NB II

„Nem 180 centire képes magasugróktól követelünk két métert”

Szó sincs válságkezelésről Angyalföldön, csupán a játékosoknak el kell fogadniuk, hogy ennél több kell – így összegezhetjük Vancsa Miklós szavait. A másodosztályú klubnál a vezetőség nyilvánosságra hozta a gyengébb bajnoki eredmények után a „megszorításokat”. Ugyanakkor edzőkérdés nincs.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Cegléd elleni vereség után kissé bekeményítettek a Vasasnál a vezetők. A csapat, amely a szezon elején sorra aratta a győzelmeket, jelenleg nincs feljutóhelyen, ezért mindenkinek el kell gondolkodnia a teljesítményéről, véli a menedzsment. A játékosok az őszi szezon utáni prémiumot differenciáltan, és csak akkor kapják meg, ha feljutóhelyen állnak, egyénileg értékel mindenkit a stáb és ennek tükrében személyi változások is lehetnek (Rodenbücher Istvántól például máris elköszöntek). A Rangadó.hu a bejelentés után érdeklődött a hatásról Vancsa Miklós ügyvezetőnél.

– Két napja jelentették be a játékosoknak a döntéseket, például a differenciált prémiumról és az egyéni értékelésekről. Mit szóltak hozzá?
– Nyugodtan fogadták a döntést. Értelmes, felnőtt fiúkról van szó. Belátják, hogy ez a csapat többre képes és a hét győzelem mellett a négy vereség egyszerűen rosszul mutat. Nem egy száznyolcvan centire képes magasugrótól várjuk, hogy vigye át a két métert. A tavaszi szezonban már bizonyította ez a csapat, hogy mire képes, hiszen az alapján simán feljutóhelyen végeztünk volna. Azóta némileg erősödött is a csapat, úgyhogy szerintem joggal várjuk el, hogy ott legyünk a feljutásért harcolók között.

– Az állomány megfelelő, ugyanakkor Szanyó Károly is említette néhányszor, hogy a vesztes meccseken akarásban nő föléjük az ellenfél. Ez lehet a gond egyes játékosokkal?
– Van ilyen is, olyan is, nem szeretnék általánosítani. Van, aki most egyszerűen formán kívül van. Karcsi is, én is, mint egykori labdarúgók, azt mondjuk: ilyenkor elő kell venni azokat a dolgokat, amikkel valahogy ki lehet mozdítani a kátyúból a szekeret. És ha ez sikerül, majd visszajön a forma is. Nem szeretném erre a kérdésre kihegyezni a dolgot. Az tény, az első négy fordulóban aratott négy győzelem megteremtett egy olyan tiszteletet az ellenfelek részéről, hogy azóta jobban készülnek ránk. De ezt a terhet szerintem a Vasasnak, ennek az állománynak el kell tudnia viselnie, és haladnia kell tovább a kitűzött cél felé.

– Ami nyilván továbbra is a feljutás.
– Mondtam nemrég a fiúknak, néztek is nagy szemekkel, hogy jó hírem van, a Vasas ott lesz az NB I-ben. Kérdés, tettem hozzá, hogy mikor – és hogy kik fognak akkor itt ülni az öltözőben. Afelől nincs kétségem, mert egyszerűen eldöntöttük, hogy a Vasas első osztályú lesz. Ha nem a jövő nyáron, majd a következő nyáron. Nem fogjuk feladni.

– Jámbor János, a klub tulajdonosa is ezen a véleményen van?
– Kétszer már megcsináltuk együtt, a Vasasnál kétezer-háromban, Egerben kétezer-tizenegyben, hogy egy év alatt felvittük a csapatot az NB I-be. Most is törekszünk erre. De már sokszor elmondtam, a sportban nincs mindig és nincs soha. A hátrányunk mindenesetre továbbra sem komoly, egy pontra vagyunk a feljutóhelytől, tizenkilenc meccsünk van megoldani a feladatot. A csapat képes rá, a cél egyértelműen a feljutás.

– Szanyó Károly iránt töretlen a bizalom?
– Fiatal, tehetséges edzőről van szó, aki remek, támadófutballt játszat a Vasassal. Nincs kétségünk afelől, hogy nem lett rosszabb vagy kevesebb az elmúlt hetekben. Nyilvánvalóan mindig van tanulnivalója egy edzőnek, ahogy egy játékosnak is, meg kell találnia a megfelelő megoldást a nehezebb szituációkban is. Karcsi értelmes, okos ember, aki kézben tudja tartani a csapatát. Szóba sem került az edzőváltás, ez nem is kérdés.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik