NB I

Gera álma egy kispad a Premier League-ben

Gera Zoltán abbahagyná a futballt, ha a magyar válogatott kijutna a jövő nyári Európa-bajnokságra.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A viharos kupagyőzelem után a bajnokságban biztosította az ezüstérmet hétvégén a Ferencváros, vagyis kiegyenlített a két címet illetően idei versengése a Videotonnal. A szezon legjobb NB I-es játékosává Gera Zoltánt választották, akit edzője úgy jellemzett, hogy egyensúlyt ad a Fradinak, de ugyanilyen fontos szerepe van a válogatottban is. A 36 éves középpályás a Digi Sport televízió kedd reggeli műsorának volt a vendége.

– A kupagyőzelem vagy a bajnok ezüstérem fontosabb önnek?
– Mindenképp a kupagyőzelem, hiszen a csapat tizenegy éve nem nyert semmit, és nagyon fontos volt, hogy valamit végre tudjunk nyerni. A kupagyőzelemnek mindenki jobban örül, mint az ezüstéremnek. Jövőre meg kell pályáznunk a bajnoki aranyérmet, és úgy gondolom, minden esélyünk meg lesz arra, hogy behúzzuk a bajnokságot – kezdte Gera Zoltán.

– Ha ősszel is úgy játszanak, mint tavasszal, akkor a Fradi most bajnok lenne?
– Nehéz ezt így kimondani. A Videoton nagyon jól, kiegyensúlyozottan játszott az egész szezonban, és ősszel nagyon jól menetelt, összességében megérdemelten nyerte meg a bajnoki aranyat. Tavasszal mi nagyon jól szerepeltünk, és ezt kell átmentenünk az őszre és a jövő tavaszi idényre. Egy bajnokság nem tizenöt, hanem harminc meccsből áll. Ha jövőre így szerepelünk, ahogy most tavasszal, akkor jó eséllyel pályázunk a bajnoki címre.

– Minek köszönhető, hogy az utóbbi időben elkerülték a sérülések? Mennyi ilyen jó szezont érez még magában?
– Nagyon jó háttere van a klubnak orvosi szempontból. Nagyon jó fizioterapeuták, masszőrök dolgoznak a csapat mellett, és elfogultság nélkül mondhatom, hogy az eddigi legjobb orvosi stábbal dolgozom még Angliához képest is. Amikor visszatértem a klubhoz tavaly nyáron, akkor elég komoly lemaradása volt a combhajlító izmomnak, és ebben nagyon sokat sikerült előrelépni. Két dologban hiszek, ami a pályafutásomat kitolhatja. Az egyik az, hogy fizikálisan bírom, a másik pedig, hogy motivált legyek. Mindkettő kell ahhoz, hogy komolyan tudjak futballozni. Nem akarok lötyögni, addig szeretnék jól játszani, amíg birok. Ha úgy érzem, hogy az egyik dolog hiányzik, akkor nem fogom megvárni, amíg lekiabálnak a pályáról.

– Álma, hogy edző legyen a Premier League-ben. Ez az álom a Fradi kispadján át fog vezetni?
– Ahhoz, hogy valaki egy angol első osztályú csapat kispadjához eljusson, előtte valamit le kell tennie az asztalra más bajnokságban is. Szeretném kipróbálni magamat edzőként. Nagyon jó trénereim voltak, akiktől nagyon sokat tanultam, és szeretném majd ezt kamatoztatni. A jövő zenéje, hogy ezt hol és mikor tudom megtenni.

– Mennyire álom a Fradi számára az Európa Liga-csoportkör?
– Ez egy nagy álom, és nagyon sok múlik azon, milyen sorsolást kap a csapat. Ha egy német, spanyol, angol vagy olasz élcsapatot kapunk, akkor nehéz reálisan azt mondani, hogy helyünk van a csoportkörben. Úgy megyünk neki a sorozatnak, hogy szeretnénk egy jó sorsolással nagyon sokáig eljutni, akár a csoportkörig is. Szerintem ez óriási siker lenne a csapat számára.

– Korábban azt nyilatkozta, hogy egy esetleges Európa-bajnoki részvétel után visszavonulna a válogatottól…
– Ha kijutnánk az Európa-bajnokságra, akkor valószínűleg nem csak a válogatottságot hagynám abba, hanem a futballt is. Utána már nem nagyon lenne olyan motiváció, amit túl lehet szárnyalni, vagy elérni. Elképzelhető, hogy visszavonulnék, ha kijutnánk. Az Európa-bajnokságot persze még kiélvezném, az egy fantasztikus dolog lenne.

Olvasói sztorik