NB I

A DVTK-ultrák még gondolkodnak

A debreceni B-közép kijelentette, nem jár meccsre; Diósgyőrben még kérdéses a folytatás.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mint arról honlapunk is beszámolt, az MLSZ szerdai határozata alapján a következő idényben a klubok maguk dönthetik el, hogy kötelezik-e szurkolóikat a klubkártya kiváltására. Több egyesületnél már a hivatalos közlemény is megjelent, így például Szombathelyen, Székesfehérváron, Kispesten, Békéscsabán és Diósgyőrben is kártya nélkül – de regisztrációval – látogathatóak a mérkőzések.

Debrecenben egyelőre csak a csütörtöki Európa Liga-meccsen nem lesz kötelező a szurkolói kártya, ám az ultrák már szerdán jelezték: nekik eddig sem a kártyával, hanem a regisztrációval volt problémájuk, így ők továbbra sem járnak meccsre.

A Borsod Online utánajárt, mi a helyzet a miskolci fanatikusokkal.

– Az első csatát megnyertük, ezt örömmel nyugtázták nemcsak Diósgyőrben, hanem az országban mindenütt, ahol NB I-es csapatok vannak, de ezzel nincs vége, ugyanis a célunk nem a kártya használatának választhatóvá tétele volt, hanem az, hogy a beléptetéshez bevezetett regisztráció eltörlésre kerüljön, és ebben a mostani döntésben ez még nincs benne – válaszolta a lap megkeresésére az a DVTK-drukker, aki a Bajtársak szurkolói csoport tagja, és részt vett a szurkolói táborok képviselőit tömörítő szurkolói iroda két héttel ezelőtti stratégiai egyeztetésén, és nyilatkozatadása során azt kérte, hogy a neve ne szerepeljen a médiában. – A szurkolói iroda összejövetelén kialakítottuk az álláspontunkat, ami nem kizárólag a tiltakozásra épül, hiszen megoldási javaslatunk is van, mégpedig az, hogy a beléptetésekor a kötelező regisztráció helyett arcfelismerő kamerarendszert használjanak az élvonalbeli mérkőzéseken. A stadionokban kiépített kamerarendszerek erre alkalmasak, tulajdonképpen csak a szoftvert kellene megvásárolni ahhoz, hogy ezt használni lehessen. Ez a megoldás nem kezelne mindenkit veszélyforrásként, viszont alkalmas lenne a kiszűrésre. Emellett érdemes lenne átgondolniuk a törvényhozóknak, hogy olyan büntetési tételek kerüljenek bele a jogszabályokba, amelyek egy sportrendezvényen elkövetett jogellenes cselekmény esetén kellő visszatartó erőt jelentenek.

A lap kíváncsi volt arra, hogy jól gondolják-e azt, hogy az MLSZ mostani kártyás döntése nem eredményezi, hogy az ultrák, a szervezett szurkolói csoportok visszatérnek a lelátóra.

– A debreceniek már bejelentették, hogy a kártyás döntés nem eredményezi a visszatérésüket, mi diósgyőriek pár napon belül ülünk le, hogy kialakítsuk az álláspontunkat, úgyhogy erről most még nem tudok nyilatkozni – válaszolta a Bajtársak szurkolói csoport tagja, majd hozzátette: – De az biztosnak látszik, hogy folytatni kell a megbeszéléseket a politikai pártok, a labdarúgó szövetség képviselőivel a regisztráció témakörében.

A szövetség szurkolói kártyával kapcsolatos lépésével kapcsolatban megkeresték a diósgyőri klub vezetését is:

– Egyetértünk a Magyar Labdarúgó Szövetség döntésével kártyaügyben, és Diósgyőrben élünk azzal a lehetőséggel, hogy nem lesz kötelező a szurkolói kártya használata – válaszolta az Észak-Magyarország megkeresésére Szabó Tamás, a DVTK NB I-es csapatát működtető cég ügyvezető igazgatója, majd így folytatta: – De ettől függetlenül arra kérjük a szurkolókat, hogy ne dobják el ezeket a kártyákat, részben azért, mert az életben maradt regisztrációs kötelezettség miatt ezzel gyorsabban tudnak jegyhez jutni, részben pedig azért, mert ezekkel a kártyákkal a jövőben különböző kedvezményeket vehetnek igénybe a DVTK-nál és a klub több partnerénél.

Olvasói sztorik