NB I

Tapasztalatlan lesz a magyar keret?

Az U20-as világbajnokságra készülő válogatott játékosai közül kevesen szerepelnek a felnőtt mezőnyben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az U20-as világbajnokságra készülő magyar válogatott legutóbb Felcsúton játszott edzőmérkőzést, és 3-0-ra győzött az egyik lehetséges ellenfele, a szintén vébé-résztvevő Mianmar ellen. Együttesünk komoly változáson ment át, miután Mészöly Gézát előbb Szalai László, őt pedig Bernd Storck váltotta az edzői poszton. Sokan félnek, hogy a mieink számára kínos leszerepléssel zárul majd az új-zélandi torna, hiszen a német tréner számos olyan játékost hívott be a keretbe, aki nem rendelkezik számottevő felnőtt labdarúgó-múlttal.

Mivel utánpótlás-csapatról beszélünk, ez akár nem is lenne probléma, de emlékezhetünk, hogy a tavaly nyári, hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokság előtt Mészöly Géza vezetőedző és Csányi Sándor MLSZ-elnök is többször hangsúlyozta, hogy a kerettagoknak minél több játéklehetőséget kellene kapniuk a klubjaikban. A Rangadó.hu legújabb összeállításában annak jártunk utána, mennyire is tapasztalt vagy tapasztalatlan valójában az a társaság, amely Mianmar ellen pályára lépett.

A kapuban Demjén Patrik és Bukrán Erik kapott lehetőséget. Előbbi az MTK U19-es csapatában, utóbbi pedig az angol Hull City utánpótlásában pallérozódik. Egyiküknek sincs első osztályú múltja. Székely Györgynek van, ő fél éve az NB III-as Újbuda FC labdarúgójának mondhatja magát, azonban Mianmar ellen nem kapott lehetőséget.

A védelemben kezdőként Osváth Attila (Szigetszentmiklós), Lenzsér Bence (Paks), Kecskés Ákos és Forgács Dávid (mindketten Atalanta, olasz) kapott szerepet. A két itáliai légiósunknak nincs felnőtt tapasztalata, csak az olasz ifiligában (Primavera B) kaptak lehetőséget. Lenzsér eddig háromszor lépett pályára a tolnaiak színeiben, Osváth pedig a másodosztályban alapembernek számít.

A második félidőben Marcsek Ákos (Vasas Kubala Akadémia), Talabér Attila (MTK), Tamás Krisztián (Slavia Praha, cseh), Spandler Csaba (Puskás Akadémia) összeállításban állt fel a magyar védelem. Ebből a négyesből Tamásnak van a legtöbb rutinja, a számításait Prágában megtaláló fiatal védő stabil tagja a cseh élvonalbeli együttesnek, illetve ősszel az olasz Serie B-ben is játszott négyszer. Spandler tizenkétszer lépett pályára a felcsútiaknál, tavaszra alapemberré vált. Talabér és Marcsek még nem mutatkozhatott be a felnőttek között, csak az utánpótlásban jutottak eddig szóhoz.

A középpályán Pongrácz Viktor (Lombard Pápa), Nagy Ádám (Ferencváros), Nagy Dominik (Ferencváros), Németh Márió (Haladás) és Oláh László (Vasas Kubala Akadémia) futballozott kezdőként. Az NB I-ben már bemutatkozhatott Németh Márió, Pongrácz Viktor és Nagy Dominik is. Előbbi a szezonban tizenháromszor, utóbbi kettő egyaránt nyolcszor lépett pályára. Nagy Ádám az NB I-ben még nem kapott lehetőséget, de a Ligakupában és az NB III-ban már belekóstolhatott a felnőtt foci légkörébe. Hozzá hasonlóan még Oláh László sem játszott a felnőttek között komoly tétmérkőzést.

A szünet után Zsótér Donát (Puskás Akadémia) és Koszta Márk (Bp. Honvéd) kapott még lehetőséget. Zsótér alapembernek számít Felcsúton, Koszta azonban eddig csak egyszer kapta meg a lehetőséget a felnőttek között Kispesten, nyolc perc erejéig…

A támadósorban a Győri ETO kötelékeibe tartozó Mervó Bence kezdett, a 61. percben őt váltotta Popov Patrik (Ferencváros). Mervó a szezonban négyszer játszhatott az ETO színeiben, viszont csak 57 perc jutott neki. Popov tagja a Fradi felnőtt keretének, de csak Ligakupa-meccseken szokott szóhoz jutni.

Felsorolásunkból látható: a pályára lépő játékosok közül nem sokan mutatkoztak be eddig a magyar első osztályban, és egyedül Tamás Krisztián kapott szerepet kapott a felnőttek között légiósként.

És a többiek?

Fenti összeállításunkban csak a Mianmar ellen szereplő csapat tagjaival foglalkoztunk, mert értesülésünk szerint ők esélyesek az új-zélandi kerettagságra. Azonban ne feledjük, hogy Storck korábban 35 fős bő keretet állított össze, amelyben a többi között Csilus Tamás (Lombard Pápa), Berecz Zsombor (Vasas), Csilus Ádám (Ferencváros), Gazdag Dániel (Bp. Honvéd), Kalmár Zsolt (RB Leipzig, német), Kitl Miklós (Kecskemét), Vida Máté (Vasas), Balogh Norbert (Debrecen), Medgyes Zoltán (Mezőkövesd-Zsóry) és Vida Krisztofer (De Graafschap, holland) is helyet kapott, márpedig ők hétről-hétre játszanak a felnőtt klubcsapatukban.

És akik kikerültek

Korábban szerepeltek az utánpótlás-válogatottban, és a felnőttmezőnyben szerzett tapasztalatuk alapján most is ott lenne a helyük a világbajnoki keretben, mégis kimaradtak: Bobál Dávid (Sopron), Bobál Gergely (Gyirmót), Asztalos Dávid (Ajka), Lorentz Márton (Puskás Akadémia), Kővári Róbert (Pécs), Sallai Roland (Puskás Akadémia).

Olvasói sztorik