NB I

Bajnokok Ligája-győztes lett a Videoton edzője

A játékosként BL-győztes francia Bernard Casoni váltja Joan Carrillót; korábbi Vidi-játékosok is lesznek az edzői stábban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Amit már sejteni lehetett, csütörtök délelőtt igazolódott: az 53 éves Barnard Casoni váltja Joan Carrillót a bajnok Videoton FC kispadján. Az Olympique Marseille-jel két BEK-döntőben is szereplő egykori válogatott játékost ma délelőtt mutatják be Székesfehérváron.

Casoni 1991-ben és 1993-ban játékosként szerepelt a Bajnokcsapatok Európa Kupája, illetve a Bajnokok Ligája döntőjében, igaz, utóbbi meccsen nem lépett pályára. Edzőként sok csapatnál megfordult, legnagyobb sikerét az Eviannál érte el, amelyet feljuttatott a Ligue 1-be, Franciaországban a másodosztályban az év edzőjének is megválasztották. Utoljára a Valenciennes-nél dolgozott, ahonnan idén év elején kellett távoznia.

Az új edzői stábban a fehérvári szurkolók számára ismerős arcok is feltűnnek majd, ugyanis másodedzőkánt Pető Tamás, kapusedzőként Bíró Imre segíti Casoni munkáját.

FRISS:

Az új stáb bemutató sajtótájékoztatóján először Burcsa Győző klubigazgató beszélt az új edzőről és az új tervekről.

– Idén egyértelmű cél a bajnoki arany és a Magyar Kupa-győzelem. Nemzetközi szinten olyan távolságig szeretnénk eljutni, amennyit a keret megenged. A csapatépítésben fél évet csúsztunk, ezért olyan stábot kellett kialakítani, amely biztosítja a folyamatosságot – magyarázta Burcsa Győző. – Nem volt egyszerű az új edző kiválasztása, mert a magyar nem európai élbajnokság. A cél az volt, hogy olyan szakembert találjunk, aki fizikálisan is fel tudja a nemzetközi versenyképességre készíteni a csapatot. Bernard Casoni egy rendkívül elszánt edző, aki komolyan veszi a munkáját. És az is kiderült számomra, hogy nem csak olyan játékosokat keres, akik szeretnek, hanem akik tudnak is győzni. Volt klubjainál, játékosainál, kollégáinál is érdeklődtem róla, mindenhol azt a választ kaptam, egy nagyon tisztességes szakember, aki csak a munkában hisz.

Hozzátette: – Bernard Casoni harmincegyszeres francia válogatott, BL-győztes labdarúgó volt, aki edzőként is nagy tapasztalattal rendelkezik. Franciaországban rengeteg jó edző van, jóval nagyobb az edzőképzés, nehéz állást kapni. Amikor megkerestem őt, az első, amit elmondta neki, a célkitűzésünk volt. Őt nagyon érdekelte a dolog. Casoni egyik segítője Rodolphe Duvernet lesz, akivel nyolc éve dolgozik együtt.

Az erősítésekről a klubigazgató elmondta: minden posztra keresnek játékost és meg is vannak a jelöltjeik, a legfontosabb szempont, hogy a Videoton szintjének megfelelő embereket találjanak.

Bernard Casoni franciául köszöntötte a megjelenteket. Első szavai Videoton-edzőként a következők voltak:

– Az én terveim azok, amikről Burcsa Győző beszélt. A csapat bajnok lett, de szeretne még tovább lépni. A célom, hogy a BL-selejtezőket sikerrel vegyük. Egy ambiciózus klubról beszélünk, amely az ambícióit szeretné valóra váltani és ebben találkozik az én elvárásaimmal. Szép kihívásnak tartom a munkát, azt gondolom, nagyon fontos egy edző számára, hogy új kihívásokat keressen. A Videotonról igyekeztem minél több információt begyűjteni, tudom, hogy komoly múltja van a nemzetközi kupákban és a válogatott is egyre jobban fejlődik.

Casoni az edzői filozófiájáról a Rangadó.hu kérdésére elmondta, mindenkinek megvan a saját stílusa, a saját elvei.

– A Videoton bajnoki címe nyilván nem véletlen, sok mindent sikerült megvalósítani, és nem akarok mindent megváltoztatni. Az agresszív, területszerző védekezést szeretem, de nyilván sok függ attól is, mennyit van nálunk a labda adott meccsen. Azt szeretném, ha a játékunkat mindig az ellenfélhez tudnánk igazítani.

A csapat nyári programjáról Burcsa Győző elmondta, július 15-én kezdődik a felkészülés, Ausztriában tíznapos edzőtáborban vesz részt a csapat, majd a Ferencváros elleni Szuperkupa-mérkőzés után már a BL-soroslás és felkészülés lesz fókuszban.

Olvasói sztorik