NB I

A szurkolók megfogalmazták elvárásaikat

Rangadó
Rangadó

2015. 05. 24. 17:03

Üdvözölnék a kártyarendszert, de csak akkor, ha a kiváltása önkéntes alapon működne.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Szurkolói Iroda örömmel értesült a hírről, miszerint Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke kezdeményezte az NB I-es klubok összefogását azért, hogy közösen vizsgálják át a labdarúgó-mérkőzések rendezésére vonatkozó törvényt és jogszabályokat. Szükség szerint a sporttörvény módosítását is elképzelhetőnek tartja a Fidesz alelnöke, amelynek igényét már több Fideszes polgármester is felvetette.

A Szurkolói Iroda értesülései szerint Rogán Antal frakcióvezető is fontosnak tartja, hogy az új és biztonságos stadionokba mindenki találja meg a helyét, így a fanatikus szurkolók is. A Szurkolói Iroda véleménye az, hogy a szurkolók számára is kedvező változásokhoz meg kell hallgatni az érintettek, azaz a szurkolók véleményét is.

A szurkolók legfontosabb elvárásai – amelyek a mögöttünk álló hónapok tapasztalataira épülnek – alább olvashatók:

1. A névre szóló jegyértékesítést töröljék el, mert az NB I-es klubok és a szurkolóik közti egyeztetésen többször elhangzott, hogy a klub is csak kényszerből alkalmazza a regisztrációt. A gyakorlatban a stadionon kívüli és az azon belüli rendet sem javítja, esetleges rendbontásnál az azonosítást sem tudja segíteni.

2. 2015 áprilisában az ORFK sportrendészeti nyilvántartása alapján az egész országban, valamennyi NB I-es klubot és a válogatottat figyelembe véve összesen 5 eltiltott, 6 kitiltott, és a klubok által 11 kizárt személy volt. Ezek a számok ékes bizonyítékai annak, hogy Magyarországon nem biztonsági kérdés a mérkőzésre járás. Szükségtelen, indokolatlan és egyes esetekben aránytalan az az elvárás, hogy aki mérkőzésre akar menni, az kerüljön be az adatbázisba, korlátozva legyen a mérkőzésre jutás (utazás) lehetősége, valamint a mérkőzés napján már ne tudjon jegyet venni, akkor se, ha csak öten ülnek bent a lelátón.

Azon logika mentén, hogy nem szükséges valamennyi Magyarországon élő ember adatait bűnügyi nyilvántartásba venni – a „hátha valamikor…” elve miatt –, nem szükséges valamennyi mérkőzésre járó ember adatait nyilvántartásba venni, hanem az ORFK sportrendészeti nyilvántartása alapján szűrjék ki, kik azok, akik nem vehetnek részt sportrendezvényen.

A kamerarendszerek oly megbízhatóan pontosak, hogy megfelelő programmal képesek a kitiltottakat, eltiltottakat, kizártakat azonosítani. 2013 óta létezik a kizárás intézménye, amellyel a klubok élhetnek. Ez egy meglehetősen szubjektív lehetőség, amelyet szükséges lenne felülvizsgálni.

3. Az MLSZ által korábban büntetett rigmusok körüli követhetetlen szabályozásról és a lelátói hangulatot színesítő – nem rendzavarást eredményező – pirotechnika használatának lehetőségéről – amely mindössze a 173/2011 Kormányrendelet minimális módosítását igényelné – kezdődjenek konstruktív egyeztetések.

4. Semmi akadályát nem látjuk, sőt üdvözöljük, hogy – amennyiben a fenti javaslataink is elfogadásra kerülnek – legyenek kedvezményeket biztosító klub- vagy szurkolói kártyák, amit önkéntesen válthatnak ki a szurkolók.

5. Végül, de nem utolsósorban a mérkőzések rendjéért felelős biztonsági szolgálatok terén is rendet szeretnének a szurkolók!

Bízunk benne, hogy javaslatainkat az érintettek figyelembe veszik, mert nem látszatintézkedéseket, hanem valódi változásokat szeretnénk! A fenti kérdésekben bekövetkezett változások a magyar labdarúgás és minden érintett közös érdeke.

Ha valós szándék van a változtatásra, akkor a fenti problémák nagyon rövid időn belül orvosolhatók, mert a törvényhozóknak minden szükséges eszköz rendelkezésükre áll.

Szurkolói Iroda

2015. május 22.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Apoel FC's Hungarian midfielder Roland Sallai (L) vies for the ball against Tottenham Hotspur's Belgian defender Toby Alderweireld (C) during the UEFA Champions League football match between Apoel FC and Tottenham Hotspur at the GSP Stadium in the Cypriot capital, Nicosia on September 26, 2017.  / AFP PHOTO / Florian CHOBLET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.