NB I

Kényszerdöntések előtt az MLSZ?

A bizottsági elnök szerint elképzelhető, hogy a szövetségnek az adott helyzet után kell majd mennie.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Mint ismert, a Magyar Labdarúgó Szövetség elsőfokú licencadó bizottsága április 27-én ülésezett és döntéseket hozott a klublicenc alapeljárás kapcsán. Összesen tíz klub kapta meg a kért licencet – köztük heten az élvonalra – és 28 klubnak kell további hiánypótlás keretében teljesítenie a szabályzatban megfogalmazott elvárásokat.

Első nekifutásra UEFA/NB I-es licencet a Debrecen, a Ferencváros, és a Videoton; NB I-es licencet a Békéscsaba, a Gyirmót, a Paks és a Puskás Akadémia; NB II-es licencet pedig a Csákvár, a Kozármisleny és az Ajka kapott. Hiánypótlásra május 8-ig van lehetőség, végleges döntés pedig május 12-én várható.

Varjú Tamás, az MLSZ elsőfokú licencadó bizottságának elnöke a Digi Sport televízió hétfő reggeli műsorában arról beszélt, hogy nagy a fegyelmezetlenség, de négy-öt klubnál vélhetően a baj is nagy. Érdekességként említette, hogy van egy klub a jelenlegi NB I és NB II 38-as mezőnyében, amely nem adott be licenckérelmet, de mivel az eljárás folyamatban van, nem nevezhette meg, hogy melyik csapattal nem találkozunk biztosan nyártól.

A Magyar Nemzet közelmúltbeli cikke szerint a Győri ETO és a Lombard Pápa rajtengedélye mellett komoly gondban lehet a Pécs és a Kecskemét is – a bizottsági elnök erre csak annyit mondott: a pénzügyi és jogi kritériumok (csődeljárás, felszámolás veszélye, sajáttőke-probléma) miatt vannak olyan klubok, amelyek „lécátugrása” kisebbfajta csodával érne fel.

A szabályok nagyjából tíz éve változatlanok. Az egyik legfontosabb, hogy a klubokat működtető gazdasági társaságoknak március 31-én nem lehet olyan lejárt tartozásuk, amelyek december 31-én keletkeztek. Ez a játékosokkal és a beszállítókkal szembeni tartozásokra, de például képzési hozzájárulás nem fizetésére is vonatkozik. A szövetségi adminisztráció tagjai telefonon hívogatják a klubok képviselőit, így figyelmeztetik őket a határidőkre, néhányan ennek ellenére megcsúsznak.

Varjú Tamás elárulta: jelenleg is van olyan klub, amely a pénzügyi kritériumrendszer elemei közül még egyet sem töltött fel a rendszerbe. Ezt május 8. után már nincs lehetőség korrigálni. Amelyik csapat nem kap licencet, ott komoly felelőssége lesz a vezetőségnek, illetve a tulajdonosnak. Ezután úgy vélekedett: nem teljesíthetetlenek a feltételek, 12-14 együttes meg fogja kapni a licencet. Nagyon komoly üzleti, pénzügyi tervet kell készíteni, amelyben dokumentumokkal, szerződésekkel kell – hitelt érdemlően – bizonyítani, hogy a kiadásaikat fedezni tudják.

A bevételek közül a TAO-pénzt és a tévéközvetítési támogatást lehet tervezni, a szponzori forrásokat nem mindig.

Az esetleges létszámcsökkentésről úgy fogalmazott: elképzelhető, hogy a szövetségnek az adott helyzet után kell majd mennie. Nem kizárt, hogy olyan helyzet áll elő, amelyben kényszerdöntést kell hozni. A korábbi évekhez képest sokkal nagyobb esély van rá, hogy nem jön össze a 16 csapat az élvonalban. Az online rendszert az UEFA szigorúan ellenőrzi, tehát a szabályokat keményen be kell tartani.

Olvasói sztorik