NB I

Storck őszintén a norvégokról, a szakmai stábról, Tőzsérről és Szalairól

A szövetségi kapitány a pótselejtező eredményétől függetlenül is mindenképp maradna a magyar futballban.

Kapcsolódó cikkek

Bő két hete fejeztük be az Eb-selejtezőket Athénban, és ugyanennyi idő van hátra az első pótselejtezőig Norvégiában. Bernd Storck szövetségi kapitány előbb lecserélte szakmai stábját, világbajnokkal erősítve, majd szerdán bő keretet hirdetett. A német szakember a Digi Sport reggeli műsorában beszélt a terveiről őszintén.

– Többször említette, hogy a támadófutball híve. Egy német edző a saját felfogásával mit tud hasznosítani a magyar stílusból, tradícióból?

– Az elmúlt meccseken meglepődtem a labdabirtokláson. Dárdai Pállal beszéltem, és igaza van abban, hogy jelen pillanatban csak reagálni tudunk, kezdeményezni nem. Az én célom, hogy mi határozzuk meg és kontrolláljuk a játékot, legyen labdabirtoklás, ne csak fussunk a labda után. Természetesen ehhez játékosok kellenek, és ezeket a játékosokat fejleszteni kell ezen a filozófián belül. Persze minden edző offenzívan szeretne játszani, de ha nincsenek meg a játékosok, akkor ez nem megy. Ilyenkor alkalmazkodni kell a csapat stílusához. Dárdai Pálnak jelentős sikerei voltak, de a jövőben másfajta stílust is szeretnénk megvalósítani. Fejlődnünk kell, hogy mi kezdeményezzünk, mi vigyük előre a labdát, és emellett a stabil védekezés is legyen meg. A Feröer ellen jól kezdeményeztünk, ha csak reagáltunk volna, akkor kikapunk. Görögországban az első félidő után nyitott volt a mérkőzés, aztán hagytam, hadd menjen. Gondoltam megnézem, mi lesz az eredmény, az egyfajta teszt volt, és ott nem nagyon passzolt a védelem. Minden játékosnak tudnia kell, hogy mit kell tennie. Az utánpótlásnál is, nem csak a felnőtt válogatottnál – mondta Bernd Storck.

– Mennyire volt nehéz ilyen rövid idő alatt átvenni a csapatot?

– Folytattuk a Dárdai által megkezdett stílust, és én próbáltam ezt továbbfejleszteni. Azt gondolom, hogy jó úton haladunk, és nagyobb kezdeményezést fogunk tudni mutatni a meccseken. Ez a cél a jövőre vonatkozóan. Azt gondolom, hogy a pótselejtező elérése egy nagy siker a magyar foci számára. Én nem magamért dolgozom, tehát a döntést nem magamért, hanem a magyar fociért hoztam. Fontos, hogy az MLSZ egészét professzionalizáljuk, már az utánpótlásnál, a későbbi fejlődés szempontjából ez nagyon lényeges Magyarországon.

– Mit tart a legfontosabbnak a norvégok feltérképezésénél és elemzésénél?

– A norvégok egyszerű focit játszanak. Nem annyira erősek játékban, mint mondjuk a románok, ezért megpróbálnak egyszerűen játszani. Utána pedig jön a presszing, amire fel kell készülnünk. Szervezettnek kell lennünk, és a gyors ellentámadásokra kell ráállnunk.

– Miért hagyta ki Tőzsér Dánielt?

– Megállapodtam a játékosokkal, hogy velük kapcsolatban nem nyilatkozom. Nyilvánosan nem beszélek erről a döntésről.

– A kevés játéklehetősége ellenére Dárdai Pálhoz hasonlóan miért tartja kulcsfigurának a válogatottba visszakerült Szalai Ádámot?

– Dárdai Pál irányítása alatt is nagyon jó teljesítményt nyújtott, és ez így volt a románok ellen is. Szükségünk van rá, és védekezésben is nagyon sokat dolgozik. Olyan csatárok kellenek, akik tényleg tesznek a csapatért. Oslóban nagyon fontos lehet az önbizalom, amit előző mérkőzésén nyert.

– A pótselejtezőre készülve melyik csapatrész, vagy konkrét poszt okozza önnek a legtöbb fejtörést?

– Meg kell győznöm a csapatot, hogy a játszott taktikai formáción belül egy kicsit rugalmasabbnak kell lennünk. Az egyes pozíciók miatt nem aggódom, jók a játékosaink, és a fiatalok is sokat tudnak segíteni. Ilyen szempontból nincsenek fenntartásaim, szerintem egy szuper csapatot tudunk összeállítani, amely Oslóban is helytáll majd.

– A két pótselejtezőn két teljesen más arculatú csapatot fogunk látni?

– Elképzelhető, és ez szükséges is. Nem lehet mindig ugyanazzal a csapattal játszani itthon, és külföldön is. Itt mindig azt várják az embertől, hogy legyen offenzív. Ha egy csatárral játszom, az defenzív, ha már kettővel, az offenzív. Nyitottnak kell lennünk, minden edzőnek megvan az a felállása, ami hazai pályán, és idegenben is működik. Majd meglátjuk, hogy miképp működik ez a két meccs során.

– Miért tartotta fontosnak egy új szakmai stáb kialakítását a pótselejtezőkre?

– Őszintén szólva nem értem ezt a felzúdulást az országban, mert számomra a kezdetektől fogva világos volt, ha pótselejtező jön, akkor profi stábot építek fel. Telkiben egyedül voltam, mindent egyedül csináltam. Persze voltak segítőim, akik most más csapatnál vannak, ők részmunkaidősök voltak, hiszen mindenkinek meg volt a saját klubjában a rendes munkaideje. Joachim Löwnek tíz embere van, én pedig egyedül vagyok ugyanazokra a feladatokra. Egész egyszerűen profi környezet kell. Szeretném megköszönni, hogy az MLSZ elnöke támogat ebben, na ez a profizmus. Azt mondta, olyan stábot hozzak össze erre a két mérkőzésre, amilyenre szükségem van. Meg kell nyílnunk az ilyen dolgok irányában. Az utánpótlásban is azt mondták, hogy Storck mindenkit kidobott, de ez nem igaz, mert mindenki megkapta a lehetőséget. Sok részmunkaidős edző volt, de egyik nagy szövetségnél sincsenek a válogatottnál részmunkaidős edzők. Egész egyszerűen profivá kell válnunk. Nem hasra ütés-szerűen végzem a dolgom, hanem jól végiggondolva. Az embereknek meg kell érteniük, hogy ezt a magyar fociért teszem, nem magamért.

– Bármi is lesz a pótselejtezők eredménye, ön hosszabb távra tervez a magyar futballban?

– Ezért jöttem. Remélem, hogy ezen az úton tovább tudunk menni. Fontos, hogy mindenkiben meglegyen ez a cél, hogy a magyar focit továbbfejlesszük. Az MLSZ sokat tesz az utánpótlásért, és a kluboknak fiatal játékosokat kell behozni a keretbe. Bízni kell bennük. Jelen pillanatban anyagi ösztönzést nyújtunk a kluboknak, hogy tegyék be a fiatalokat. De nem ezért kell játszaniuk, hanem mert tehetségesek. Külföldön azért játszanak a fiatalok, mert jók, és itt is ezt kell megoldani. Kár lenne, ha ezt a folyamatot nem vezethetném tovább.

– Hány játékos van már meg a fejében a norvégiai kezdőből?

– Nem akarok számot mondani, de egy-két pozíciót kivéve elég biztos vagyok.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik