NB I

MTK: „multikulti” és ki mit tud

László Csaba vezetőedző önbizalommal teli hozzáállást vár a játékosaitól a Vojvodina ellen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

László Csaba személyében hosszú idő után új vezetőedzővel kezdték a felkészülést az MTK játékosai. A fővárosi kék-fehérek ausztriai edzőtáboron és három felkészülési mérkőzésen már túl vannak, csütörtökön este pedig a szerb FK Vojvodinával játszanak Európa Liga-selejtezőt az újpesti Szusza-stadionban. Az MTK 51 éves trénere, László Csaba a Rangadó.hu érdeklődésére értékelte a felkészülést, és beszélt a szezonbeli célokról is.

– Nagyon rövid a felkészülés az Európa Ligáig, és nagyon oda kell figyelni mindenre. A játékosoknak csak egy hét szabadságuk volt, és sajnos a Poór, Hrepka, Baki trió még mindig sérült. Jó hír, hogy Hrepka és Baki két hét múlva már teljes értékű munkát végezhet, de Poór Patriknak még több idő kell a műtétje után. Őket mindenképp hiányolom, de az ausztriai edzőtábor szerintem nagyon fontos volt a csapat számára abból szempontból, hogy a stáb is új, és vannak új játékosaink is. A három felkészülési mérkőzésünkön olyan csapatokkal próbáltunk találkozni, akik az Európa Ligában indulnak, és érzésem szerint hasonló erőt képviselnek. Hasznosan töltöttük az időt, és az eredménytől függetlenül az volt a legfontosabb, hogy érezzék a játékosok, mit szeretnék kérni tőlük. Úgy érzem, minden rendben van, de egy kis időre még szükség van – mondta László Csaba.

– Mire számít a Vojvodina elleni EL-selejtező során?
– Egészséges önbizalommal teli hozzáállást várok a játékosoktól. Csinálják meg, amit tudnak, aztán majd meglátjuk, mit tudunk az egészből kihozni. Természetesen az a célom, hogy túljussunk a Vojvodinán. Szerb ellenfelünknek nagyon pozitív a mérlege eddig a magyar csapatok ellen, az Újpestet és a Honvédot is kiverte, de mindenképp szeretnénk továbbjutni. Az nem lenne jó, ha arról beszélnénk, hogy milyen erős ellenfelet kaptunk. Tudjuk, kivel állunk szemben, és azt várom a mindenkori csapatomtól, hogy igenis legyen önbizalmuk a játékosoknak, bízzanak saját magukban és abban a munkában, amit beletettünk. Minden játékos adja saját magához képest a legjobbat a csapat érdekében, és akkor biztos vagyok benne, hogy nem fogunk szégyent vallani. Van nemzetközi tapasztalatom, de szerb csapat ellen még nem mérkőztem. Egy nemzetközi kupameccsen nagyon fontos gólt, gólokat lőni, és az is lényeges, hogy ne kapjunk gólt két mérkőzésen, és akkor bármi megtörténhet. Én így gondolkodom erről, és ezt a pozitív hozzáállást szeretném továbbadni a csapatnak is.

– Kijelenthető, hogy egymásra talált már a csapat és a vezetőedző? Megtalálta a közös hangot a játékosokkal?
– Az érzésem és a visszajelzések szerint a közös hang megvan. Sok időt töltöttem a játékosokkal, és úgy érzem, hogy azt a bizonyos közös hangot megtaláltuk. Sok fiatal játékosunk van, valamint olyan labdarúgók, akiket már régebbről is ismertem és dolgoztam velük együtt. Gondolok Torghelle Sándorra a válogatottból, Dragan Vukmirra, valamint Vass Ádámra, akit annak idején a juniorból én hoztam fel a felnőttekhez a Fradinál. Lényegében nem voltam ismeretlen a játékosok számára, inkább a stábom, hiszen új kapus- és erőnléti edző van, illetve a két direkt segítőm is új. Kicsit „multikulti” lett a stáb, de nem azt nézem, hogy ki honnan jött, hanem, hogy ki mit tud. Eddig úgy érzem, hogy mindenki mindent pozitívan vett még akkor is, ha egy hosszú korszak után vagyunk, amit Garami Józsi bácsi a saját stábjával jelentett az MTK-nak. Ez a korszak most befejeződött, és elkezdődött egy másik.

– A csapat játéka is változni fog? Milyen MTK-ra számíthatunk idén?
– Mindenféleképpen jelezni szeretném, hogy a stílust meg szeretnénk tartani, nem sokat változtatunk rajta. A taktikán belül persze biztosan lesznek és vannak már más dolgok. Szeretnénk egy picit agresszív futballt játszani, és szeretném, hogy ne legyünk ilyen hosszúak a pályán, hanem együtt mozognánk. Vannak olyan taktikai elemek, amiket a mai modern futball megkövetel, és ezeket szeretném továbbfejleszteni. Nagyon fontos, hogy a rutinos, meghatározó játékosokat sikerült megtartanunk, és jöttek új játékosok. Grgics a horvát bajnokságból érkezett, benne volt az év csapatában, huszonhét éves, rutinos védő. Marek Strestík esetében fontos volt az is, hogy magyar állampolgár, tehát megfelel az új MLSZ-szabályoknak, és ő is egy kész játékos. Visszahoztuk Kisvárdáról Myke Bouard Ramost, aki az élvonal számára nem annyira ismert, de én nagyon jó csatárnak tartom, és biztos vagyok abban, hogy belőle érték lesz. Varga Szabolcs visszajött kölcsönben a Heerenveentől, Szatmári Lórándot pedig nem kell bemutatni senkinek.

– Várhatóak még érkezők? Tervez további erősítést?
– Konkrét elképzelésem van, miszerint huszonhatos kerettel szeretnék dolgozni. Nyitva hagytam az ajtót Pölöskeinek és Csikinek. Úgy beszéltem meg velük, hogy ha nem találnak csapatot maguknak, akkor nem zárjuk be az ajtót előttük az MTK-nál. Mindkettejüknek szerződést ajánlottunk, és pontosan tudják, milyen kontraktust írhatnak alá. Egy-két játékos igazolására van még lehetőség, és nagyon fontos, hogy már most van öt olyan játékosunk, akik a jövő évi MLSZ-szabálynak megfelelnek, gondolok itt a fiatalokra, akik profi szerződést kaptak. Van egy másik stratégiám is, amit követek. Van egy listám, amelyen nagyon sok olyan, magyar útlevéllel rendelkező játékos van, akik külföldön futballoznak. Szépen lassan őket is meg akarom keresni, hogy felmérhessem, kik azok, akik passzolnak az MTK koncepciójába.

– Milyen szezont vár? Mi az MTK célkitűzése a bajnokságban?

– Nagyon nehéz lesz a tizenkét csapatos NB I. Volt szerencsém ilyenben részt venni, és nagyon nem egyszerű így a bajnokság. Azoknak a csapatoknak sem könnyű, akik azt hiszik, hogy ők a legjobbak. Minden hétvégén olyan csapatokkal találkozol, akik ugyancsak felkészülve várják a mérkőzést. Nincs olyan, hogy a következő két összecsapáson „gyengébb” ellenfél jön, és biztosan meglesz a hat pont. Ebben a bajnokságban ilyen nem lesz, és szerintem mindenki nagyon oda fog figyelni a meccsekre. Nagyon várom, hogy elkezdődjön a bajnokság, kíváncsi vagyok, miképp fognak reagálni a csapatok. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a kispad is legyen hosszú, és ott is legyen minőség. A minimális célunk, hogy benne legyünk az első hatban. Ez egy elvárás nekem is, és hogy ennél lesz-e jobb, azt mindig a szerencse és egyéb dolgok is döntik el. Remélem, el fogjuk érni azt, amit szeretnénk – mondta László Csaba, aki nagyon hálás az MTK-nak, amiért megengedte a klub, hogy a Sport TV-nél is tovább dolgozzon.

Olvasói sztorik