NB II

A Vasas 12 gólos csatárduója

Ferenczi István és Remili Mohamed szerint az angyalföldiek nem esnének ki az NB I-ből.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Úgy tűnik, hogy a Vasas a közelmúlt hányattatásai után komolyan gondolja, hogy az NB I-ben a helye. Az angyalföldiek öt forduló után vezetik a másodosztály tabelláját, bár a hétvégén 3-1-es vereséget szenvedtek a Kaposvár otthonában. A piros-kékek 14 góljából 12-t a Ferenczi István, Remili Mohamed csatárduó szerzett. A két támadó a DigiSport televízió szerda reggeli műsorában beszélt a gárda idei ambícióiról.

– A Kaposvár rendesen elrontotta a harminchetedik születésnapját. Mi volt a gond a somogyiak ellen?
– A meccs képe alapján teljesen megérdemelten vert meg minket a hazai csapat. A keretünk mindenképp alkalmas arra, hogy feljussunk az NB I-be. Az más kérdés, hogy ezt meg is tudjuk valósítani – kezdte Ferenczi István.

– Mivel emelkedik ki a Vasas a másodosztály mezőnyéből?
– Úgy gondolom, a csapategység mindenképp kiemelendő. Szanyó Károly irányítása óta próbáljuk a háromcsatáros játékot ráerőltetni az ellenfelekre. Ez hellyel-közzel sikerül is. Szerintem azért voltunk és vagyunk eredményesebbek, mert elég jól működik ez a rendszer.

– A Magyar Kupában a Diósgyőr ellen simán kiestek. Az élvonalbeli érettségről ez mit mutatott?
– Lehet szidni a magyar focit, hogy ilyen meg olyan, de azt ki kell emelni, hogy az NB I és az NB II között is van egy szakadék. Úgy gondolom, hogy az NB I jóval erősebb a másodosztálynál. Ha sikerülne nekünk a feljutás, akkor fel kell kötnünk a gatyát, mert az élvonalban sokkal keményebb ellenfelek várnak ránk. A játék gyorsasága mindenképp különbség, és nagyobb kerettel is dolgoznak a csapatok.

– Ki van mondva a kispad és klubvezetés részéről is, hogy csak a feljutás az elfogadható?
– Nincs kimondva, és szerintem könnyelműség lenne kijelenteni, hogy csak a feljutás az elfogadható. Erre meg is kaptuk a választ a hétvégén. Biztos vagyok benne, hogy lesz még vereség, hiszen senki nem mondta, hogy vereség nélkül jutunk fel az első osztályba.

– Remilivel ketten már tizenkét gólnál tartanak. A végére elég nagy szám kijöhet ebből, ha nem lesznek nagy hullámvölgyek…
– Hullámvölgyek mindig vannak minden játékos és csapat életében. Azon kell dolgozni, hogy az ilyen hullámvölgyek előtti időszakot minél tovább kitoljuk.

– Mik a csatártársa, Remili erényei? Úgy tűnik, hogy remekül megértik egymást…
– Remilinek nagyon nagy erőssége a rúgótechnikája, a lövőereje. A szélről nagyon jól jön befelé, ellenkező oldalon játszik, és veszélyesen tud betörni. A pontrúgásai is életveszélyesek, mindenféleképpen erőssége a Vasasnak.

– Kétezer-nyolcban négyet rúgott a Békéscsabának. Mire számít ellenük a hétvégén?
– Nem is emlékeztem erre, de most jó lenne a fele is. A lényeg, hogy megszerezzük a három pontot.

– Az elmúlt időszakban sok gondja volt a klubnak. Most mennyire lehet azt mondani, hogy biztos, nyugodt háttérrel dolgozhatnak?
– Nagyon örülök, hogy a régi-új tulajdonos visszatért Angyalföldre, és itt Vancsa Miklóst is megemlíteném. Nyugodtság van most a Vasasnál, és ezt tükrözi a csapat játéka is.

– Veterán harcosként milyen jövőképe van a Vasasnál?
– Egyéves szerződésem van még a klubbal, és olyan nagyon hosszú időre már nem tudok tervezni. Nagyon örülnék annak, ha a csapat véghezvinné, amit elkezdett, tehát sikerülne a feljutás, és nagyon hálás lennék a klubnak, ha utána lenne még lehetőségem bizonyítani az élvonalban. Az a tervem, hogy a Vasasban fejezem be a pályafutásomat.

– Tervben van még, hogy ezt követően erőnléti edző lesz?
– Igen, folyamatban van. Felvételt nyertem az iskolába, ami a jövő héten indul.

A Vasasban lenne újra NB I-es

A korábban Szolnokon és Újpesten is futballozó Remili Mohamed már egymaga nyolc találatnál jár az NB II-ben, amivel vezeti is a góllövőlistát. A Kaposvár elleni találkozón büntetőből volt eredményes.

– Talán túlzott magabiztossággal a Kaposvár elleni bajnoki előtt azt mondta, hogy a Vasasnak nincsenek ellenfelei a másodosztályban…
– Most is ezt tartom. Ha a csapat tényleg úgy teljesít, ahogy a mester elvárja tőlünk, és mindenki a száz százalékot tudja nyújtani, akkor úgy érzem, valamilyen szinten nincs ellenfelünk. Nyilván ez a kaposvári mérkőzés rádöbbentett mindenkit arra, hogy azért lesz ellenfél, mert ellenünk mindenki úgy fog játszani, hogy a Vasast akarja legyőzni. Ezt hétvégén tapasztalhattuk is – mondta Remili Mohamed.

– A Szanyó-féle játékstílusban a csatárok lubickolhatnak?
– Mindenféleképpen, hiszen úgy érzem, hogy a csapat ereje tényleg a támadófutballban rejlik, és szinte minden meccsen kilenc-tíz ziccerünk van. Az egy másik dolog, hogyan tudjuk ezeket kihasználni. Kaposváron sajnos nem volt ennyi helyzetünk, ezáltal bele is szaladtunk egy vereségbe. Úgy gondolom, hogy ha a helyzeteinket jó arányban ki tudjuk használni, akkor nem lehet problémánk.

– A jelenlegi Vasas hányadik lenne az NB I-ben?
– Úgy érzem, hogy nem esnénk ki, de a Diósgyőr elleni Magyar Kupa-, és a Videoton elleni Ligakupa-mérkőzés mindenkit rádöbbentett arra, hogy az élvonalban nem elég az a játék, ami másodosztályban igen. Sokkal agresszívabbak a csapatok, gyorsabban kell gondolkodni, és ebben kell sokat változnunk.

– Ferenczi Istvánnal nagyszerűen kiegészítik egymást a pályán. Miért jó vele együtt játszani?
– Kiemelném a mentalitását, hiszen edzésen és mérkőzésen is úgy tud menni, és spanolja a többieket, hogy az példaértékű a fiataloknak, vagy akármelyik játékosnak. A rutinjával is nagyon sokat tud segíteni, a helyzeteit pedig nagyon jó arányban tudja értékesíteni.

– Ha így folytatják, hány gólig juthatnak ketten a szezon végére?
– Nyilván lesznek rosszabb mérkőzéseink, és remélem, hogy ilyenkor majd a fiatalok előtérbe kerülnek. Nem lehet így végigjátszani egy szezont, de azon dolgozunk minden nap, hogy ez így maradjon.

– Melyik csapatok akadályozhatják meg a feljutásukat? Mely riválisokat ítéli a legveszélyesebbnek?
– Jelenleg a Mezőkövesd és a Gyirmót áll még a tabella elején. Most még nem lehet kimondani, hogy ezek a csapatok hónapok múlva is ott lesznek, de úgy érzem, hogy ez a három-négy csapat szólhat bele a feljutásba. A Kaposvár elleni mérkőzésen láthattuk, hogy egy kisebb csapat is meg tudja szorítani a nagyobbat, és szerintem az ilyen – úgymond nem annyira fontos – meccsek fogják eldönteni a feljutást. Úgy érzem, hogy a Mezőkövesd, Gyirmót, Vasas hármasból fog kettő felkerülni.

– Megnyugtatja a Vasas-szurkolókat, hogy a télen nem tudják elcsábítani?
– Egyéves szerződésem van még a Vasassal, tehát ha valaki engem el akar vinni, akkor először a klubbal kell tárgyalnia. Jelen állás szerint nagyon jól érzem magam a csapatnál, jó a csapategység, nagyon jó a hangulat az öltözőben. Minden adva van ahhoz, hogy jó játékot tudjunk produkálni.

– Azt is el tudja képzelni, hogy ezzel a Vasassal legyen újra NB I-es futballista a következő szezonban?
– Akár az is benne van.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik