NB I

Sikeredzőből bűnbak lett Fehérváron

A klubigazgató szerint a fehérváriak kirúgott vezetőedzője szakmai, erkölcsi és anyagi kárt okozott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Burcsa Győző, a Videoton FC – szakmai munka stratégiai irányításáért felelős – klubigazgatója a bajnokság lezárultával röviden értékelte a csapat elmúlt idényét, és elmondta, milyen szakmai okok miatt döntött a tulajdonos és a vezetőség a szakmai stáb leváltása mellett a bajnoki cím és a Magyar Kupa-ezüstérem ellenére.

– Az idényben elért eredményekkel mindenféleképpen elégedettek lehetünk, hiszen, története során másodszor bajnoki címet szerzett, és Magyar Kupa-döntőt is játszott a Videoton. Ugyanakkor a csapatépítés szempontjából sajnos súlyos időveszteséget is szenvedtünk – magyarázta Burcsa Győző a vidi.huoldalon. – Az idény kezdete előtt sikerült rendet tennünk az öltözőben, és megtalálni a megfelelő arányokat a magyar játékosok és a légiósok vonatkozásában. A szakmai stábnak és a játékosoknak olyan feltételeket biztosítottunk, hogy csak a játékra kelljen összpontosítaniuk. A téli felkészülés során folytatott tárgyalásokból kiderült, hogy lesznek játékosok, akiket a magyar labdarúgás jelenlegi, valós gazdasági lehetőségeit felmérve nem tudunk, vagy a hosszabb távú célokat szem előtt tartva nem akarunk megtartani.

Hátrányba kerültek a Fradival szemben

– Azt is elmondtam már a kezdet kezdetén, hogy ahhoz, hogy közelíteni tudjunk a nemzetközi szinthez, fizikailag erősebb, gyorsabb, dinamikusabb játékosokra is szükségünk lesz. A már akkor, minden valószínűség szerint, távozónak számító Nikolics, Stopira és Sándor György pótlására céligazolással olyan játékosokat szerződtettünk, akik a mienknél jóval előrébb járó klubokban, bajnokságokban is bizonyítottak. Marevál, Ivanovszki és Luijckx, amikor lehetőséget kaptak, megmutatták, hogy megfelelő szintű játékosok. Sajnos az ő beépítésük nem történt meg időben, és ennek következtében most olyan hátrányba kerültünk, ami komoly gondot jelent a BL-selejtezőre történő megfelelő felkészülésben. Tavasszal megállt a csapat fejlődése, nemhogy előrelépés, de a szinten tartás sem sikerült. Szemben például a legnagyobb hazai riválissal, amelyben a pillanatnyi érdekeken túllépve, tudatos, hosszútávra építőmunka zajlott. Az utolsó mérkőzéseken az is tisztán láthatóvá vált, hogy ezzel lépéselőnybe került velünk szemben.

Figyelmen kívül hagyta a parancsot

– A kialakult helyzetben a vezetőedző felelőssége megkérdőjelezhetetlen. Ha nem tudta beépíteni a távozók helyére érkező játékosokat, akkor azért, ha nem akarta beépíteni őket, akkor pedig azért. Sajnos Joan Carrillo többszöri iránymutatás ellenére is figyelmen kívül hagyta a klub hosszú távú stratégiai érdekeit, ezzel szakmai, erkölcsi és anyagi kárt is okozott. A céligazolások beépítésének, a konkurenciaharcnak az elmaradása miatt például sokat gyengült a pozíciónk a lejárófélben lévő szerződéssel rendelkező játékosok ügynökeivel folytatott tárgyalások során.

Káros ügynöki tevékenység

– Furcsa, és sokszor egymással komoly összefüggéseket mutató ügynöki tevékenység sorát tapasztaltuk ebben az időszakban. Előfordult, hogy egy ilyen ügynök nyilvánosan is véleményt formált a klubnál folyó szakmai munkáról. Nemegyszer a játékosok sem értették, hogy mi is történik körülöttük. Aztán mire átlátták, több esetben már nem volt mit tenni. Ettől függetlenül megyünk tovább a megtervezett úton abba az irányba, hogy a játékosaink körül szövődött különböző érdekcsoportok befolyását visszaszorítva, a klub érdekeit előtérbe helyező, letisztult, hosszabb távú stratégiai célok mentén tudjuk felépíteni a szakmai munkát.

A váltás elkerülhetetlen volt…

– Természetesen folynak az egyeztetések a távozók pótlásáról. Hamarosan újabb konkrétumokkal fogunk előállni. A váltás elkerülhetetlen volt, mert a vezetőedző számos esetben a klub érdeke elé helyezte a saját egyéni érdekeit. Ezek a folyamatok a tulajdonos részére is hosszabb ideje nyilvánvalóak voltak, így teljes egyetértésben tudtuk meghozni ezt a közvélemény számára minden bizonnyal nehezebben értelmezhető döntést. A csapatépítés szempontjából elszenvedett időveszteséget azonban nem lesz könnyű ledolgoznunk – mondta Burcsa Győző.

Olvasói sztorik