NB I

Lila csík, fehér csík

Egressy Zoltán új regénye rajongásról, leválásról.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Törőcsik András, a hetvenes-nyolcvanas évek magyar futballsztárja, az Újpest-szurkolók Törője áll a középpontban Egressy Zoltán új regényében. A Lila csík, fehér csík című kötetet a Könyvfesztiválra jelentette meg az Európa Könyvkiadó.

„Véletlen egybeesés, hogy most lesz Törőcsik hatvanadik születésnapja, nem erre időzítettük a könyvet. A műfaját magam sem tudnám pontosan meghatározni, a kiadó szerint regény. Tényeken alapuló nosztalgikus emlékezésfolyamról van szó, elsősorban a gyerekkoromról, alapvetően tehát nem valamiféle Törőcsik-életrajz ez, sőt nem is focikönyv” – mondta a szerző az MTI-nek.

Mint felidézte, M. Nagy Miklós, az Európa Könyvkiadó vezetője évek óta unszolta, hogy írjon könyvet az egykori futballsztár kapcsán, miután tudta róla, milyen sokat jelentett neki gyerekkorában Törőcsik. Egressy Zoltán tavaly ősszel fogott neki, akkor még nem körvonalazódott előtte pontosan, mi lesz belőle.

„Emlékfoszlányokat kezdtem írni, a fejezetek lazán kapcsolódtak egymáshoz. Volt, amelyikben Törőcsik fel se tűnt. Nem is annyira az egykori rajongás, sokkal inkább az erre való felnőttkori reflektálás érdekelt, hogy miként értelmezem most a viszonyomat az egykori kisgyerekhez” – fejtette ki.

Többször felbukkan a könyvben az író unokatestvére, akinek élete és Törő sorsa között némi párhuzamot von a szerző. „Fontos szereplője volt ő is az életemnek, biztos nem úgy történt minden, ahogy leírom, de ez, azt hiszem mindegy a lényeg szempontjából.”

Az egykori újpesti sztár egyébként 45 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, 12 gólt rúgott, játszott két világbajnokságon, de ma úgy tekintenek rá, mint akinek semmi sem sikerült igazán. Huszonhárom évesen kiállították az argentínai világbajnokságon (e pillanatot örökíti meg a borító grafikája), egy évvel később súlyos autóbalesetet szenvedett, ezután csípője már nem volt a régi. Nem lőtt sok gólt, de kiválóan passzolt és ördöngösen cselezett – a közönség Táncolj, Törő!-t skandált. Aktív éveit beárnyékolták bundameccsek, nem mindig élt sportemberhez méltóan, állandó társa lett az alkohol, de szerencséje sem volt, többször is akkor sérült meg, amikor nagy lehetőség előtt állt. Visszavonulása után sem találta helyét az életben, nemrég agyműtétje volt, intézetben él.

„Törőcsik pályafutásában valahogy mindig benne volt a nemsikerülés, de én ezt is szerettem benne. Nem akartam megfejteni a lelkét és nem akartam sajnálkozni sem, megtették már sokan. Az viszont érdekes, milyen, amikor százezrek nézik az embert, és folyamatosan ítélkeznek róla. Ilyesmit én soha nem tettem, gyerekként sem, egyszerűen csak szerettem, amit csinált. Tetszett a lazasága, lenyűgözött a tehetsége, ráadásul kilencévesen láttam először, abban a korban nagyon bele tudnak égni az emberbe az erős élmények. Tanulságos évtizedek múltán szembenézni ezzel” – hangsúlyozta az író.

Egressy Zoltán nem érezte szükségét beszélgetni Törőcsikkel a könyv kapcsán, igaz, amikor elkezdte írni, az excsatár már nem is volt olyan állapotban. Négy-öt éve viszont a futballista leült mellé egy sörözőben, akkor váltottak néhány szót, ez a rész szerepel is a regényben.

A József Attila- és Szép Ernő-díjas Egressy Zoltán költőként tűnt fel a kilencvenes évek elején, aztán sikeres színdarabokat írt – a Sóska, sültkrumpli például egy játékvezetői öltözőben játszódik –, később novellái jelentek meg. A Lila csík, fehér csík a harmadik regénye a Szaggatott vonal (2011) és a Százezer eperfa (2014) után.

„Most ismét egy színházi bemutató következik, a Halál Hotel című darabomat július közepén mutatja be az Óbudai Társaskör” – mondta végül Egressy Zoltán az MTI-nek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik