NB I

Ők lehetnek az NB I-es licencügy nagy vesztesei

Négy, jó munkát végző szakember maradhat munka és kispad nélkül a következő szezonban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az MLSZ szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott: a Pápa és a Győri ETO mellett a Nyíregyháza, a Pécs és a Kecskemét sem kapta meg az NB I-es licencet, így – ha nem tudnak sikeresen fellebbezni – nyártól csak az NB II-ben vagy az NB III-ban indulhatnak. Pápán csak néhány hete nevezték ki megbízott vezetőedzővé Kovács Lászlót, így az ő munkáját még nem minősítenénk, a másik négy szakember viszont kétségkívül remek munkát végez csapata élén, ennek ellenére lehet, hogy jövőre nem lesz erre lehetőségük.

Miriuta László (Győri ETO)

Miriuta már játékosként is kedvenc volt Győrben és a Ferencvárosnál egyaránt, játéktudása mellett mentalitásának is köszönhetően. November végén lett a Győr edzője, ahol nagy vehemenciával állt munkába, hiszen mint elmondta, a román CFR Cluj után végre olyan helyre került, ahol nincsenek anyagi gondok. Négy bajnokin keresztül nem is voltak, ám ezután a Quaestor-botrány árnyékot vetett a szereplésükre. A négy bajnoki alatt öt pontot szerzett a csapattal, ikszeltek például a későbbi bajnok Videotonnal is. Azóta újabb nyolc meccsen 11 pontot gyűjtöttek, de a szakembert inkább az minősíti, hogy jelezte: fizetés nélkül is kitart a szezon végéig. Igaz, azt is elmondta, az NB III-as csapatnál már nem szeretne dolgozni, komolyabb céljai vannak.

Bekő Balázs (Kecskeméti TE)

2013-ban lett az alföldiek edzője az akkor 41 éves Bekő Balázs, aki kettő plusz egy évre írt alá. A KTE lett a fiatal szakember első NB I-es csapata, korábban Nyíregyházán és a Videotonnál dolgozott, utóbbinál pályaedzőként, míg a Budaörs élén NB III-as bajnoki címet ünnepelhetett. Első kecskeméti évében tizedik lett, harminc meccsen 36 pontot gyűjtött az együttes. Az idei szezon áttörést hozott, jó fiatal fiatal, utánpótlás-válogatott játékost épített be a csapatba, bátran szerepeltette őket. Jelenleg 27 mérkőzésen szerzett 38 ponttal a nyolcadik helyen állnak, a szezonban több klubrekordot is megdöntöttek. Már a licencgondok előtt is szó volt róla, hogy Bekő távozik, a hírek szerint Diósgyőrből keresték, ám most szinte biztossá vált, hogy nem marad a KTE-nél.

Mátyus János (Nyíregyháza)

A korábbi Fradi-kedvenc, Mátyus János a Lombard Pápánál kezdte a szezont, ahol már megmutatta edzői tehetségét, legyőzték például a Ferencvárost is. Később lemondott, már akkor is látni lehetett, hogy a klub anyagi helyzete nincs rendben. Októberben a Nyíregyházánál kapott lehetőséget, ahol gatyába rázta a keretet, az emlékezetes, paksi meccsen például alig volt játékosa, mégis pontot szerzett. Eddig 16 meccsen 22 pontot gyűjtött a csapattal, amelyet a bennmaradást jelentő 11. helyre vezetett. A szurkolóknál népszerű, kívülről úgy tűnik, játékosai is kedvelik, mégis elképzelhető, hogy a licencgondok miatt továbbáll.

Robert Jarni (Pécs)

Robert Jarni zseniális játékos volt, szerepelt az olasz Juventusban és a spanyol Real Madridban, a horvát válogatottal világbajnoki bronzérmes lett. A 46 éves szakember a bosnyák FK Sarajevo után került Pécsre novemberben, az akkor nehéz helyzetben lévő, utolsó előtti helyen álló klubnál pedig eredményesen kezdett dolgozni. A hátralévő két őszi meccsen nem szerzett pontot a PMFC-vel, de tavasszal tíz meccsen 15 pontot zsebeltek be vele. Ennek köszönhető, hogy a baranyaiak most a 12. pozíciót foglalják el, és három fordulóval a szezon vége előtt hat ponttal előzik meg a kiesőhelyeken lévő csapatokat. Rá is ugyanaz jellemző, mint a fent említett kollégáira: nem valószínű, hogy az NB II-ben vagy az NB III-ban maradna csapata élén.

Olvasói sztorik