NB I

Ha mostantól rend lesz, akkor helyesen döntött az MLSZ

A sportközgazdász szerint a licenc megvonása a legsúlyosabb büntetés.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Sokkterápia a magyar futballban: a fellebbezések után változatlanul öt NB I-es csapat nem kapott indulási engedélyt a következő szezonra, így alighanem megvalósul a 12 csapatos élvonal távlati terve már most. Kérdés az új szigor hatása a négymilliárdos veszteséget termelő bajnokságra. A válaszra Muszbek Mihály sportközgazdászt kérte fel a Digi Sport televízió Reggeli Start című műsora, aki szerint 250 milliárdot költött az állam a futballra az elmúlt 5 évben.

– A licenc a labdarúgás KRESZ-vizsgája: azoknak a szabályoknak a gyűjteménye, amelyek alapján közösen a 16 vagy más országban 20 csapat a szövetség vezetésével egymással játszik, de ennek a játéknak a célja a nézői szórakoztatás. A licenc megvonása a legsúlyosabb büntetés: gazdaságilag tönkreteszi a csapatot, sportszakmailag fehér foltokat hagy ott, ahol ez megszűnik. Van rá példa, például a Glasgow Rangers, amely vissza tud jönni öt osztállyal lejjebbről is. A licencmegvonás azt üzeni a köznek, hogy ez a szervezet súlyosan veszélyezteti a közjátékot. A bizottság, amely ezt a döntést hozta, az a felelőse, hogy valóban fennállt-e ez a súlyos veszélyeztetés, vagy egy akaratnak az adminisztrációjáról beszélünk. Annak az egyébként helyes szándéknak az adminisztrációjáról, hogy a tortaszelet szűk, az elosztható pénzek kevesek, próbáljunk meg egy létszámcsökkentésen keresztül érdekesebb játékot hozni – fogalmazott Muszbek Mihály.

– A kizárt csapatok sok örömet hoztak saját szurkolóiknak és az egész magyar labdarúgásnak az utóbbi években, komoly utánpótlásbázisok és akadémiák vannak mögöttük, és remélem, hogy az a kategória, hogy súlyosan veszélyeztette a többiek játékát, az bizonyítást nyer. Az elmúlt NB I-nek közel a fele nem azon a néven játszik, nem azt a jogi kategóriát és csapatot takarja, aki bejutott az adott osztályba, mert telephelycseréken és egyebeken keresztül, vagy megszűnt sportvállalkozások új jogutódjaként jelentek meg. Nem példa nélküli ez a dolog, ami végtelenül helytelen gyakorlat. Ha ez a mostani kemény szigor azt jelenti, hogy húztak egy vonalat, és mostantól nem lesz telephelycsere, meg később beadott igazolási papír, hanem rend lesz, akkor helyes, hogy ez történt. Ha azonban ez csak egy olyan bokszmeccs, aminek a végeredményét, hogy 12 csapat legyen, adminisztrálták, akkor nagyon helytelen. Azt gondolom, hogy nem ez történt, helyes sportszakmai döntés történik akkor, amikor az NB I létszámát csökkentik – tette hozzá.

Olvasói sztorik