NB I

Egymilliárdos kárért perelhet a Nyíregyháza

Megkezdődhet a csata a Spartacus és az MLSZ között; a szóvivő szerint komolytalan az érvelés.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az NB I-es licencről lemaradó nyírségiek állítják, olyan levelet kaptak a sportágat irányító európai szervezettől (UEFA), amely szerint az MLSZ jogtalanul vonta meg tőlük az élvonalbeli versenyengedélyt. Márpedig ha a bíróság nekik ad igazat, akkor akár évi egymilliárd forintot is kérhetnek kártérítésként – írja a Blikk.

A kizárás miatti nyilatkozatháború hetek óta tart: a szabolcsiak a hivatalos indoklás szerint azért nem kaptak licencet, mert korábbi játékosuk, a klubot 2010 tavaszán erősítő brazil Diego Balbinot elmaradt bérét a márciusi határidő helyett csak május 7-én utalták át. A Szpari vezetői vitatták a támadó 30 millió forintos követelését, mondván, a focista „zsebszerződést” kötött a korábbi tulajdonossal. Az MLSZ mégis a kizárás mellett döntött, a nyírségiek viszont állítják: Balbinot ügyében a magyar Munkaügyi Bíróságnak kellett volna döntenie, az ítéletig nem járna pénz a brazilnak, így az együttestől sem vehették volna el jogszerűen a licencet.

Révész Bálint, a Szpari tulajdonosa munkatársaival együtt nem nyugszik bele az MLSZ döntésébe.

– Klubunk annak ellenére rendezte a tartozást, hogy erről a Munkaügyi Bíróság nem rendelkezett. Az UEFA főtitkára 2014 márciusában és 2015 májusában is azt írta a labdarúgó-szövetségnek, hogy a játékosokkal kapcsolatos munkaügyi vitákat a magyar jogrendszer a Munkaügyi Bíróság hatáskörébe utalja. A hazai szövetség mégis a nemzetközi szabályokra hivatkozva döntött csapatunkról – írta közleményében Ökrös András ügyvezető.

Az NB III-ba visszasorolt nyírségiek a svájci Sportdöntőbíróság elé vihetik az ügyet.

– Kevesebb a szponzorpénz, elmarad a televíziós bevétel, a Szerencsejáték Zrt-től járó összeg, évente egymilliárd forintot is kitehet a nyíregyháziak vesztesége – mondta Szabados Gábor sportközgazdász. – Ha a Sportdöntőbíróság kimondja, hogy az MLSZ hibázott, akkor a két szezon miatt akár kétmilliárd forint is járhat a nyírségieknek.

Az MLSZ szerint a nyírségiek ok nélkül háborognak.

– Az UEFA-ra való hivatkozás pont annyira komoly, mint a Nyíregyháza licenckérelme. Tudomásunk szerint a klub fel sem vette a kapcsolatot az európai szövetség illetékes bizottságával – mondta Sipos Jenő szóvivő. – A Nyíregyháziak az elsőfokú, illetve a fellebbviteli tárgyalás során sem azzal érveltek, hogy a Munkaügyi Bíróságnak kellene döntenie a kérdéses ügyben, ők a kifizetés jogosságát firtatták. Sőt, két évvel ezelőtt elfogadták a FIFA azon döntését, mely szerint korábbi játékosuknak jár a pénz.

Olvasói sztorik