NB I

Vidi-ünneplés, felhangokkal

A fehérvári klub tulajdonosa nem örült az ultrák stadionon kívüli szurkolásának a Haladás elleni meccsen. A szurkolók azt mondják, ők készek a kompromisszumra – de az MLSZ-nek kell változtatnia.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hiába a fergeteges, hétgólos győzelem a Haladás ellen, nem ünnepelt felhőtlenül a fehérvári szurkolótábor a Videoton vasárnapi mérkőzése után. A szervezett szurkolói csoport, a Red Blue Devils (RBD), a többi klub hasonló csoportjaihoz hasonlóan bojkottálja a mérkőzéseket, a szurkolói kártya szerintük indokolatlan és értelmetlen bevezetése és használata miatt. Az RBD ott volt a szombathelyiek ellen a meccsen – csak éppen a lelátó mögötti területen, egy parkolóban szurkolta végig a találkozót.

Az igazán furcsa dolgok a lefújás után történtek, ugyanis a Videoton játékosai, mielőtt a bent lévő nézőkhöz komolyabban odafordultak volna, kimentek a lelátó mögé és az ultráknak köszönték meg a buzdítást, a többi között a mezeik odaajándékozásával – csak ezután mentek vissza a pályára, hogy kiintegessenek az őket váró nézőknek.

Garancsi: A szurkolás helye a stadion

A Videoton tulajdonosa, Garancsi István a klub honlapjánnyilatkozott az esettel kapcsolatban. Rosszallását fejezte ki a történtek miatt, mert szerinte a meccsre kilátogató szurkolók többet érdemeltek volna.

– Nagy kár, hogy a közös ünneplés helyett arról kell beszélnünk, hogy kik szurkoltak a lelátón, és kik maradtak inkább a kapun kívül, hogy megint itt a megosztottság, hogy megint olyan helyzetbe kerültünk, amit nem lehet megoldani anélkül, hogy valamelyik félnek ne okozzon érdeksérelmet – fogalmaz Garancsi István. A jó kérdés persze az, mi lesz a továbbiakban, mert a faramuci helyzetet meg kell oldani.

– Döntésre mindenképpen szükség van. Nem gondolom, hogy egy futballmérkőzéshez hozzátartozik a stadion melletti szervezett szurkolás. Értem én, hogy az ultrák fel akarják hívni magukra a figyelmet, és az általuk sérelmezett adminisztráció miatt megosztani a szurkolótábort. A játékosaink a lefújás után ki is mentek hozzájuk a parkoló kerítéséhez megköszönni a buzdítást, és kidobálták nekik a mezüket. Én viszont úgy látom, mindenek előtt azoknak a szurkolóknak, családoknak, gyerekeknek kellett volna megköszönni a támogatást, akik a lelátókon szurkoltak. Klubtulajdonosként egyértelműen azon az állásponton vagyok, hogy aki a szurkolásával valóban támogatni akarja a csapatot, jöjjön be a stadionon belülre – jelentette ki Garancsi, hozzátéve, a hátralévő hazai meccseken a klubvezetés nem támogatja az ilyen „különszurkolást”:

– Ez biztosan nem fordul többet elő. Ennél sokkal felelősségteljesebben kell viselkedniük. Nem kárhoztatom őket, mert egy nagyon nehezen kezelhető helyzetbe kerültek. Nekünk viszont, még ha fájdalmas is, de rendeznünk kell ezt a helyzetet. Márpedig az említett dolgoknak a stadionban van a helyük, nem az utcán, téren, parkolóban vagy domboldalon. A labdarúgásnak egyértelműen szüksége van az olyan szervezett szurkolói csoportokra, mint az RBD. De a kapukon belül – véli Garancsi István.

RBD: a bajnokavatón se szurkolnak…?

A helyzet pikantériája, hogy a Videoton első embere nem csak klubvezetői minőségben beszél, hiszen tagja az MLSZ elnökségének is. Márpedig kártyaügyben az igazi harcot nem a klubokkal, hanem a szövetséggel vívják az ultrák. Őri Márk, az RBD egyik vezetője a Rangadó.hu kérdésére mindezt megerősítette:

– Teljesen egyetértek Garancsi Istvánnal abban, hogy a szurkolásnak és az ünneplésnek a stadionon belül van a helye. Egy normálisan működő, a szurkolókat is partnerként kezelő labdarúgásban ez lenne a normális. Ehhez kellenének a megfelelő kompromisszumok. A szervezett szurkolói csoportokra szükség van, a nézőszámok is ezt bizonyítják. Szerintünk lehetne értelmes kompromisszumokat találni. Reménykedünk benne, hogy Garancsi István az MLSZ-be új szemléletet visz, mint elnökségi tag, és tud segíteni abban, hogy a szurkolói kártya önkéntessé váljon. Mi ugyanis ezt szeretnénk. Tehát nem azt követeljük, hogy ne legyen, rövid távon az önkéntesség lenne a megoldás – ez esetben a csoportok jelentős része visszatérne a stadionokba. Aztán a szabályokról a továbbiakat illetően jöhetnének az egyeztetések, hogy mindenkinek egyértelmű legyen, mit szabad és mit nem.

Őri Márk szerint a játékosok csak azt köszönték meg, hogy buzdították őket, mert az elmúlt hetek gyengébb játéka után a parkolóból behallatszó szurkolásnak is nagy szerepe volt abban, hogy jól játsszon a csapat.

– Nem kell feszültséget generálni szurkoló és szurkoló, RBD és klubvezetés között, mert nincs feszültség. Már persze, ha azt a feszültséget nem számítjuk, amit a szurkolói kártya jelent. De mint említettem, mi készek vagyunk a kompromisszumokra.

Az RBD kitart a véleménye és a bojkott mellett, ameddig az MLSZ nem változtat a szabályon – Őri Márk azt mondja, ha így marad a helyzet, akkor az esetleges fehérvári bajnokavatáson sem lesznek bent a Sóstói Stadionban.

– Fájni fog a szívem, az biztos, de ha minden így marad, a csoport vezetésének többsége szerint nem leszünk ott. Marad a főtéren való közös ünneplés majd a végén, mint 2011-ben – tette hozzá.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik