NB I

Újabb rekordra hajt a Videoton

Joan Carrillo vezetőedző azt vallja, hogy a hiba felismerése az első lépés a fejlődés felé.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Videoton FC hétvégén megszerezte története második bajnoki címét. A csapatot irányító Joan Carrillo az NB I harmadik külföldi vezetőedzője lett, aki magyar bajnokságot nyert együttesével, Nemanja Nikolics pedig az első külföldi születésű, a magyar bajnokságba légiósként került játékos lesz, aki háromszor is elnyeri a gólkirályi címet.

A spanyol vezetőedző már bajnoki aranyérmesként adott interjút az MLSZ honlapjának. Elmondta, hogy nyert már bajnokságot, illetve kupát is más beosztásokban, de vezetőedzőként ez az első trófeája, ezért rendkívül sokat jelent számára. Arra a kérdésre sem kerülte meg a választ, hogy mit csinált másképp, mint Paulo Sousa vagy José Gomes?

– Ez kicsit olyan, mint az almát összehasonlítani a körtével. Más a keret, mások a körülmények, mások az elképzeléseim, a futballról alkotott filozófiám, hiszen ez minden edző esetében más és más – magyarázta Joan Carrillo. – A legfontosabb, hogy a játékosokat ezen ideológia mellé tudjam állítani, és elhiggyék azt, hogy meglesz a munkánk eredménye. Természetesen ez egy pillanatig sem jelenti azt, hogy Paulo vagy José ne tett volna meg mindent a lehető legjobb eredmények elérése érdekében. A futballfilozófiám is más. Én szeretem, ha a sokat birtokoljuk a labdát, és akár nagyobb kockázatokat is vállalunk a siker érdekében. Emellett a támadásoknál nagyobb szabadságot adtam a játékosaimnak.

– A munka mennyisége vagy a minősége változott?
– Én mindig a minőségre adok. A munka mennyisége igazából csak a szezon elején fontos, utána már a mennyiség nem annyira számít, mint a minőség.

– Milyen hibákat vétett az idény során?
– Minden nap követtem el hibákat, de a fiúknak is azt szoktam mondani, hogy a hiba nem baj, mert a hiba felismerése az első lépés a fejlődés felé. Ha a hibádat felismerted, akkor már adott a lehetőség, hogy kijavítsd azt.

Sándor György csapatkapitány eddigi pályafutása legszebb pillanatai közé sorolja az aranyérmet. Szerinte Joan Carillo tökéletes választás volt a vezetőedzői posztra.

– Bajnokságot nyerni minden körülmények között nagyon nehéz, akármennyire erős egy csapat kerete, és akármilyen biztos háttér is áll mögötte. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy másodszorra is bajnok lehetek a Vidivel, mindkét aranyérmünket pályafutásom legszebb pillanatai közé sorolom – mondta az MLSZ honlapján Sándor György. – A tavalyi idényünk rosszul sikerült, már akkor is bajnoknak kellett volna lennünk, de elrontottuk a szezont. Ezek után komoly bizonyítási vágy dolgozott az együttesben, ami rengeteg plusz motivációt adott mindenkinek, ezt jól egészítette ki, hogy Joan Carrillo tökéletes választás volt a vezetőedzői posztra. Taktikailag és emberileg is remek szakember vette át a csapatot, aki már kinevezésekor tökéletesen ismerte a játékosokat, hiszen az elmúlt években is tagja volt a szakmai stábnak. A keret minden tagja számára megtalálta a megfelelő feladatot és szerepkört, felépített egy nagyszerűen működő taktikát, amely kiválóan profitált a kulcsemberek képességeiből, például a szélen játszók gyorsaságából, Nikolics Nemanja gólérzékenységéből, Kovács István lendületes játékából, vagy a hátul vezérszerepet betöltő Juhász Roland rutinjából. Vannak még céljaink, bízom benne, hogy nyáron tovább erősödik a csapat, és a nemzetközi porondon is megálljuk a helyünket. Addig, persze, még hátra van négy bajnoki mérkőzés, és egy kupadöntő a Ferencváros ellen, vagyis a következő hetekben is komoly kihívások várnak ránk. Biztos vagyok benne, hogy a bajnoki cím megszerzése nem teszi kényelmessé a csapatot, vannak ugyanis további tervek a bajnokságban is, a DVSC 74 pontos abszolút pontrekordjának megdöntését már korábban kitűzte célként a szakmai stáb, ezt szeretnénk megvalósítani a hátralévő négy fordulóban.

Olvasói sztorik