NB I

Ennyi volt: nem kötelező a szurkolói kártya

A klubok dönthetik el, kell-e a beléptetéshez a kártya; a válogatott meccseire eltörölték.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook–on!

Június 30-án hivatalosan is véget ért a 2014–2015-ös labdarúgó idény. A 12 csapatos első osztályú bajnokság szezonjának nyitánya előtt értékelést tartott a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége.

– A javuló infrastrukturális háttér, a gazdaságilag és szakmailag megerősödött környezet, az új támogatási rendszer és a rend terén tapasztalt látványos változások arról győztek meg bennünket, hogy ebben az új helyzetben átgondolhatjuk eddigi álláspontunkat a szurkolói kártya kötelező használatáról – számolt be dr. Csányi Sándor, a szövetség elnöke az MLSZ hivatalos honlapjának. – A bizalom jeleként és a futballban szereplők nagyobb felelősségvállalása mellett szabályrendszerünkben a korábbi kötelezettséget lehetőséggé alakítjuk át.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az OTP Bank Liga 2015–2016-os versenyévadában a szurkolói kártya kötelezettségének kérdését az MLSZ a szervező klubok hatáskörébe utalja, a válogatott mérkőzések szervezőjeként pedig nem teszi kötelezővé a kártya használatát.

– Az elmúlt öt évünk a labdarúgásunk elmaradottságából adódó problémák felszámolásáról szólt – fogalmazott az MLSZ elnöke. – Amikor bevezettük a szurkolói kártyát, akkor azt – a sokszor hangoztatott kényelmi szempont mellett (hogy ne kelljen sorban állni, és az ablaknál bediktálni az adatokat) – azért is tettük, hogy segítsük hazánkban egy más típusú vásárlói kultúra kialakulását. Létrehoztunk egy központi jegyrendszert, amelyen keresztül elővételben, egységes felületen keresztül vásárolhatnak jegyet a szurkolók. Ezen újítások működnek: egyre többen vesznek online és elővételben jegyet, és kétszázezer szurkoló döntött a kártya kiváltása mellett.

Csányi Sándor kiemelte, a kártyahasználat a jövőben is jelentős előnyt biztosít a szurkolók számára, hiszen gyorsítja és megkönnyíti a jegyhez jutást és a stadionba való belépést. Aki kártya nélkül jár meccsre, az a törvényi előírások betartása miatt nehézkesebb ügyintézésre számíthat, hiszen a személyes adatait minden esetben hitelt érdemlően meg kell adnia a jegy vásárlásakor.

– Elindítjuk a kölcsönös bizalomra építő próbaüzemet – összegezte a döntés jelentőségét a szövetség idén újraválasztott elnöke. – A válogatott mérkőzéseire évek óta, napokkal a meccsek előtt elfogynak elővételben, többségében interneten a jegyek. Nyugodtan beszélhetünk egy erős rétegről, amelynek tagjai olyan szurkolói, vásárlói attitűddel jellemezhetőek, mint nyugat-európai kollégáik. Most teszünk egy gesztust azok felé is, akik még valamilyen okból nem váltották ki a kártyájukat.

Az MLSZ elnökségének határozata alapján a következő idényre adott bizalom a későbbiekre is kitarthat majd, ha sem a klubokat, sem a szövetséget nem sújtja jelentős fegyelmi büntetéssel az UEFA vagy a FIFA. A szövetség elnöksége várhatóan a következő szezon végén visszatér a kérdésre, és a választható kártyahasználat melletti érvnek tekinti majd az élvonalbeli mérkőzések átlagos nézőszámának emelkedését és különösen a szurkolásra vonatkozó szabályok betartását.

A döntés hátteréről

A mostani döntés nem változtat azon, hogy a professzionális kluboknak továbbra is biztosítaniuk kell az elmúlt években fejlesztett, mostanra jól bevált integrált jegyértékesítési rendszer nyújtotta kényelmi szolgáltatást a szurkolók részére, azaz a kluboknak továbbra is üzemeltetniük kell klubkártya rendszert.

Ugyanakkor az elnökség mostani döntése értelmében a szervező klub dönti el, hogy az adott meccsre kötelezővé teszi-e a jegyet vásárolni kívánó szurkolók számára a kártya használatát vagy sem, így a helyi adottságoktól (infrastruktúra, nézőszám, jegyvásárlási szokások) függően egyes kluboknál kötelező maradhat a klubkártya használata, másoknál nem. Azok a szurkolók, akik még valamilyen okból nem váltották ki a kártyájukat, ezután – ha a rendező klub így dönt – kártya nélkül is vehetnek belépőt. De ezzel vállalják a kényelmetlen sorban állást, azt, hogy a jegyváltásnál minden esetben hitelt érdemlően igazolniuk kell a jogszabály által kötelezően megadandó adataikat. Vállalják, hogy nem részesülhetnek kedvezményekből, előnyökből, és nem válthatnak jegyet kényelmesen és gyorsan az integrált online rendszerben például a válogatott mérkőzéseire sem.

A döntéstől az elnökség a szurkolók többsége által elfogadott kártyarendszer hátrányainak orvoslását reméli. Az elnökség fontosnak érzi, hogy azok a hagyományos jegyértékesítéshez ragaszkodó, vagy esetleg az időjárási kockázatoktól tartó szurkolók, de akár alkalmi turisták, és ad hoc élménykeresők is bejuthassanak a mérkőzésekre, akik az eddigi rendszerben méltányolható okokból nem tudták ezt megtenni. Velük szemben tehát a döntés egy korrekció, a kötelező kártyarendszer korrekciója. Azok irányába pedig, akik eddig dacból, a kötelező kártyarendszer elleni tiltakozás okán maradtak távol, az elnökség bizalmi lépésnek, nyitásnak szánja a döntését.

A kártya bevezetése előtti időszakban sok igen fájó, szektor- és stadionbezárást is magába foglaló büntetést szenvedett el a magyar labdarúgás. Az elmúlt időszakban azonban egyre kevesebb volt a fegyelmi és biztonsági szempontból problémás meccsek száma, ezért a döntéssel párhuzamosan az MLSZ változtat a fegyelmi büntetések terén kialakult korábbi gyakorlaton, és a jövőben csak azokat a szabálysértéseket szankcionálja keményen, amelyeket az UEFA és a FIFA is. Továbbra is zéró toleranciát folytatunk a rasszizmussal szemben. Ahol ilyen történik, ott a szurkolók szektorok, vagy stadion bezárásra számíthatnak, ugyanakkor a szövetség azt a klubokra bízza, miként járnak el a fegyelmivel nem büntetett, de a nézők egy jelentős részét bántó és zavaró nézőtéri trágárságok kapcsán.

Az MLSZ Elnöksége a döntéssel párhuzamosan levélben felkéri továbbá az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságát, hogy a mérkőzések rendezésével kapcsolatos jogszabályok tekintetében – mint például a mérkőzések kockázati besorolása, a rendőrség kötelező bevonása, a minimális rendezői és rendőri létszámok meghatározása vagy a rendőrség bevonásával járó, a szervezőket terhelő költségek mértéke – az elnökség mostani döntéséhez hasonló rugalmassággal és hatékonysággal járjon el az indokolt és ésszerű változásokért a szurkolók és a klubok érdekében.