NB I

A Dunaferr bravúrját másolja a Videoton

Legutóbb 15 éve sikerült a bajnokcsapatnak az, amire a székesfehérváriak hajtanak az utolsó fordulókban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az előző hétvége eredményeinek köszönhetően biztossá vált, hogy a Videoton megnyerte a 2014–2015-ös bajnokságot. A második bajnoki címét szerző klub négy fordulóval a vége előtt 13 ponttal vezet a Fradi előtt, így már matematikailag is biztos az első helye.

Ha a csapat tartja mostani formáját, 15 éve nem látott fölénnyel nyerheti meg a bajnokságot. Az elmúlt másfél évtizedben ugyanis egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy az aktuális bajnok tíz pontnál többet vert vetélytársaira.

Mint ismert, tavaly a bajnok Debrecen, és a következő szezonban immár biztosan alacsonyabb osztályban induló Győri ETO azonos pontszámmal zárta az évet. Utóbbi együttes nevéhez fűződik az elmúlt évek legnagyobb különbségű sikere: a 2012–2013-as szezonban tíz ponttal előzte meg a második Videotont. Azt megelőzően a veretlenül menetelő DVSC és a mezőny között nyolc, 2011-ben a Vidi és a Paks között öt, egy évvel korábban pedig a DVSC és a Videoton között mindössze egy pont volt a differencia a bajnokság végén.

Szintén nagyobb különbségű sikert ünnepelhetett a 2009-ben első helyre beérő Debrecen, amely akkor kilenc egységgel utasította maga mögé az Újpestet. 2007-ben nyolc, 2005-ben hat ponttal hagyta le vetélytársait a Loki, a 2008-as MTK és a 2006-os DVSC viszont csak kettő, illetve három ponttal előzte meg az akkori másodikat. Szintén szoros volt a befutó 2004 és 2001 között: időrendben visszafelé haladva a Fradi egy, az MTK, a ZTE és az FTC pedig két-kétpontos fórral lett bajnok.

2000 nyarán a Dunaferr játékosai emelhették magasba a magyar bajnokságért járó serleget, ez volt az utolsó csapat, amely átlépte a tízpontos határt: Egervári Sándor akkori alakulata 32 bajnokin 79 pontot gyűjtött, míg a második – címvédő – MTK 63 egységgel zárt. Egy évvel korábban utóbbi csapat még nagyobb fölénnyel lett első: 83 pontot szerzett 34 meccsen, míg a Fradi 64-gyel követte.