NB I

Veszteséges a felcsúti foci

Tavaly 127 milliós mínuszt termelt a Puskás Akadémia FC-t működtető gazdasági társaság.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A felcsúti focicsapatot működtető gazdasági társaság 2013 után 2014-et is veszteséggel zárta – derül ki a cég beszámolójából, illetve az mfor.hu cikkéből.

Noha a felcsúti foci kapcsán az esetek többségében A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványra szokás gondolni, valójában az első osztályú csapatot a Puskás Futball Club Kft. működteti. Igaz, ennek száz százalékban az alapítvány a tulajdonosa. Míg utóbbi kimagasló mértékben részesedik a TAO-pénzekből, addig a focicsapatot működtető gazdasági társaság – az NB I-es csapatok zöméhez hasonlóan – veszteségtermelő vállalkozás. És nem változtatott ezen a helyzeten a 2014-es év sem.

A Puskás Futball Club 2014-ben az előző évi 145,6 milliós veszteség után tavaly 127,6 milliós mínusszal fejezte be az évet – annak ellenére, hogy a cég nettó árbevétele egy év alatt több mint a duplájára nőtt. A korábbi 337,6 millió után 2014-ben már 706,1 millió forint folyt be a cég kasszájába. A növekedés okára azonban a kiegészítő mellékletben sem találunk utalást, ebből ugyanis kihagyták a bevételek taglalását. Pedig az egyéb bevételek is szépen nőttek: a korábbi 15,4-ről 52,2 millióra.

Felcsúton azonban nem mindenkinek megy ilyen rosszul, hiszen a polgármester, Mészáros Lőrinc 1,8 milliárd forint osztalékot vett ki tavaly a cégéből, a Mészáros és Mészáros Kft-ből.

A bevételek növekedésével párhuzamosan a ráfordítások is jócskán megugrottak a focistáknál. Az anyagjellegűek 86 millióról 226,7-re, a személyi jellegűek pedig 385,8-ról 600,1 millióra. Utóbbihoz a létszám növekedése is hozzájárult, hiszen az átlagos állományi létszám a 2013-as 39 főről 57-re emelkedett tavaly.

A Puskás Futball Club adózás előtti eredménye mindezek után és a pénzügyi és rendkívüli eredmények figyelembevételével 126,1 millió forint mínusz volt. Egyetlen pozitívumként azt lehet említeni, hogy ez kevesebb, mint egy évvel korábban volt, amikor is 144,9 millió volt az adózás előtti veszteség.

Az adófizetési kötelezettség (1,4 millió forint) figyelembe vételével így 127,6 millió forintos veszteséggel zárta 2014-et a felcsúti gárdát irányító gazdasági társaság.

A veszteséges működés mellett másik kedvezőtlen fejlemény, hogy a társaság kötelezettsége is jelentősen megugrott: míg 2013-ban még 79,8 millió forintot tüntettek fel ezen a soron, addig 2014-re már 111,5 millió szerepel – amely szinte teljes egészében rövid lejáratú kötelezettséget jelent. A növekedés hátterében az áruszállításból és szolgáltatásból származó, vagyis a szállítók felé történő kötelezettségek megugrása áll. 1,1 millió után tavaly 40,4-re növelték a tartozást. Emellett az egyéb rövid lejáratú kötelezettségek 54,6-ról 71,1-re emelkedett – írja az mfor.hu.