eljussunk idáig, kétezer-tizennégy elején az ügyvezetés, szakértők bevonásával készítette el az előzetes terveket az új stadionra vonatkozóan, ez alapján benyújtottunk egy koncepciót, amit nyáron fogadott el a Nemzeti Sportközponton belül működő munkacsoport. Azóta is rengeteget egyeztettünk, sok új ötlet és lehetőség merült fel, aminek köszönhetően mostanra ott tartunk, hogy a kormány pozitív döntését követően, a koncepciót véglegesítve elindíthatjuk az építési engedélyeztetés folyamatát. Szerencsére Miniszterelnök úr és az állami sportvezetés elismerik a teljesítményünket, de a teljes képhez azért hozzátartozik, hogy voltak és vannak olyan pillanatok, amikor igazságtalannak érzek bizonyos döntéseket, de ezeket a megfelelő fórumon, a megfelelő személyeknek őszintén jelezni szoktam.

– Mit gondol, jövőre már NB I-es futballmeccsekre fognak járni a Vasas-drukkerek?
– Már a német tulajdonos alatt elindultunk felfelé egy minden szempontból nagyon mély gödörből, de Jámbor János és Vancsa Miklós visszatérése hozta meg mind pénzügyileg, mind szakmailag a stabilitást. Úgy gondolom, az anyaegyesület is nagyon sokat tett azért, hogy újból itt tartsunk, a Kubala Akadémia tulajdonosaival és az állam segítségével konszolidáltuk a kft-t, és még mindig jelentősen hozzájárulunk a működéshez. Örülök, hogy újra van jövőképe a Vasas labdarúgásának és reális az esély a feljutásra.

– Ez azt jelenti, hogy Faragó-éra összes kellemetlen örökségétől végleg elbúcsúztak?
– Néhány hete remélhetőleg az utolsó csontváz is kihullott a szerkényből, egy, a Faragó-időszakra kiterjedő NAV-vizsgálat formájában. Ennek rendezése még hátra van, komoly teher lesz az anyaegyesület, mint százszázalékos tulajdonos számára, de jó hír, hogy ez már nem veszélyezteti a kft. jelenét és jövőjét.

– Az, hogy Jámbor János még mindig nem szerzett tulajdonrészt a kft-ben, kapcsolódik ehhez az utolsó ügyhöz?
– Igen, Jámbor úrral abban maradtunk, hogy amíg ez nem zárul le, addig egyszerűbb, ha nincs változás a tulajdonosi viszonyokban, de ez semmit nem befolyásol a korábban közös közleményben is megerősített megállapodásunk kapcsán.

– Sokan azzal érvelnek, hogy Kádár kedvenc csapata volt a Vasas, ezért ma is inkább egy baloldali a klub…
– Nagyon szeretném, ha ez a kérdés végérvényesen lekerülne napirendről. Egyébként érdekes, hogy mindenki Kádárról beszél, miközben a régiek elmondása szerint inkább Gáspár Sándor viselte szívén a Vasas ügyeit. A Vasas Sport Clubot kétkezi munkásemberek alapították, baloldali gyökerekkel rendelkezik, amit soha nem is tagadott senki. Ezek tények, ahogy az is, hogy a szocializmus alatt is sok jobboldali szemléletű sportoló ért el világraszóló sikereket a „kommunista” Vasasban. A rendszerváltás óta eltelt huszonöt év, így szomorúnak tartom, hogy kétezer-tizenötben még mindig ezt a gumicsontot rágjuk. Bántó, ha valaki kommunistázza a Vasast, mert ez olyan mintha ennek az eszmének az árnyoldalaival azonosítanák a klubot, mintha mi ezt az örökséget vinnénk tovább, holott a Vasas a sporton keresztül rengeteg örömöt okozott az embereknek az elmúlt száznégy évben. A Vasas egy nemzeti kincs, amire minden magyar ember csak büszke lehet!

Olvasói sztorik