NB I

Casoni belevágott az ismeretlenbe

A Videoton új, francia vezetőedzője egy holland csatár megszerzésén gondolkodik.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az 53 éves Bernard Casonit február végén menesztették a Valenciennes csapatától, csütörtökön pedig hivatalosan is bemutatták a Videotonnál, ahova két szezonra szerződött.

A világ egyik legismertebb sportlapja, a francia L’Equipeleírja, hogy az edző Párizsból két órát utazott repülővel kelet felé, majd Budapestről 35 percet autózott délnyugati irányba, mire Székesfehérvárra ért. A bajnoki aranyérmes, Magyar Kupa-döntős csapat a Bajnokok Ligájában már az első selejtezőkörben érdekelt lesz (július 14-én vagy 15-én).

– Nagyon jó lehetőségek, ideális edzésfeltételek fogadtak, és egy nagyon jól felépített, ambiciózus csapat – mondta Casoni. – A klub mögött ott a miniszterelnök, és már az új stadiont tervezik. Láttam a Ferencváros új arénáját is, ami egy gyöngyszem. A magyar labdarúgás fejlődik!

A francia edző hamarosan Magyarországra költözik. A következő két szezonban eredményes szeretne lenni a Bajnokok Ligájában, a bajnoki címet pedig meg akarja tartani csapatával. Számos információt már begyűjtött, és több videót is megnézett, hiszen eléggé ismeretlen volt neki a magyar terep.

– Nem szeretem a semmittevést, és nem vártam meg, amíg feledésbe merül a nevem. Dolgoznom kell és pénzt keresni. Az edzői piac telített Franciaországban, sok kollégám állást keres, és otthonról én sem kaptam ajánlatot. Nem vártam meg, amíg valakit kirúgnak szezon közben, inkább éltem ezzel a lehetőséggel. Ez egy új projekt számomra, ezt követően minden az eredményektől függ.

Mivel Casoninak nem erőssége az angol nyelv, és a stábja magyar edzőkből áll, Rodolphe Duvernet személyében hozott magával egy francia kollégát.

– Azért jöttem, hogy a labdarúgással foglalkozzak. Tudatában vagyok annak, hogy hónapokig távol kell lennem a családomtól. Rájöttem, hogy itt más a mentalitás, minden nyugodt és csendes. Nem érzem azt az agressziót, ami megfigyelhető a francia társadalomban. Szívesen alkalmazkodom.

A Videoton hétfőn kezdi a felkészülést, és két edzőtábort tervez, az egyikre Ausztriában, a másikra pedig Szlovákiában kerül sor. A szezon a július 5-én esedékes Szuperkupa-mérkőzéssel kezdődik, addig néhány erősítést nyélbe kell ütniük a fehérváriaknak.

Casoni elmondta, hogy a fizetések elég jók, 15 százalékot kell adózni. Ez is érdekelheti a francia második ligás játékosokat, a Valenciennes holland csatára, Rydell Poepon ideális célpont lehet.

A 27 éves holland-suriname-i középcsatár korábban a NAC Breda, az ADO Den Haag, a De Graafschap, a Sparta Rotterdam, az Ajax és a Willem II játékosa volt.

Olvasói sztorik