NB I

A szurkolók megfogalmazták elvárásaikat

Üdvözölnék a kártyarendszert, de csak akkor, ha a kiváltása önkéntes alapon működne.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Szurkolói Iroda örömmel értesült a hírről, miszerint Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke kezdeményezte az NB I-es klubok összefogását azért, hogy közösen vizsgálják át a labdarúgó-mérkőzések rendezésére vonatkozó törvényt és jogszabályokat. Szükség szerint a sporttörvény módosítását is elképzelhetőnek tartja a Fidesz alelnöke, amelynek igényét már több Fideszes polgármester is felvetette.

A Szurkolói Iroda értesülései szerint Rogán Antal frakcióvezető is fontosnak tartja, hogy az új és biztonságos stadionokba mindenki találja meg a helyét, így a fanatikus szurkolók is. A Szurkolói Iroda véleménye az, hogy a szurkolók számára is kedvező változásokhoz meg kell hallgatni az érintettek, azaz a szurkolók véleményét is.

A szurkolók legfontosabb elvárásai – amelyek a mögöttünk álló hónapok tapasztalataira épülnek – alább olvashatók:

1. A névre szóló jegyértékesítést töröljék el, mert az NB I-es klubok és a szurkolóik közti egyeztetésen többször elhangzott, hogy a klub is csak kényszerből alkalmazza a regisztrációt. A gyakorlatban a stadionon kívüli és az azon belüli rendet sem javítja, esetleges rendbontásnál az azonosítást sem tudja segíteni.

2. 2015 áprilisában az ORFK sportrendészeti nyilvántartása alapján az egész országban, valamennyi NB I-es klubot és a válogatottat figyelembe véve összesen 5 eltiltott, 6 kitiltott, és a klubok által 11 kizárt személy volt. Ezek a számok ékes bizonyítékai annak, hogy Magyarországon nem biztonsági kérdés a mérkőzésre járás. Szükségtelen, indokolatlan és egyes esetekben aránytalan az az elvárás, hogy aki mérkőzésre akar menni, az kerüljön be az adatbázisba, korlátozva legyen a mérkőzésre jutás (utazás) lehetősége, valamint a mérkőzés napján már ne tudjon jegyet venni, akkor se, ha csak öten ülnek bent a lelátón.

Azon logika mentén, hogy nem szükséges valamennyi Magyarországon élő ember adatait bűnügyi nyilvántartásba venni – a „hátha valamikor…” elve miatt –, nem szükséges valamennyi mérkőzésre járó ember adatait nyilvántartásba venni, hanem az ORFK sportrendészeti nyilvántartása alapján szűrjék ki, kik azok, akik nem vehetnek részt sportrendezvényen.

A kamerarendszerek oly megbízhatóan pontosak, hogy megfelelő programmal képesek a kitiltottakat, eltiltottakat, kizártakat azonosítani. 2013 óta létezik a kizárás intézménye, amellyel a klubok élhetnek. Ez egy meglehetősen szubjektív lehetőség, amelyet szükséges lenne felülvizsgálni.

3. Az MLSZ által korábban büntetett rigmusok körüli követhetetlen szabályozásról és a lelátói hangulatot színesítő – nem rendzavarást eredményező – pirotechnika használatának lehetőségéről – amely mindössze a 173/2011 Kormányrendelet minimális módosítását igényelné – kezdődjenek konstruktív egyeztetések.

4. Semmi akadályát nem látjuk, sőt üdvözöljük, hogy – amennyiben a fenti javaslataink is elfogadásra kerülnek – legyenek kedvezményeket biztosító klub- vagy szurkolói kártyák, amit önkéntesen válthatnak ki a szurkolók.

5. Végül, de nem utolsósorban a mérkőzések rendjéért felelős biztonsági szolgálatok terén is rendet szeretnének a szurkolók!

Bízunk benne, hogy javaslatainkat az érintettek figyelembe veszik, mert nem látszatintézkedéseket, hanem valódi változásokat szeretnénk! A fenti kérdésekben bekövetkezett változások a magyar labdarúgás és minden érintett közös érdeke.

Ha valós szándék van a változtatásra, akkor a fenti problémák nagyon rövid időn belül orvosolhatók, mert a törvényhozóknak minden szükséges eszköz rendelkezésükre áll.

Szurkolói Iroda

2015. május 22.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik