NB I

Loki-ultrák: ennyi nem elég

Amíg nem törlik el az MLSZ-nél a szurkolói regisztrációt, addig az ultrák nem járnak meccsre.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az MLSZ közleménye szerint az OTP Bank Liga következő idényében a bajnoki találkozókat szervező klubok hatáskörébe tartozik majd, hogy kötelezővé teszik-e a szurkolói kártya használatát az adott összecsapásra, ugyanakkor az ehhez kapcsolódó integrált jegyértékesítési rendszert a továbbiakban is működtetniük kell. Ez magyarul azt jelenti, hogy a szurkolói regisztrációt nem törölték el – szögezi le a Dehir.hu portál.

Mint ismert, a szervezett szurkolói csoportok országszerte és Debrecenben is épp a regisztráció miatt bojkottálják a focimeccseket.

Pethe Tamás, a Loki Szurkolók Egyesületének szóvivője a lap megkeresésére elmondta, nekik elsősorban nem a szurkolói kártyával van problémájuk, hiszen az már a regisztráció bevezetésének következménye. Pethe Tamás kijelentette, hogy ez a döntés nem hoz változást, az ultrák továbbra sem mennek focimeccsre, amíg a regisztráció érvényben van.

A szóvivő kiemelte, ők úgy látják, bűnözőként kezelik a szurkolókat, holott arra semmi szükség. Ma már a stadionokban nagy felbontású kamerák működnek, a rendbontókat könnyű azonosítani és felelősségre vonni. Ők azt szeretnék, hogy minden menjen úgy, mint egykoron: ha valaki odamegy a jegypénztárhoz, s van pénze, akkor adatai megadása nélkül is vásárolhasson jegyet.

Pethe Tamás azt mondja, bízik abban, hogy hamarosan megoldódhat a helyzet. Mint ismert, Kósa Lajos az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként egyeztetéseket kezdeményezett annak érdekében, hogy az ultrák számára is elfogadható szabályozást lehessen kidolgozni. A tárgyalásokba bevonták a szervezett szurkolói csoportok képviselőit. Pethe Tamás úgy véli, itt születhet meg az a megállapodás, melynek eredményeképp az ultrák visszatérhetnek a stadionokba.

Az MLSZ a közleményében idézi Csányi Sándor elnököt, aki kiemeli, hogy a szurkolói kártya jelentős előnyt biztosít a szurkolóknak, mert gyorsítja és megkönnyíti a jegyvásárlást, illetve a stadionba való belépést. Pethe Tamás szerint ha a klubok kedvezményeket, előnyöket akarnak adni a drukkereknek, nyugodtan bocsássanak ki szurkolói kártyát, hisz klubkártya régen is volt, ez azonban soha nem volt kötelező.

Legutóbb egyébként márciusban, a Dinamo Bucuresti elleni edzőmeccsen voltak ultrák a Nagyerdei Stadionban, akkor ugyanis a klub (felkészülési meccs lévén) nem kért regisztrációt és szurkolói kártyát. A rendőrség szerint ez nem volt jogszerű, s egymillió forintra büntették a DVSC-t.

Az MLSZ elnöksége várhatóan a következő szezon végén tárgyalja újra a rendszert, s a választható kártyahasználat melletti érveknél a szurkolásra vonatkozó szabályok betartását, valamint az élvonalbeli mérkőzések átlagos nézőszámának emelkedését veszi majd figyelembe.

Olvasói sztorik